Verbind je met ons

Raad van ministers van Financiën (Ecofin)

#ECOFIN – De Commissie verwelkomt de geboekte vooruitgang op weg naar een hervormd EU-btw-stelsel

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft de vooruitgang verwelkomd die de lidstaten hebben geboekt bij de broodnodige verbeteringen in de manier waarop de belasting over de toegevoegde waarde (btw) in de EU werkt.

Tijdens de bijeenkomst van de ministers van Financiën van de EU in Luxemburg zijn afspraken gemaakt over een aantal dossiers op dit gebied, die allemaal zouden moeten helpen bij de dagelijkse werking van een EU-btw-stelsel dat dringend behoefte heeft aan verdere verreikende hervormingen.

“New figures released by the Commission just weeks ago show that member states are still losing €150 billion in VAT each year. Today’s agreements are another step towards addressing that problem and changing VAT rules for the better. Now is the time to seize the momentum and agree on solutions for the more fundamental problems facing the system today,” said Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs Commissioner Pierre Moscovici following the agreements.

De overeengekomen maatregelen omvatten:

­-        New rules to improve the day-to-day functioning of the current VAT system until the overall VAT reform strategy has been implemented. These so-called ‘quick fixes’ should reduce compliance costs and increase legal certainty for businesses. Once the European Parliament has published its report on this file, the new rules should be enforceable by 2020.

–        A new measure to allow member states to align the VAT rates they set for e‑publications, currently taxed at the standard rate in most member states, with the more favourable regime currently in force for traditional printed publications. The decision is the final step to ensure that the unequal treatment of the two products – paper versus digital – becomes a thing of the past. This agreement bodes well for upcoming discussions on the Commission’s latest proposal to ensure that member states have more flexibility to set VAT rates as they see fit.

–        Formal adoption of new rules to exchange more information and boost co-operation on criminal VAT fraud between national tax authorities and law enforcement authorities. VAT information and intelligence on organized gangs involved in the most serious cases of VAT fraud will now be shared systematically with EU enforcement bodies. Improved investigative co-ordination between member states themselves and with EU bodies will ensure that fast-moving criminal activity is tracked and tackled more quickly and more effectively.

advertentie

Separately, ministers today formally adopted reinforced rules to control illicit cash flows in and out of the EU, a key measure in the fight against the financing of terrorism. Today’s formal adoption will verscherp de contante controles op mensen die de EU binnenkomen of verlaten met € 10,000 of meer in contanten, de autoriteiten in staat stellen op te treden tegen bedragen die lager zijn dan de aangiftedrempel van € 10,000, wanneer er vermoedens van criminele activiteiten bestaan, en de douanecontroles uit te breiden naar contant geld dat in postpakketten of vrachtzendingen wordt verzonden, naar prepaidkaarten en naar kostbare goederen zoals goud. Zodra ook het Europees Parlement de overeengekomen regels heeft bekrachtigd, zal de wetgeving worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie en twintig dagen later in werking treden.

Achtergrond

The common Value Added Tax (VAT) system plays an important role in Europe’s Single Market. VAT is a major and growing source of revenue in the EU, raising over €1 trillion in 2015, which corresponds to 7% of EU GDP. One of the EU’s own resources is also based on VAT. Recente onderzoeken hebben dit aangetoond dat jaarlijks ongeveer 150 miljard euro aan btw-inkomsten verloren gaat als gevolg van problemen met de btw-inning en btw-fraude.

De vandaag overeengekomen maatregelen zijn een vervolg op de Btw-actieplan naar een gemeenschappelijke btw-ruimte in de EU, gepresenteerd in april 2016 en de Commission’s proposals for a deep reform of the EU VAT system gepresenteerd in oktober 2017.

Member States should now move forward and agree as soon as possible on the much broader reform to cut down on VAT fraud in the EU’s system, zoals vorig jaar door de Commissie voorgesteld. De herstart zou het systeem voor zowel overheden als bedrijven verbeteren en moderniseren, waardoor het systeem robuuster en eenvoudiger te gebruiken voor bedrijven zou worden.

Tegelijkertijd heeft de Commissie dit jaar ook nieuwe hervormingen voorgesteld om de lidstaten daartoe in staat te stellen om de BTW-tarieven naar eigen goeddunken vast te stellen.

Meer informatie

Btw-pakket voor de digitale eengemaakte markt

Btw-actieplan

Persbericht over administratieve samenwerking

Persbericht over de snelle oplossingen

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending