Twijfels over # Erasmus + na EU-exit

| Augustus 14, 2019

De Schotse en Welshe regering hebben ernstige bezorgdheid geuit over de impact van een 'no-deal' Brexit op het populaire Europese internationale uitwisselingsprogramma Erasmus + voor studenten.

In een brief aan staatssecretaris van Onderwijs Gavin Williamson pleiten de Schotse minister van Verdere en Hoger Onderwijs Richard Lochhead en de minister van Welsh Onderwijs Kirsty Williams het pleidooi voor verdere deelname aan het programma.

Ze zeggen dat het verlaten van de EU zonder een deal - en zonder dat de Britse regering een alternatief derde land of een andere regeling bereikt - zou zien dat universiteiten, hogescholen en scholen in het Verenigd Koninkrijk niet in aanmerking komen om aanvragen in te dienen voor deelname aan het laatste jaar van het huidige Erasmus + programma in 2020.

Tussen 2014 en 2018 hebben meer dan 15,000 studenten en medewerkers uit Schotland de vruchten plukken van de door de EU geleide regeling, die in het kader van hun Schotse cursussen gefinancierde tijdelijke studie in het buitenland mogelijk maakt.

Lochhead zei: “Duizenden Schotse studenten profiteren jaarlijks van Erasmus +, verhoudingsgewijs meer dan van enig ander land in het VK. De Schotse en Welshe regering zijn duidelijk dat we een volledige deelnemer aan Erasmus + moeten blijven.

“Ik ben ook gealarmeerd om te horen dat het Britse ministerie van Onderwijs een Erasmus + -vervangingsprogramma alleen voor Engeland zou kunnen overwegen - met mogelijk geen vervolgfinanciering voor Devolve Administrations (DA's) om hun eigen regelingen in te voeren. Daarom hebben we de Britse regering geschreven om dringende actie en de verzekering te vragen dat Schotse studenten niets zullen missen.

“Het is de voorkeur van de Schotse regering om in de EU te blijven, maar in het geval van een schadelijke 'no-deal' Brexit, konden studenten nu de deur naar deze fantastische culturele en educatieve uitwisseling zien dichtslaan. Het is onaanvaardbaar dat met minder dan 12 weken tot de Britse regering van plan is het Verenigd Koninkrijk uit de EU te halen zonder een overeenkomst te sluiten, er nog steeds geen plan is voor alternatieve regelingen. "

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Brexit, Onderwijs, Erasmus +, EU, EU, Schotland, UK, Wales

Reacties zijn gesloten.