Verbind je met ons

EU

#BetterEURegulation – De Commissie beoordeelt haar inspanningen om de EU-wetgeving te vereenvoudigen

DELEN:

gepubliceerd

on

De Commissie heeft een overzicht gepubliceerd van de inspanningen van de Europese Unie om de wetgeving in 2018 te vereenvoudigen en de regeldruk te verminderen, in overeenstemming met onze belofte in de Interinstitutioneel Akkoord over beter wetgeven en als onderdeel ervan Agenda voor betere regelgeving.

Uit het onderzoek blijkt dat de huidige Commissie in het kader van het programma voor gezonde en goede regelgeving (REFIT) meer dan 150 initiatieven heeft ontplooid die gericht zijn op het vereenvoudigen van de wetgeving en het verminderen van de lasten. Een recent voorbeeld is een voorstel om de huidige BTW-regels te wijzigen, waarbij de nalevingskosten voor kleine bedrijven naar verwachting zullen worden teruggebracht tot € 56.1 miljard per jaar, een verlaging van 18% vergeleken met de huidige situatie.

Volgens een ander voorstel van de Commissie voor één enkel maritiem venster worden de besparingen voor scheepvaartexploitanten in de periode 625-720 geschat op 2020 tot 2030 miljoen euro. In 2018 heeft de Commissie ook een reeks voorstellen gepresenteerd voor het meerjarig financieel kader na 2020, die tot doel hebben de procedures aanzienlijk te vereenvoudigen. Een snelle goedkeuring door het Europees Parlement en de Raad van de voorstellen die nog in behandeling zijn, zal burgers, bedrijven en nationale autoriteiten in staat stellen concreet te profiteren van de voorgestelde vereenvoudigingsmaatregelen.

Bij de uitvoering van deze evaluatie werd de Commissie ondersteund door de REFIT-platform die in de twaalf maanden tot oktober 31 nog eens 2018 adviezen heeft aangenomen. In de evaluatie wordt ook weergegeven hoe de Commissie heeft gereageerd op alle 89 platformadviezen. Sinds 2017 is een online scorebord, dat elk kwartaal wordt bijgewerkt, volgt in detail de stand van zaken van alle REFIT-gerelateerde activiteiten. De enquête is beschikbaar online..

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending