Verbind je met ons

EU

Europarlementariërs veroordelen aanvallen op burgers, waaronder kinderen, in #Yemen

DELEN:

gepubliceerd

on

EU-landen zouden moeten afzien van de verkoop van wapens aan alle partijen in de burgeroorlog in Jemen om de grootste humanitaire crisis in Jemen te verlichten, aldus EP-leden.

De resolutie over Jemen, overgegaan naar handoplegging, merkt op dat Jemen is verwoest door een burgeroorlog, die de economie heeft doen instorten, 22 miljoen mensen heeft achtergelaten die humanitaire hulp nodig hebben, acht miljoen mensen die het risico lopen om te verhongeren en veel mensen omkomen , inclusief 2 500-kinderen.

De strijdkrachten aan beide zijden, waaronder de internationaal erkende regering, gesteund door een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië, en Shia-rebellen Houthis die door Iran worden gesteund, zijn beschuldigd van het beschieten van dichtbevolkte gebieden, waaronder ziekenhuizen, scholen en andere civiele doelen, zeggen Europarlementariërs. Zij veroordelen ten stelligste het aanhoudende geweld, aanvallen op burgers en eisen dat onafhankelijke onderzoeken naar vermeende mensenrechtenschendingen en schendingen van het humanitaire recht worden uitgevoerd.

Europarlementariërs roepen alle partijen bij het conflict op om de vijandelijkheden onmiddellijk te staken, en dringen er bij andere betrokken staten, waaronder Iran, op aan te stoppen met het bieden van politieke, militaire en financiële steun aan militaire actoren op het terrein.

Wapenembargo tegen Saoedi-Arabië

Ze herhalen ook hun eerdere oproepen om een ​​wapenembargo op te leggen aan Saoedi-Arabië en dringen er bovendien bij alle EU-lidstaten op aan om geen wapens en militair materieel te verkopen aan leden van de door Saoedische leiding geleide coalitie, de Jemenitische regering en andere partijen bij het conflict.

The resolution backs the UN, EU and member states’ efforts to help end the conflict and provide support to those affected by it. “Only a political, inclusive and negotiated solution to the conflict can restore peace and preserve the unity […] of Yemen”, MEPs stress.

advertentie

Achtergrond

Sinds het begin van 2015 vechten krachten die loyaal zijn aan de internationaal erkende regering tegen Shia-rebellen die bekend staan ​​als Houthis. In maart reageerde 2015, een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië, op een oproep om hulp van de Jemenitische president Abdrabbuh Mansour Hadi door luchtaanvallen op Houthi-doelen te lanceren. De coalitie bestaat uit vijf Arabische Golfstaten, Jordanië, Egypte, Marokko, Soedan en wordt gesteund door de VS en het VK.

Meer informatie 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending