Verbind je met ons

China

De Chinese economie blijft gestaag varen, ondanks het ruwe water

DELEN:

gepubliceerd

on

"Sinds begin 2022 is de internationale omgeving complex en uitdagend geweest. De wereldeconomie vaart door woeste wateren: de wereldwijde groei verliest aan kracht en de inflatiestijging is niet voorzien. In de eerste helft van dit jaar, gezien zowel binnenlandse als externe uitdagingen, de Chinese economische groei vertraagde en zijn economische vooruitzichten hebben veel aandacht getrokken", schrijft Cao Zhongming (foto), Ambassadeur van de Volksrepubliek China in het Koninkrijk België.

"De Chinese regering, met het vertrouwen en de capaciteit om te zorgen voor stabiele algemene economische prestaties, heeft een pakket van 33 beleidsmaatregelen aangenomen, die de zes gebieden van financiën, monetair, investeringen en consumptie, energie en voedsel, industriële keten en het levensonderhoud van mensen bestrijken. China heeft onlangs zijn economische indicatoren voor de eerste acht maanden van dit jaar vrijgegeven, die op de voet worden gevolgd door de rest van de wereld.

Over het algemeen heeft de Chinese economie zich hersteld van de uitdagingen en blijk gegeven van grote veerkracht en vitaliteit. China blijft de meest levendige grote economie ter wereld.

Belangrijke indicatoren tonen aan dat de Chinese economie het momentum van herstel en ontwikkeling heeft behouden en zich in een cruciale fase van herstel bevindt.

met betrekking tot productie, is het aanbod over het algemeen stabiel en maakt het goede vorderingen. Dankzij effectief beleid om de industriële en toeleveringsketens te stabiliseren en de productie in belangrijke sectoren te ondersteunen, is de industriële productie weer op gang gekomen. Wat de vraag betreft, is het consumptiepotentieel in de belangrijkste sectoren geleidelijk ontsloten en is de afzet op de markt blijven groeien, aangezien er beleid is gevoerd om de consumptie te stimuleren.

In augustus groeide de totale detailhandelsverkoop van consumptiegoederen met 5.4 procent op jaarbasis, 2.7 procentpunten sneller dan die van de voorgaande maand. Wat betreft werkgelegenheid, met aanhoudende inspanningen om bedrijven te helpen, banen te stabiliseren en werkgelegenheid te ondersteunen, bleef de ondervraagde stedelijke werkloosheid dalen. In augustus was het onderzochte werkloosheidspercentage in stedelijke gebieden 5.3 procent, 0.1 procentpunt lager dan de voorgaande maand. Wat de prijs betreft, hebben de inspanningen om het aanbod te verzekeren en de prijs te stabiliseren hun vruchten afgeworpen en is de CPI licht gestegen.

In augustus steeg de CPI met 2.5 procent op jaarbasis, een daling met 0.2 procentpunt in vergelijking met de voorgaande maand; De kern-CPI exclusief de prijzen van voedsel en energie steeg met 0.8 procent op jaarbasis, hetzelfde als de voorgaande maand. Wat de handel betreft, heeft een groot aantal beleidsmaatregelen om de buitenlandse handel te stabiliseren bijgedragen tot een gestage groei van de handel. In de eerste acht maanden bedroeg China's totale goederenhandel 27.3 biljoen yuan, een stijging van 10.1 procent op jaarbasis. De export bedroeg 15.48 biljoen yuan, een stijging van 14.2 procent; De invoer bedroeg 11.82 biljoen yuan, een stijging van 5.2 procent.

advertentie

met betrekking tot buitenlandse investeringen, bleef de Chinese markt aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders en bleven de betaalde buitenlandse investeringen groeien. In de eerste acht maanden bedroegen de betaalde investeringen 892.74 miljard yuan, een stijging van 16.4 procent op jaarbasis

Het economische traject laat zien dat het beleid op zijn plaats valt en dat de Chinese economie zal blijven herstellen en groeien.

De fundamenten die de groei op lange termijn ondersteunen en de factoren die ten grondslag liggen aan de hoogwaardige ontwikkeling van de Chinese economie blijven ongewijzigd. Naarmate de effecten van het vele beleid en de aanhoudende inspanningen sneller voelbaar zullen zijn, zal de Chinese economie zich blijven herstellen en groeien en binnen de juiste bandbreedte blijven.

Deze conclusie wordt getrokken op basis van verschillende redenen.

Ten eerste zullen er inspanningen blijven worden geleverd om de COVID-reactie en de economische en sociale ontwikkeling effectief te coördineren. Dit vermindert de negatieve impact van COVID-19, zorgt voor stabiele industriële en toeleveringsketens en zorgt voor een beter evenwicht tussen vraag en aanbod.

Ten tweede zal de binnenlandse vraag blijven groeien en zullen veiligheid en ontwikkeling beter worden gewaarborgd. Naarmate er een krachtiger investeringsstabiliserend beleid wordt ingevoerd, zullen de consumentenbestedingen geleidelijk aantrekken.

Ten derde zal het voordeel van hervorming en openstelling blijven ontsloten. De hervorming van de overheidsfuncties zal verder worden uitgediept, het ondernemingsklimaat zal worden verbeterd en de hervormingsimpuls zal worden versterkt.

Al deze gunstige omstandigheden zullen de sterke punten van China's complete industriële systeem beter naar voren brengen en nieuwe groeimotoren aanmoedigen.

Beleidsoriëntatie laat zien dat de Chinese economie diep geïntegreerd is in de wereldeconomie en dat de deur van China alleen maar verder opengaat.

China kan niet van de wereld worden gescheiden in het bereiken van ontwikkeling, en de wereld heeft China ook nodig voor ontwikkeling.

China zal zich blijven inzetten voor een nieuw ontwikkelingsparadigma met zowel binnenlandse als internationale circulaties, de openstelling van hoge standaarden verdiepen, vrijhandel en eerlijke handel handhaven, een marktgericht ondernemingsklimaat van wereldklasse bevorderen dat wordt beheerst door een degelijk wettelijk kader , en de gelijke toegang van buitenlandse bedrijven tot open sectoren te beschermen in overeenstemming met de wet, in een poging om wederzijdse voordelen te realiseren door middel van eerlijke concurrentie.

Het komende 20e Nationale Congres van de Communistische Partij van China zal de ontwikkelingsblauwdruk van China voor de komende vijf jaar of zelfs een langere periode opstellen, wat een sterkere impuls voor de ontwikkeling van China zal blijken te zijn.

Het gestage herstel en de ontwikkeling van de Chinese economie en snellere vooruitgang bij het opbouwen van het nieuwe ontwikkelingsparadigma zullen het potentieel van de Chinese markt beter benutten en meer kansen bieden voor Europese landen.

De Chinese markt blijft een populaire bestemming voor buitenlandse investeringen. In de eerste acht maanden groeiden de EU-investeringen in China met 123.7 procent op jaarbasis, wat wijst op het vertrouwen van buitenlandse investeerders in de Chinese markt.

Later dit jaar organiseert China de vijfde China International Import Expo, de eerste Global Digital Trade Expo en de 132e sessie van de China Import and Export Fair (Canton Fair). Deze evenementen zullen België en andere Europese landen helpen om meer over China te leren en meer kansen te creëren voor economische en handelssamenwerking met China.

Wat is de verborgen kracht van de Chinese economie?

Het is veerkracht ondanks de uitdagingen en het grote potentieel door gestage inspanningen. China zal het Global Development Initiative actief blijven bevorderen. In dit proces verwelkomen we meer wederzijdse openheid en samenwerking met Europese landen in handel, investeringen, industrie en andere sectoren om gezamenlijk bij te dragen aan het herstel en de ontwikkeling van de wereldeconomie."

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending