Verbind je met ons

Europees parlement

Servië en Kosovo moeten eraan werken om de situatie in Noord-Kosovo te de-escaleren 

DELEN:

gepubliceerd

on

EP-leden zeggen dat de Servische regering een zeer gevaarlijk beleid voert ten aanzien van Kosovo en zijn westerse partners, in een resolutie die vorige week werd aangenomen: plenaire sessie, RAMP.

De tekst, aangenomen bij handopsteking, veroordeelt in de sterkst mogelijke bewoordingen “de afschuwelijke en laffe terroristische aanval op Kosovaarse politieagenten door goed georganiseerde Servische paramilitairen” in Banjska/Banjskë op 24 september 2023, en dringt er bij alle partijen op aan om te de-escaleren. de situatie in het noorden van Kosovo.

De leden van het Europees Parlement volgen het lopende onderzoek door de Kosovaarse autoriteiten op de voet en dringen er bij Servië op aan volledig mee te werken en de verantwoordelijken voor de aanval, die momenteel in Servië verblijven, voor het gerecht te brengen, inclusief het vergemakkelijken van hun uitlevering aan Kosovo.

Gevaarlijk beleid van Servië ten opzichte van Kosovo en zijn westerse partners

Agressief militair gedrag, samen met geradicaliseerde politieke berichten in Servië en sterke aanwijzingen voor de betrokkenheid van de Servische staat bij het recente politieke geweld in het noorden van Kosovo, wijst erop dat de Servische regering een zeer gevaarlijk maar coherent beleid voert ten aanzien van Kosovo en zijn Westerse Partners.) De leden van het Europees Parlement zijn ook bezorgd over bewijsmateriaal dat gewelddadige criminele groepen in het noorden van Kosovo en in Servië in verband brengt met de Servische staat.

Als uit het onderzoek blijkt dat de Servische staat rechtstreeks betrokken is bij de aanslagen van 24 september, moet de Commissie de financiering die aan Servië is verstrekt in het kader van het Instrument voor Pretoetredingssteun III, zeggen Europarlementariërs. Zij roepen de Raad ook op om gerichte beperkende maatregelen te nemen, inclusief maar niet beperkt tot de bevriezing van tegoeden en reisverboden, tegen destabiliserende actoren in het noorden van Kosovo en de leiders van grote georganiseerde misdaadnetwerken.

Werken aan een vreedzame oplossing van geschillen door middel van dialoog

advertentie

Het Parlement roept Servië en Kosovo op alle vormen van geweld en provocatie aan de kaak te stellen, en dringt er bij hen op aan een einde te maken aan alle acties die de spanningen verder kunnen doen escaleren, en actief te werken aan een vreedzame oplossing van geschillen door Door de EU gefaciliteerde dialoog.

De Commissie moet, zo zeggen de leden van het Europees Parlement, optreden als een eerlijke bemiddelaar in het normalisatieproces en verzoening jegens Servië vermijden, en zij eisen dat de Raad de negatieve maatregelen die hij tegen Kosovo heeft genomen, opheft en de contacten op hoog niveau met zijn president en de Kosovo-president hervat. regering. De resolutie roept de Commissie op om tegen eind 2023 een transparante en ambitieuze routekaart op te stellen en te presenteren voor de weg naar integratie van Kosovo.

Meer informatie 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending