Verbind je met ons

EU

Plannen om de economie van Oekraïne aan te pakken worden binnenkort gepubliceerd

DELEN:

gepubliceerd

on

oekraïne-bmpAmbitieuze nieuwe ideeën voor het oplossen van de door oorlog verscheurde economie van Oekraïne komen deze maand uit. Ze zullen naar verwachting een politieke oplossing voor de Oekraïne-crisis omvatten via de overeenkomst van Minsk, kredietlijnen voor Oekraïne van de EU en Rusland en een gemeenschappelijke economische ruimte van Lissabon tot Vladivostok waarover is onderhandeld door de EU en de Euraziatische Unie. 

De beleidsaanbevelingen zullen naar verwachting worden ingediend door het Agentschap voor de modernisering van Oekraïne (AMU), een initiatief onder leiding van de Oekraïense zakenman Dmitry Firtash dat tot doel heeft de groei weer op gang te brengen en Oekraïne te bevrijden van zijn status als de slechtst presterende economie van het voormalige Sovjetblok. Het zelfbenoemde "Marshallplan voor Oekraïne", dat in maart van dit jaar in Wenen werd gelanceerd, gaf zichzelf 200 dagen de tijd om een ​​masterplan te bedenken om zo'n 300 miljard dollar aan te trekken voor het belegerde land. De vooraanstaande Britse politicus Lord Richard Risby, die samen met Firtash een van de drie medeoprichters is van de AMU en tevens voorzitter is van de British Ukranian Society, heeft de dienst krachtig verdedigd, die was opgericht om te helpen bij de wederopbouw van het door oorlog verscheurde Oekraïne.

Risby zei: "Dit is een nobel doel en biedt Oekraïne een straal van menselijkheid tijdens zijn problemen. Alle betrokkenen zijn toegewijd om het land te helpen door de wetshandhaving te verbeteren, anticorruptiemaatregelen in te voeren, de gezondheid en de handel in het land te verbeteren."

Sommigen hebben de AMU echter bestempeld als louter een "PR-oefening", waaronder het Poolse Europarlementslid Jacek Saryusz-Wolski, een voormalig minister in Polen en ex-voorzitter van de Commissie buitenlandse zaken van het Europees Parlement, die deze website vertelde: "Het AMU-project lijkt een PR-project te zijn dat mogelijk kan worden gebruikt om de Oekraïense autoriteiten te bekritiseren wegens gebrek aan acties en gebrek aan uitvoering van projecten die zijn voorbereid door Europese politici."

De Britse collega wijst erop dat de Oekraïense president Petro Poroschenko het plan heeft gesteund dat Risby, voormalig plaatsvervangend woordvoerder voor Buitenlandse Zaken van de Conservatieve Partij, ziet als een "belangrijk signaal" met betrekking tot de toetreding van Oekraïne tot de Europese toekomst en een "alternatief voor heersend geweld". en vernietiging." "Het is ook een sterk teken van Europese solidariteit", voegde Risby, een voormalig vicevoorzitter van de Tory-partij toe. "Wij geloven dat Rusland ook stabiliteit in de regio wil en het plan zal steunen."

Andere sleutelfiguren die hierbij betrokken zijn, zijn onder meer Lord Macdonald, een voormalig directeur van het openbaar ministerie in het VK, die samen met Bernard-Henri Levy, de Franse filosoof, en Karl-Georg Wellman, de Duitse politicus, hervormingen voor de rechtshandhaving in het land leidt. De AMU wordt ook gesteund door de vakbonden van Oekraïne – die 70% van de particuliere sector van het land vertegenwoordigen – en de federatie van werkgevers. De op handen zijnde publicatie van de langverwachte voorstellen van het agentschap komt op een kritiek moment voor de oorlog in het land. verwoeste economie.

Het bbp van Oekraïne kromp in het eerste kwartaal van dit jaar met 17.6% en de inflatie schoot omhoog tot 60.9% op jaarbasis, waardoor het armoedecijfer met 30% toenam. Firtash – die bijna 10 jaar geleden de eerste grote gasdeal tussen Oekraïne en Rusland onderhandelde – wordt door velen gezien als een invloedrijke tussenpersoon in de betrekkingen tussen het Kremlin en Kiev en potentiële toekomstige kandidaat voor het premierschap in Oekraïne.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending