Verbind je met ons

EU

Vluchtelingen: EP-leden betreuren het nalaten van de lidstaten en roepen op tot solidariteit

DELEN:

gepubliceerd

on

italië-maritiem-immigratieschip_ctl4839_47511675Het onvermogen van de ministers van Binnenlandse Zaken van de EU om het tot nu toe eens te worden over de herplaatsing van 120,000 asielzoekers werd door een grote meerderheid van de EP-leden ernstig bekritiseerd tijdens het plenaire debat over de uitkomst van de Raadsvergadering van maandag (14 september). Ze riepen de lidstaten op om samen te werken, dringend actie te ondernemen om de huidige crisis aan te pakken en een Europees asiel- en migratiesysteem op te bouwen dat op de lange termijn zal werken.

Het debat werd geopend door de Luxemburgse minister van Immigratie en Asiel Jean Asselborn, de eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans en de commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos voordat de leden van het Europees Parlement het woord namen.

Op donderdag (17 september) om 10 uur zal de plenaire vergadering dringend stemmen over de noodregeling om nog eens 120,000 asielzoekers te herplaatsen, omdat volgens de regels het Parlement moet worden geraadpleegd. Na de stemming in het Parlement is het aan de lidstaten om de overeenkomst af te ronden zodat het mechanisme in werking kan treden.

Na raadpleging van het Europees Parlement heeft de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ) op maandag 14 september een besluit goedgekeurd om in twee jaar tijd 40,000 asielzoekers uit Italië en Griekenland te herplaatsen. De ministers kwamen ook overeen, maar alleen ‘in principe’, om nog eens 120,000 personen die internationale bescherming nodig hebben, te verhuizen ‘van lidstaten die zijn blootgesteld aan enorme migratiestromen’ naar andere lidstaten. De kwestie zal opnieuw op de agenda staan ​​van de buitengewone JBZ-vergadering op dinsdag 22 september.

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending