Verbind je met ons

EU

#Myanmar – EU mission assesses human rights and labour rights situation

DELEN:

gepubliceerd

on

Van 28 tot 31 oktober heeft een monitoringmissie van deskundigen van de Europese Commissie en de Europese Dienst voor Extern Optreden Myanmar bezocht. Dit volgt op zeer zorgwekkende ontwikkelingen die in verschillende rapporten van de Verenigde Naties naar voren worden gebracht, met name wat betreft mensenrechtenschendingen in de staten Rakhine, Kachin en Shan en zorgen rond arbeidsrechten.

This week’s high-level mission was part of the broader engagement that the European Commission has launched to monitor Myanmar’s respect of fifteen fundamental UN and International Labour Organization (ILO) conventions. In order to continue to benefit from duty-free, quota-free access to the EU market through the Everything But Arms (EBA) scheme, Myanmar must uphold and respect the principles enshrined in these conventions.

De bevindingen van deze missie zullen worden meegenomen in de analyse over de vraag of deze handelspreferenties moeten worden opgeheven via een tijdelijke intrekkingsprocedure van de EBA. De Europese Unie zal nu prioritair de tijdens de missie verzamelde informatie analyseren, evenals verdere informatie van de regering van Myanmar, alvorens de volgende stappen te overwegen. De EU staat klaar om Myanmar de nodige steun te verlenen om de zorgen van de internationale gemeenschap weg te nemen. Niettemin is het intrekken van handelspreferenties een duidelijke mogelijkheid als andere samenwerkingskanalen er niet in zijn geslaagd resultaten te boeken.

Trade Commissioner Cecilia Malmström said: “Trade, done right, is a powerful force for good. Since several years, we have worked to ensure that trade preferences and access to the EU market are an incentive to promote fundamental human and labour rights. We now expect Myanmar to address the severe shortcomings that have been highlighted during this monitoring mission. If they do not act, Myanmar authorities are putting their country’s tariff-free access to the EU market in danger– a scheme which has proved to be vital for the economic and social development of the country, providing thousands of jobs to workers in sectors such as textiles, agriculture and fisheries. We are committed to helping Myanmar improve the situation and ensure that the principles enshrined in the international conventions to which Myanmar has committed are not undermined.”

De EU heeft herhaaldelijk haar ernstige bezorgdheid geuit over het buitensporige gebruik van geweld en de wijdverbreide en systematische ernstige schendingen van de mensenrechten door het leger en de veiligheidstroepen van Myanmar, met name in de deelstaat Rakhine, maar ook in de staten Kachin en Shan. Deze schendingen zijn recentelijk ook gebleken uit het gedetailleerde rapport van de onafhankelijke internationale onderzoeksmissie van de VN over Myanmar in september van dit jaar.

De EU-missie had deze week een ontmoeting met verschillende ministers, maar ook met vakbonden, bedrijven, het maatschappelijk middenveld en vertegenwoordigers van de Verenigde Naties en de Internationale Arbeidsorganisatie in het land. Het bood de gelegenheid voor een open dialoog met Myanmar over belangrijke kwesties zoals: het garanderen van constructieve samenwerking met relevante VN-organen; het ondersteunen van internationale inspanningen om personen te onderzoeken en te vervolgen die ervan verdacht worden misdaden tegen de menselijkheid te hebben begaan; het garanderen van volledige humanitaire toegang, met name in de staten Rakhine, Kachin en Shan; het waarborgen van de uitvoering van de aanbevelingen van de Adviescommissie voor de staat Rakhine, waardoor de voorwaarden worden geschapen voor een vrijwillige, veilige en waardige terugkeer van Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh naar hun plaatsen van herkomst.

The EU mission also discussed its concerns regarding the continued use of forced labour in parts of the country, in particular by Myanmar’s armed forces, including child recruitment, as well as the need for further reforms as regards freedom of association and collective bargaining.

advertentie

Achtergrond

Op grond van de EBA-regeling van het stelsel van algemene preferenties (SAP) verleent de EU exporteurs uit de minst ontwikkelde landen (MOL’s) tarief- en quotavrije toegang tot haar markt voor alle producten (behalve wapens en munitie) met als doel bijdragen aan de economische ontwikkeling van deze landen en hun integratie in het mondiale handelssysteem.

Een begunstigd land kan zijn handelspreferenties tijdelijk laten intrekken als er aanwijzingen zijn voor ernstige en systematische schendingen van de kernbeginselen die zijn vastgelegd in de vijftien fundamentele internationale mensenrechten- en arbeidsrechtenverdragen van de Verenigde Naties en de Internationale Arbeidsorganisatie.

The EBA arrangement has brought important benefits to the economy of Myanmar. Preferential exports to the EU have risen sharply in recent years from €535 million in 2015 to €1.3 billion in 2017. Out of all of Myanmar’s EBA-eligible exports, 95% were made under EBA preferences. In 2017, 72.2% of Myanmar’s exports to the EU could be attributed to textiles, leading to particularly strong job creation and growth in this sector. The EU is the 3rd largest export market of Myanmar, absorbing around 8.8% of Myanmar’s total exports in 2017.

De EU heeft haar betrokkenheid bij Myanmar opgevoerd (zie ook de EU SAP-rapport van januari 2018) als reactie op ernstige zorgen over de voortdurende verslechtering van de eerbiediging van de mensenrechten en de rechtsstaat, zoals verder benadrukt door het Europees Parlement (Resolutie van 13 september 2018) and the Council (Foreign Affairs Council’s Conclusies van 26 februari 2018).

Meer informatie

Blogpost van commissaris Malmström

Wat is alles behalve wapens (EBA)?

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending