Verbind je met ons

Voorpagina

Buitenlandse investeringen in #Kazachstan groeien in zes maanden met 15.4% en overschrijden de $12 miljard

DELEN:

gepubliceerd

on

Het volume van buitenlandse gerichte investeringen in de Kazachse economie is in zes maanden tijd met 15.4% gestegen, zo meldde minister van Investeringen en Ontwikkeling Zhenis Kassymbek op 23 oktober. Dit cijfer wordt geschat op 12.3 miljard dollar, vergeleken met 10.5 miljard dollar in dezelfde periode in 2017. schrijft Assel Satubaldina.

Kazachstan staat bovenaan de Centraal-Aziatische landen wat betreft aangetrokken investeringen, goed voor meer dan 70% van alle directe buitenlandse investeringen in de regio.

Kassymbek gaf aan dat mijnbouw ($6.7 miljard aan investeringen), transport ($393.3 miljoen), financiën en verzekeringen ($359.5 miljoen), informatie en communicatie ($124.2 miljoen) en handel ($5.47 miljoen) tot de snelst groeiende industrieën behoren.

“In negen maanden tijd zijn de bruto-investeringen in vaste activa met 21.6 procent gegroeid tot 7.5 biljoen tenge (20.5 miljard dollar)”, zei hij. “Daarvan kan 73.1% of 5.5 biljoen tenge (15 miljoen dollar) worden toegeschreven aan particuliere investeringen.”

Zjenis Kassymbek. Fotocredit: premier.kz.

advertentie

Transnationale bedrijven zijn momenteel betrokken bij 34 investeringsprojecten ter waarde van 10.6 miljard dollar.

“Twaalf projecten ter waarde van 1.4 miljard dollar worden momenteel geïmplementeerd en daarvan zijn acht projecten met een totaal investeringsvolume van 1 miljard dollar dit jaar in een actieve implementatiefase terechtgekomen”, voegde hij eraan toe.

De Duitse gas- en engineeringgigant Linde Group, die sinds 2009 in Kazachstan werkt, is van plan een geïntegreerd gasproductiesysteem te lanceren op de locatie van ArcelorMittal in Temirtau om industriële gassen te produceren. Het systeem, met $83 miljoen aan investeringen, zal naar verwachting in november 2019 operationeel zijn.

Het bedrijf werkte in 2013 samen met ArcelorMittal, 's werelds grootste staalbedrijf, om in de fabriek in Temirtau een luchtscheidingsinstallatie te bouwen, de grootste in Centraal-Azië. Nu de plannen van ArcelorMittal om de productie te verhogen resulteren in een groeiende vraag naar industriële gassen, zal Linde een tweede luchtscheidingseenheid bouwen die op de eerste zal aansluiten en zo een geïntegreerd en volledig op maat gemaakt gasproductiesysteem zal vormen. Eenmaal geopend zal het systeem worden beheerd door Linde Gas Kazachstan.

De aardappelverwerkingsfabriek van Farm Frites in de regio Almaty heeft $165 miljoen aan investeringen aangetrokken. De faciliteit zal zich richten op de teelt van elf elite aardappelrassen, met een jaarlijkse capaciteit van 11 ton. Farm Frites en Kazachse Eurasia Gold werken samen om het bedrijf Farm Frites Eurasia op te zetten dat de fabriek zal runnen en beheren.

De Belgische Carmeuse Group, 's werelds grootste producent van kalk en kalkproducten, zal in de regio Karaganda een hoogwaardige productiefabriek bouwen met een jaarlijkse capaciteit van 300,000 ton. Het investeringsvolume wordt geschat op $70 miljoen.

De Turkse Yuildirim Holding bevindt zich in de planningsfase om een ​​productiefabriek voor natriumcarbonaat ter waarde van 220 miljoen dollar te bouwen in de regio Zhambyl. Bedrijfsvoorzitter Robert Yuksel Yildirim onthulde het voorstel tijdens zijn ontmoeting met de Kazachse president Nursultan Nazarbajev in de hoofdstad in december, toen de partijen de vooruitzichten van investeringsprojecten in de chemische industrie bespraken. De holding verwacht in 2019 te starten met de bouw en de fabriek in 2021 in gebruik te nemen.

Er worden momenteel tweeëntwintig resterende projecten ter waarde van 9.2 miljard dollar ontwikkeld, waarbij investeerders betrokken zijn zoals de Chinese CITIC Group, de Japanse aluminiumproducent Hanacans, Marubeni en Servier, een Frans farmaceutisch bedrijf.

De minister rapporteerde ook over de stimuleringsmaatregelen die het land aan potentiële investeerders biedt.

“We hebben aanzienlijke wijzigingen aangebracht in onze wetgeving en het regelgevingssysteem, de belastingen, de douanecontrole, het migratie- en visumregime vereenvoudigd. Het aantal landen waarvan de burgers Kazachstan zonder visum kunnen bezoeken is 62, inclusief alle lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). We hebben ook het werk uitgevoerd om het rechtssysteem te verbeteren in overeenstemming met de aanbevelingen van de OESO”, aldus Kassymbek. Kazachse burgers genieten van een visumvrij regime in twintig landen.

Hij voegde eraan toe dat het land een systeem op drie niveaus heeft om investeringen aan te trekken. De externe verantwoordelijkheid voor het volbrengen van deze taak ligt bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, beleggingsadviseurs bij Kazachse ambassades en vertegenwoordigers van Kazachse Invest; Het ministerie en zijn commissie voor investeringen houden toezicht op het nationale niveau en lokale uitvoerende organen met regionale Kazachse Invest-vestigingen controleren het regionale niveau.

Kassymbek drong er ook bij de gouverneurs op aan om meer werk te verrichten bij het verstrekken van grond voor investeringsprojecten, het bouwen van de technische infrastructuur, het waarborgen van de gasvoorziening en het vergroten van de capaciteit van speciale economische zones, het introduceren van nieuwe financiële mechanismen om grote baanbrekende projecten te ondersteunen en het verbeteren van de kwaliteit van investeringsportals.

Minister van Buitenlandse Zaken Kairat Abdrakhmanov richtte zich tot zijn collega's en benadrukte het belang van exportgerichte industrieën als een “centraal onderdeel van het economisch beleid” en economische diplomatie als topprioriteit van zijn ministerie.

“Hier hebben we een nauwe coördinatie van investerings- en exportgebieden nodig om een ​​synergetisch effect te bewerkstelligen”, zei hij.

Sprekend over bezoeken op hoog niveau aan België, China, Finland, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten en de Verenigde Staten, merkte hij op dat Kazachstan bijna 135 overeenkomsten ter waarde van 30.6 miljard dollar heeft ondertekend.

“Het ministerie werkt voortdurend aan het monitoren van de implementatie van deze overeenkomsten die zijn bereikt tijdens de bezoeken van het staatshoofd in het buitenland en bezoeken van buitenlandse leiders aan Kazachstan. Investeringsprojecten waarbij transnationale bedrijven betrokken zijn, krijgen speciale aandacht”, zei hij.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending