Verbind je met ons

Klimaatverandering

Nieuwe gloeilampregels besparen de energie van huishoudens en helpen #GreenhouseGasEmissions te verminderen

DELEN:

gepubliceerd

on


Vanaf 1 september worden energie-intensieve en inefficiënte halogeenlampen niet meer in de hele Europese Unie verkocht. Als gevolg van deze regels kunnen Europese consumenten besparen op de rekeningen van hun huishouden, wat resulteert in aanzienlijke energiebesparingen in de hele EU - gelijk aan het elektriciteitsverbruik van Portugal over vijf jaar.

De wijzigingen in de EU-regels die morgen van kracht worden, hebben betrekking op standaard halogeenlampen, maar niet op lampen die worden gebruikt in bureaulampen en schijnwerpers. De halogeenlampen worden vervangen door LED-lampen, die door innovatie veiliger, betaalbaarder en energiezuiniger zijn geworden.

De nieuwe maatregelen zijn niet van toepassing op producten die al in de winkelrekken liggen, maar alleen op nieuwe producten die in de EU worden geproduceerd of geïmporteerd. Oorspronkelijk in 2009 besloten door de lidstaten en het Europees Parlement, werden de nieuwe regels in 2015 herbevestigd, maar de invoering ervan werd met twee jaar uitgesteld tot september 2018 om ervoor te zorgen dat er voldoende betaalbare alternatieven beschikbaar zouden zijn.

De veranderingen maken deel uit van het Ecodesign-werkprogramma van de EU - zien hier – wat een onderdeel is van het optreden van de EU energiezuinigheid voorop en om de overgang naar schone energie te leiden. In juni hebben de medewetgevers, als onderdeel van het pakket Schone energie voor alle Europeanen, een politiek akkoord bereikt over een nieuwe doelstelling van 32.5% energie-efficiëntie voor 2030 – kijk hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending