Verbind je met ons

Denis MacShane

De ‘Zombiezone’ van de EU in de Westelijke Balkan maakt de oplossing voor vluchtelingen moeilijker

DELEN:

gepubliceerd

on

The_Palace_at_Felix_Romuliana,_he_western_peristyle_court,_ServiëDoor Denis MacShane   

Griekenland versloeg Macedonië deze maand in een spannende basketbalwedstrijd. Het spel werd gespeeld in Kroatië, maar buitenlanders die naar een spannende wedstrijd op de Griekse televisie keken, zouden niet weten wie de Grieken speelden, aangezien de naam van de Griekse tegenstanders blanco bleef op tv-schermen.    

This is part of the surreal failure of the West Balkans to come to terms with modernity after the decade long war of the 1990s that broke up the former Yugoslavia into seven small European nation-states. The region is now the EU’s ‘Zombie Zone’ where the dead and the hates of the past seem more alive than the living.

Net als de Lilliputters in Swifts 'Gulliver's Travels' die oorlog voerden over de vraag of ze een ei aan het brede of puntige uiteinde moesten kraken, zijn de Westelijke Balkanstaten vanuit Griekenland naar het noorden beter in het vinden van redenen om tegen elkaar in te gaan dan om samen te werken.

De rest van de wereld lacht om de Macedonische pretentie dat de held van het oude Griekenland, Alexander de Grote, iets te maken heeft met de huidige Slavisch-Albanese staat Macedonië.

Maar net als bij het Servische voorwendsel dat Kosovo slechts een afgescheiden provincie is die op een dag het licht zal zien en weer door Belgrado zal worden geregeerd, hebben deze nationalistische populistische passies een ondermijnend effect op de normale economische ontwikkelingen.

Griekenland weigert ook diplomatieke erkenning met Kosovo tot stand te brengen, ook al zijn Griekse bedrijven belangrijke investeerders in de kleine, geheel door land omgeven en wanhopig arme staat.

advertentie

Dit zorgt ervoor dat Kosovo zich in een internationaal niemandsland bevindt en niet in staat is zich aan te sluiten bij mondiale organisaties als de VN, de EU of zelfs de Raad van Europa en geen toegang te krijgen tot internationale leningen en investeringen. De eindeloze roep om bestraffing voor de massale ontheemding van Serviërs die volgde op het einde van de heerschappij in Belgrado staat ook verzoening, handel en economische ontwikkeling in de weg.

Zonder enige aanmoediging zullen anti-Servische politici in de regio de luisteraars herinneren aan Srebrenica, Sarajevo en de moordpartijen op Kosovo-Albanezen door Servische krijgsheren en milities.

Het is alsof Frankrijk en Duitsland in 1965 geen diplomatieke betrekkingen hadden, alleen maar spraken over wreedheden in oorlogstijd en een einde maakten aan de normale economische, studenten- en culturele omgang.

Eindelijk heeft Kosovo zijn eigen telefooncode gekregen in plaats van via mobiele telefoondiensten in Monaco. Deze bescheiden stap is vorige maand door de EU tot stand gebracht en moet worden toegejuicht.

In juni bedroeg het grootste nationale quotum van migranten die de EU binnenkwamen 57,000 Kosovaren. De prikkeldraadversperring die Hongarije aan de grens met Servië heeft opgetrokken, is niet ontworpen om Syrische vluchtelingen op afstand te houden, maar om Servische, Macedonische en Kosovaarse burgers de toegang te ontzeggen die de hoop hebben opgegeven op het vinden van werk, een huis en een eigen toekomst. landen.

De buitenlandse dienst van de EU doet zijn best en zowel de huidige EU-topdiplomaat Frederica Mogherini als haar voorganger Cathy Ashton hebben meer tijd besteed aan het proberen de haat op de Westelijke Balkan te ontwarren en de hoofden bij elkaar te brengen dan welke andere kwestie dan ook.

Maar het feit blijft dat vijftien jaar na het einde van de gevechten de Westelijke Balkan, van Athene tot aan de Alpen, geblokkeerd wordt door nationalistische identiteitspassies die een normale staatsontwikkeling in de weg staan.

In deze schemerwereld floreren criminaliteit en corruptie en is de beweging van migranten, vluchtelingen en prostituees door een regio waar staten elkaars grenzen niet erkennen of samenwerken op het gebied van politie en inlichtingen een winstgevende zaak.

De EU kan de vernietigde staten Irak, Libië en Syrië niet weer op de been brengen, maar als Brussel, Berlijn, Parijs en Londen zo niet in staat zijn om een ​​beetje gezond verstand in de staten van de Westelijke Balkan, inclusief Griekenland, te injecteren, kan een buitenlandse EU Bestaat er werkelijk beleid?

Denis MacShane is een voormalige minister die verantwoordelijk is voor de Balkan en de EU in de regering van Tony Blair.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending