Verbind je met ons

EU

Parlement voor opheffing visumplicht voor #Kosovaren

DELEN:

gepubliceerd

on

Het Parlement heeft het mandaat bevestigd voor onderhandelingen met de Raad over het voorstel om de visumplicht voor Kosovaarse burgers af te schaffen.

De EP-leden steunden met 420 stemmen voor, 186 tegen en 22 onthoudingen het besluit van de Commissie burgerlijke vrijheden om besprekingen met de ministers over deze wetswijziging te beginnen.

Het voorstel om visumvrije toegang tot de EU te verlenen aan de bevolking van Kosovo was reeds goedgekeurd door de EP-leden van de Commissie burgerlijke vrijheden in september 2016, in afwachting van de vervulling van alle vereiste benchmarks, met name de ratificatie van de grensovereenkomst met Montenegro.

Dit was een van de 95 criteria die werden vastgesteld in de visumliberaliseringsdialoog met de EU, die in 2012 van start ging. Dat heeft de Europese Commissie vorige maand bevestigd dat Kosovo nu aan alle eisen heeft voldaan, waaronder ook een schone staat van dienst in de strijd tegen de georganiseerde misdaad en corruptie.

De Assemblee van Kosovo keurde op 21 maart 2018 de grensafbakeningsovereenkomst met Montenegro goed.

Laatste Balkanland dat visumvrije toegang tot de EU krijgt

Na de afschaffing van visa voor de burgers van de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Montenegro en Servië in 2009 en voor Albanië en Bosnië en Herzegovina in 2010, bleef Kosovo geïsoleerd achter, het enige Balkanland waarvan de burgers nog een visum nodig hadden om naar de EU te reizen.

advertentie

Volgende stappen

De onderhandelingen met de Raad kunnen beginnen zodra de ministers hun algemene oriëntatie over het voorstel voor visumvrijstelling hebben bepaald. Indien de medewetgevers hiermee instemmen, zullen de Kosovaren de EU zonder visum kunnen binnenkomen voor 90 dagen binnen een periode van 180 dagen - op voorwaarde dat ze in het bezit zijn van een biometrisch paspoort - voor zakelijke, toeristische of gezinsdoeleinden.

De opheffing van de visumplicht voor Kosovaren zou gelden voor alle EU-landen, behalve het Verenigd Koninkrijk en Ierland, en voor de vier niet-EU Schengenstaten (IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland).

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending