Verbind je met ons

Brexit

'No-deal' #Brexit zou autorijden, data en roamen bemoeilijken, zegt UK

DELEN:

gepubliceerd

on

Het verlaten van de Europese Unie zonder een echtscheidingsakkoord zou de roamingkosten voor mobiele telefoons voor Britten kunnen verhogen, het delen van gegevens kunnen verstoren en automobilisten kunnen dwingen een internationaal rijbewijs aan te vragen om in Europa te rijden, zo vertelde de regering vorige week aan het publiek en bedrijven. Andy Bruce en Kylie MacLellan.

Recente signalen uit Brussel hebben de hoop aangewakkerd dat het Verenigd Koninkrijk en de EU tot overeenstemming kunnen komen en een echt scheidingsakkoord kunnen goedkeuren voordat Groot-Brittannië op 29 maart vertrekt, hoewel de partijen nog steeds verdeeld zijn over ongeveer een vijfde van de details van een deal.

Maar veel bedrijfsleiders en investeerders zijn bang dat de politiek een overeenkomst zou kunnen dwarsbomen, waardoor de op vier na grootste economie ter wereld in een ‘no deal’-Brexit terecht zou komen, die volgens hen het Westen zou verzwakken, de financiële markten zou doen schrikken en de handelsaders zou dichtslibben.

Groot-Brittannië heeft de planning voor de gevolgen van een dergelijk vertrek opgevoerd en 28 technische mededelingen gepubliceerd hier die de impact bestrijken op gebieden variërend van milieunormen tot certificering voor fabrikanten.

Een no-deal Brexit, zo waarschuwde de regering, zou het leven van Britse burgers en bedrijven ingewikkelder, duurder en bureaucratischer maken.

Britse bedrijven zouden zich bijvoorbeeld moeten haasten om ervoor te zorgen dat ze nog steeds persoonlijke gegevens over Europese klanten kunnen ontvangen, terwijl veel fabrikanten hun geëxporteerde producten opnieuw zouden moeten laten testen door EU-veiligheidsregelgevers.

Brexit-minister Dominic Raab zei dat een no-deal-Brexit onwaarschijnlijk is, maar dat Groot-Brittannië de uitdagingen het hoofd zal bieden en uiteindelijk zal floreren.

Toch bieden de berichten een glimp van hoe ingewikkeld de regering denkt dat de scheiding zou kunnen worden na 46 jaar binnen de Europese club.

advertentie

De mededelingen, vaak enkele pagina's per sector, gingen ook in op de implicaties voor ruimtevaartprogramma's, de handel in drugsprecursoren en de rapportage van de CO2-uitstoot van nieuwe auto's.

De Britse Kamers van Koophandel verwelkomden de mededelingen omdat ze meer duidelijkheid boden, maar zeiden dat bedrijven meer precisie van de overheid nodig hadden om plannen te maken voor een no-deal Brexit.

 “Bedrijven worden nu geconfronteerd met de frustratie van het wederom wachten op verdere antwoorden”, zei BCC-directeur-generaal Adam Marshall.

“Veel bedrijven vertellen ons dat ze zich grote zorgen maken over de indruk dat belangrijke informatie die ze nodig hebben om zich op veranderingen voor te bereiden, wordt achtergehouden vanwege politieke gevoeligheden.”

Voor het publiek gingen de mededelingen van donderdag over meer alledaagse kwesties; de regering zei dat Britse chauffeurs mogelijk een internationaal rijbewijs nodig hebben om in de EU te mogen rijden.

En er staat dat roaming zonder toeslag voor mobiele gebruikers niet langer kan worden gegarandeerd na een no-deal Brexit, wat betekent dat consumenten te maken kunnen krijgen met hogere kosten voor bellen, sms'en en mobiele data gebruiken wanneer ze in de Europese Unie reizen.

Beide partijen hebben een brede algemene overeenkomst nodig om de handel tussen het grootste handelsblok ter wereld en Groot-Brittannië, de thuisbasis van een van de twee grootste financiële hoofdsteden ter wereld, op gang te houden.

Een hoge EU-diplomaat vertelde verslaggevers dat de EU-leiders volgende week zullen bespreken of ze in november een speciale top over Brexit moeten houden om extra tijd te geven om over de deal met Groot-Brittannië te onderhandelen.

Hij zei desgevraagd ook dat de EU doorging met de voorbereidingen voor onvoorziene gebeurtenissen voor het geval er geen deal zou komen.

Raab zei dat het krijgen van een deal “nog steeds verreweg de meest waarschijnlijke uitkomst” is.

Maar Moody's Investor Service zei dat de kans op een 'no deal' is toegenomen en dat een dergelijk scenario de economie zou schaden, vooral de automobiel-, ruimtevaart-, luchtvaart- en chemische sector.

De andere 27 leden van de EU samen hebben ongeveer vijf keer zoveel economische macht als Groot-Brittannië. Ze hebben ook een sterke prikkel om Groot-Brittannië een deal te ontzeggen die zo aantrekkelijk is dat het anderen zou kunnen aanmoedigen het Britse voorbeeld te volgen.

Terwijl May een deal met Brussel probeert te sluiten, krijgt ze te maken met rebellen in haar Conservatieve Partij die zeggen dat ze elke deal die er niet in slaagt een scherpe breuk met de EU te bewerkstelligen, zullen verwerpen.

Raab vertelde de BBC-radio dat hij niet geloofde dat de regering van May een stemming in het parlement over de deal zou verliezen.

Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar van de EU, zei maandag dat een Brexit-deal “binnen zes tot acht weken” mogelijk was als de onderhandelaars realistisch waren in hun eisen.

Vorige maand publiceerde de regering 25 van de in totaal ruim 80 technische artikelen, waarin gedetailleerd werd beschreven hoe tarieven, financiële diensten, staatssteun en farmaceutische producten zouden werken als Groot-Brittannië zou vertrekken zonder een echtscheidingsakkoord.

Sinds de schok van de Brexit-stemming in 2016 hebben grote bedrijven plannen gemaakt voor de Brexit, maar topbestuurders zeggen dat de omvang van de ontwrichting als gevolg van een wanordelijke Brexit zo groot is dat het moeilijk is om je daarop voor te bereiden.

De winst bij de grootste warenhuisgroep van Groot-Brittannië, John Lewis Partnership, werd in de eerste helft weggevaagd omdat het bedrijf gedwongen werd de kortingen van zijn worstelende rivalen in een fel concurrerende winkelstraat te evenaren.

“Gezien de mate van onzekerheid waarmee consumenten en de economie worden geconfronteerd, deels als gevolg van de lopende Brexit-onderhandelingen, zijn voorspellingen bijzonder moeilijk”, aldus John Lewis.

Brexiteers accepteren dat er op de korte termijn waarschijnlijk enige economische pijn zal zijn, maar zeggen dat Groot-Brittannië op de langere termijn zal gedijen als het wordt losgemaakt van wat zij zien als een gedoemd experiment in door Duitsland gedomineerde eenheid en buitensporige met schulden gefinancierde sociale uitgaven.

Tegenstanders van de Brexit vrezen dat het verlaten van het blok de resterende mondiale invloed van Groot-Brittannië zal verzwakken, zijn reputatie als toevluchtsoord voor investeringen verder zal ondermijnen en de economie de komende jaren zal schaden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending