Verbind je met ons

Milieu

Commentaar op het voorstel van de Europese Commissie voor een kader voor bosmonitoring

DELEN:

gepubliceerd

on

De Zweedse Federatie van Bosbouwbedrijven steunt de ambitie van de Europese Commissie om de beschikbaarheid van kwaliteitsgegevens over bossen in de EU te waarborgen. Het vandaag gepresenteerde voorstel voor een nieuw monitoringsysteem voor de bossen van de Unie dreigt echter deze verwachtingen niet waar te maken. Het is niet duidelijk hoe het voorstel relevante kennis over de functies van het bos toevoegt, althans niet voor landen met nationale inventarissen die al gegevens uitwisselen binnen internationale initiatieven, en in relatie tot verplichte monitoring die al in de EU-wetgeving is vastgelegd.

“Wij verwelkomen de ambitie om de kennis over de toestand van de Europese bossen en een grotere toegankelijkheid tot vergelijkbare gegevens te verbeteren, en om uitgebreid gebruik te maken van satellietmonitoring om de snelle toegang tot gegevens over aanhoudende natuurlijke verstoringen te verbeteren. Tegelijkertijd is het op het eerste gezicht moeilijk om een ​​duidelijk doel te onderscheiden voor alle voorgestelde indicatoren”, zegt Viveka Beckeman, directeur-generaal van de Zweedse Federatie van Bosbouwbedrijven.

De Bosmonitoringwet is bedoeld om een ​​completer beeld te krijgen van de toestand van de Europese bossen en van alle diensten die zij leveren. Er zijn veel lidstaten, ook in de Scandinavische landen en Centraal-Europa, die al jaren over goed functionerende surveillancesystemen beschikken met uitgebreide datasets. Via de Zweedse Nationale Bosinventarisatie monitort Zweden al honderd jaar bossen.

“De sterke focus van het voorstel op satelliet- en geografische informatie druist in tegen de logica en traditie van goed functionerende inventarisatiesystemen, die gebaseerd zijn op geaggregeerde datamonsters van monitoringlocaties. Het verschuift ook de focus, van de feitelijke behoefte aan meer kwalitatieve gegevens in alle lidstaten, naar het creëren van lagen van digitale kaarten en vereenvoudigde indicatoren”, zegt Viveka Beckeman.

Hoe digitalisering kan worden gebruikt om duurzame ontwikkeling in de bosbouw te bevorderen, is een van een aantal aandachtsgebieden van een lopend nationaal onderzoeksproject in Zweden. Nieuwe meetmethoden en onderzoek naar biodiversiteit krijgen ook prioriteit om het potentieel van levensvatbare bossen met een grotere biodiversiteit te benutten.

“Tijdens de komende onderhandelingen roepen we op om de relevantie, meetbaarheid en het belang van de voorgestelde indicatoren voor verschillende maatschappelijke doelstellingen zorgvuldig te evalueren door het Europees Parlement en de lidstaten, vooral de lidstaten die al over goed functionerende inventarisatiesystemen beschikken”, besluit Viveka. Beckeman.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending