Verbind je met ons

EU

#DrinkingWater – Nieuwe plannen om de kwaliteit van kraanwater te verbeteren en plastic zwerfvuil terug te dringen

DELEN:

gepubliceerd

on


EU-landen moeten universele toegang tot schoon water voor iedereen in de EU bevorderen, aldus de Milieucommissie.

De wetgeving scherpt de maximumlimieten aan voor bepaalde verontreinigende stoffen zoals lood (die met de helft moeten worden verminderd), PFAS en schadelijke bacteriën, en introduceert nieuwe plafonds voor hormoonontregelaars Bisfenol A en Beta-estradiol (50-25-2). Het houdt ook toezicht op de niveaus van microplastics, een opkomend probleem.

Toegang tot water

De lidstaten moeten ook maatregelen nemen om de toegang tot water te verbeteren, zoals het plaatsen van gratis fonteinen in steden en openbare plaatsen, waar dit technisch haalbaar en proportioneel is. Ze moeten ook aanmoedigen dat kraanwater gratis of tegen een lage servicevergoeding in restaurants, kantines en cateringdiensten wordt verstrekt.

Right2Water

EP-leden herhalen, in vervolg op hun resolutie over het burgerinitiatief Right2Water, dat de lidstaten zich moeten concentreren op de behoeften van kwetsbare groepen in de samenleving. Zij identificeren mensen zonder toegang of met beperkte toegang tot water, inclusief kwetsbare en gemarginaliseerde groepen, en beoordelen manieren om hun toegang te verbeteren, waarbij zij hen duidelijk informeren over hoe zij zich kunnen aansluiten op het distributienetwerk of over alternatieve manieren om toegang te krijgen tot dergelijk water.

Michel Dantin (EVP, FR), rapporteur, zei: “Ik ben blij dat de Milieucommissie een duidelijk standpunt heeft ingenomen en een pragmatisch en realistisch antwoord voorstelt op de eisen van de Europese burgers, in het bijzonder het Right2Water-initiatief. Het zou de toegang tot water verbeteren, de kwaliteit en de prestaties verbeteren. van de waterdistributienetwerken in Europa, en het beheersen van de risico’s van verontreinigingen in het stroomopwaartse water, terwijl de impact op de waterprijzen wordt beperkt”.

Volgende stappen

advertentie

Het voltallige Huis zal tijdens de plenaire zitting van 22 tot 25 oktober in Straatsburg over het rapport stemmen.

Achtergrond

De plannen zijn bedoeld om het vertrouwen van burgers in de watervoorziening te vergroten en het drinkwatergebruik uit de kraan te vergroten, wat zou kunnen bijdragen aan het terugdringen van het plasticgebruik en het zwerfvuil.

Volgens de Europese Commissie zou een lagere consumptie van flessenwater EU-huishoudens kunnen helpen meer dan 600 miljoen euro per jaar te besparen. Als het vertrouwen in kraanwater verbetert, kunnen burgers ook bijdragen aan het terugdringen van plastic afval uit flessenwater, inclusief zwerfvuil op zee. Plastic flessen zijn een van de meest voorkomende plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik die op Europese stranden te vinden zijn. Met de actualisering van de drinkwaterrichtlijn zet de Commissie een belangrijke wetgevende stap in de richting van de uitvoering van de EU-kunststofstrategie die op 16 januari 2018 werd gepresenteerd.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending