Verbind je met ons

Bulgarije

Commissie trekt € 16.2 miljoen euro uit de EU-Solidariteitsfonds aan Griekenland en Bulgarije in de nasleep van natuurrampen

DELEN:

gepubliceerd

on

a_1Vandaag (23 juli) heeft de Commissie besloten om € 16.2 miljoen aan steun toe te kennen aan de Solidariteitsfonds van de EU naar Griekenland en Bulgarije na natuurrampen die plaatsvonden in de winter van 2015. Griekenland leed onder wijdverspreide overstromingen die vijf van zijn regio's troffen, terwijl in Bulgarije aanzienlijke schade werd aangericht als gevolg van strenge winterse omstandigheden.

De hulp, die bestaat uit € 9.9 miljoen voor Griekenland en € 6.3 miljoen voor Bulgarije, dekt een deel van de noodkosten van hersteloperaties na de rampen in beide landen. Het zal met name helpen bij het herstel van vitale infrastructuur en diensten, het vergoeden van de kosten van nood- en reddingsoperaties en het dekken van een deel van de schoonmaakkosten in de getroffen regio's.

Regional Policy Commissioner Corina Crețu said: “The EU Solidarity Fund is one of our strongest symbols of solidarity in times of need. Today we are bringing financial support to the regions of Greece and Bulgaria affected by the disasters of this winter, which caused considerable damage. Now we can start rebuilding, together.”

Veel van de programma's die worden medegefinancierd door de Europese structuurfondsen en het Investment Funds voor 2014-2020 hebben tot doel te investeren in overstromingspreventie en het beperken van de gevolgen van klimaatverandering, waaraan een blijvende behoefte bestaat.

Achtergrond

Griekenland: Vanaf begin februari 2015 werd Griekenland getroffen door wijdverspreide overstromingen in het bredere gebied van de rivieren Evros en Ardas in de regio Oost-Macedonië en Thracië. De overstromingen in het stroomgebied van de Evros troffen vooral de landbouwsector; ongeveer 17 500 ha land werd overstroomd, waardoor landbouwinfrastructuur, pakhuizen en gewassen werden vernietigd. Verder was 150 km wegen beschadigd, evenals watervoorzieningen en riolering in veel gebouwen.

In dezelfde periode werden grote delen van Midden- en West-Griekenland, waaronder de regio's Epirus, West-Griekenland, Centraal-Griekenland en Thessalië, getroffen door soortgelijke gebeurtenissen. Ze hadden last van hevige regenval en stormen, maar ook van sterke sneeuwval in de bergen en stormachtige zuidenwinden in offshore- en onshoregebieden. De ongunstige weersomstandigheden veroorzaakten stroomstoringen, rivieren traden buiten hun oevers en uitgebreide aardverschuivingen zorgden ervoor dat een aantal bergachtige nederzettingen geïsoleerd raakten en de inwoners moesten worden geëvacueerd. De ramp veroorzaakte schade aan meer dan 60% van het wegennet in Epirus. Particuliere huizen, winkels en andere commerciële bedrijven en boerderijen werden getroffen, en sommige van de culturele erfgoederen van Griekenland werden aanzienlijk beschadigd, waaronder de historische brug van Plaka in Tzoumerka, die werd weggevaagd door het woeste water van de rivier de Arachthos.

advertentie

Bulgarije: Eind januari 2015 hadden delen van Bulgarije ook te lijden onder hevige regenval, sneeuw, overstromingen en aardverschuivingen. Als gevolg hiervan werd aanzienlijke schade aangericht aan openbare infrastructuur, bedrijven, particuliere woningen en activa, en aan de landbouwsector. De zuidoostelijke regio van Bulgarije werd het zwaarst getroffen door de gebeurtenissen. Alleen al in de stad Burgas kwamen meer dan 300 gebouwen onder water te staan. Aardverschuivingen vernietigden belangrijke infrastructuur; dijken braken, veel rivieren traden buiten hun oevers en landbouwgronden en bossen liepen onder water. Windvlagen verwoestten dennenbossen, veroorzaakten stroomstoringen die de communicatienetwerken verstoorden en wegen werden geblokkeerd door omgevallen bomen.

Het Solidariteitsfonds van de EU

De totale jaarlijkse toewijzing die beschikbaar is voor het Solidariteitsfonds van de EU in 2015 bedraagt ​​541.2 miljoen euro. Als we de rest van de toewijzing van het voorgaande jaar erbij optellen, komt het totale bedrag van het EU-Solidariteitsfonds dat in 2015 beschikbaar is uit op meer dan 895 miljoen euro.

De financiële bijdrage uit het Fonds wordt berekend op basis van de totale directe schade als gevolg van een ramp. Deze hulp mag alleen worden gebruikt voor essentiële nood- en hersteloperaties (zoals gedefinieerd in artikel 3 van het Verordening EU-Solidariteitsfonds).

Het Solidariteitsfonds van de EU is opgericht om lidstaten en landen die kandidaat zijn voor toetreding tot de EU te ondersteunen door financiële steun te bieden na grote natuurrampen. Het Fonds is opgericht in de nasleep van de ernstige overstromingen in Midden-Europa in de zomer van 2002.

De herziene verordening EU-Solidariteitsfonds is op 28 juni 2014 in werking getreden en vereenvoudigt de bestaande regels zodat de steun sneller kan worden betaald dan voorheen.

Meer informatie

EUSF-hervorming: Persbericht en MEMO / 13 / 723
Twitter: EU_Regional CorinaCretuEU #EUSF

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending