Schotse rechtbank om de opschortingszaak #Brexit zonder deal te horen volgende maand

| Augustus 14, 2019

Een juridisch bod om te voorkomen dat de Britse premier Boris Johnson het parlement opschort om te voorkomen dat wetgevers een no-deal Brexit blokkeren, wordt volgende maand aan een Schotse rechtbank gehoord, schrijft Michael Holden.

Een groep van ongeveer 70-wetgevers van oppositiepartijen steunt een poging om de hoogste civiele rechtbank van Schotland te laten gelden dat Johnson koningin Elizabeth niet kan vragen om het parlement te prediken of op te schorten voordat Groot-Brittannië op 31 oktober de Europese Unie verlaat.

De zaak had zijn eerste gerechtelijke uitje op dinsdag, waarop het Court of Session besloot dat een inhoudelijke hoorzitting zou plaatsvinden op 6 september, zei advocaat Jo Maugham van het Good Law Project, dat de uitdaging ondersteunt.

Engelse rechtbanken zitten niet in augustus.

Johnson heeft gezegd dat Groot-Brittannië het grootste handelsblok ter wereld op Hallowe'en zal verlaten, of het nu een echtscheidingsovereenkomst heeft of niet en dat blijft ook de wettelijke standaardpositie.

Een meerderheid van de wetgevers in het parlement heeft echter eerder aangegeven geen Brexit toe te staan.

Ze hebben onderzocht welke parlementaire procedures kunnen worden gebruikt om een ​​dergelijk resultaat te voorkomen, en in juli steunden ze voorstellen om het moeilijker te maken voor Johnson om zonder vertrek een vertrek te forceren.

In juni zei huisspreker John Bercow dat het "blindelings duidelijk" was dat de premier het parlement niet buiten spel kon zetten.

"Dat gaat gewoon niet gebeuren," zei hij.

Johnson, die Theresa May op 24 juli verving nadat ze er drie keer niet in slaagde om haar terugtrekkingsovereenkomst via het parlement te krijgen, heeft echter geweigerd om het House of Commons uit te sluiten en supporters van de Brexit hebben hem vocaal aangemoedigd om dit te doen indien nodig om een ​​exit te garanderen op 31 oktober.

"We vragen de rechtbank om te verklaren dat de premier de koningin niet kan adviseren het parlement op te schorten en te stoppen met stemmen over geen deal," zei een van de wetgevers in de uitdaging, Ian Murray.

"Als de rechtbank hiermee instemt, kan Boris Johnson de Commons voor dat doel niet opschorten zonder toestemming van het parlement."

Tegenstanders van de Brexit zeggen dat een no-deal echtscheiding de grenzen zou verstoren en aanzienlijke economische schade zou veroorzaken, waardoor Groot-Brittannië in een recessie zou belanden. Voorstanders van Brexit zeggen dat hoewel het op korte termijn problemen kan veroorzaken, de angsten overdreven zijn en Groot-Brittannië zal gedijen buiten het blok.

Maandag zei de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton dat de Verenigde Staten een no-deal Brexit enthousiast zouden steunen als dat de beslissing van de Britse regering was en Washington klaar was om snel te werken aan een handelsovereenkomst tussen de VS en het VK.

Anti-Brexit-campagnevoerders hebben al succes gehad in de rechtbanken. Een poging van het parlement om een ​​laatste stem te geven over de vraag of Groot-Brittannië artikel 50 zou kunnen activeren, de officiële kennisgeving van vertrek uit de EU, werd ondersteund door het Britse Hooggerechtshof in 2017.

In december vorig jaar oordeelde het Europese Hof van Justitie dat de kennisgeving van artikel 50 eenzijdig kon worden ingetrokken nadat een betwisting was ingesteld door Schotse wetgevers die ook hun zaak bij het Court of Session aanhangig maakten.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Brexit, Conservatieve Partij, EU, Schotland, UK

Reacties zijn gesloten.