Verbind je met ons

EU

#JuvenesTranslatores - Een uitdaging voor jonge taalliefhebbers: Europese Commissie lanceert jaarlijkse vertaalwedstrijd voor scholen

DELEN:

gepubliceerd

on

De vertaalafdeling van de Europese Commissie nodigt studenten uit heel Europa uit om hun vertaalvaardigheden te testen tijdens de 12e editie van haar jaarlijkse Juvenes Translatores-wedstrijd.

Dit jaar vertalen tieners met een voorliefde voor talen een tekst over het onderwerp cultureel erfgoed. Het thema is gekozen ter ere van de Europees Jaar van Cultureel Erfgoed2018.

Deelnemers kunnen ervoor kiezen om te vertalen tussen twee van de 552 mogelijke talencombinaties, waarbij gebruik wordt gemaakt van de 24 officiële talen van de EU. Vorig jaar hebben scholieren teksten vertaald van het Pools naar het Fins, van het Tsjechisch naar het Grieks en van het Kroatisch naar het Zweeds, om maar een paar van de 144 gebruikte combinaties te noemen.

Commissaris voor Begroting, Personeelszaken en Vertaling Günther H. Oettinger zei: "Talen vormen de kern van de Europese diversiteit en vormen een weg naar het begrijpen van onze identiteit. Via deze wedstrijd herinneren jonge mensen ons eraan hoe divers we eigenlijk zijn en dat diversiteit één van onze grootste troeven. Ik nodig daarom iedereen die van talen houdt uit om deel te nemen en te helpen ons taalkundig cultureel erfgoed onder de aandacht te brengen en verder uit te bouwen."

Om aan de wedstrijd deel te nemen, moeten jongerenscholen het registratieproces in twee fasen volgen.

Ten eerste moeten middelbare scholen zich registreren via de website. De registratie is geopend op 1 september 2018, loopt tot 20 oktober 2018 om 24 uur en kan in elk van de XNUMX EU-talen worden voltooid.

Ten tweede zal de Europese Commissie in totaal 751 willekeurig geselecteerde scholen uitnodigen om twee tot vijf leerlingen te nomineren die aan de wedstrijd zullen deelnemen. De studenten kunnen elke nationaliteit hebben en moeten geboren zijn in 2001.

advertentie

De wedstrijd vindt plaats op 22 november en loopt gelijktijdig op alle deelnemende scholen.

De winnaars – één per land – worden begin februari 2019 bekendgemaakt. Zij zullen hun prijzen in het voorjaar van 2019 in ontvangst nemen tijdens een speciale ceremonie in Brussel.

Tijdens hun bezoek krijgen studenten de kans om professionele vertalers van de vertaalafdeling van de Europese Commissie te ontmoeten – de mensen die hun vertalingen hebben beoordeeld – en te praten over het werken met talen.

Achtergrond

Het directoraat-generaal Vertaling van de Europese Commissie organiseert sinds 2007 elk jaar de wedstrijd Juvenes Translatores (Latijn voor 'jonge vertalers'). Het doel is om het leren van talen op scholen te bevorderen en jongeren te laten proeven van hoe het is om een vertaler. Het staat open voor 17-jarige middelbare scholieren. De wedstrijd heeft sommige deelnemers geïnspireerd en aangemoedigd om door te gaan met het leren van talen op universitair niveau en professionele vertalers te worden. De wedstrijd benadrukt ook de rijke taalkundige diversiteit van Europa.

Meer informatie

Juvenes Translatores-website

Foto's van de prijsuitreiking 2017

Volg de vertaalafdeling van de Europese Commissie op Twitter: @vertaler

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending