Verbind je met ons

Milieu

Commissie keurt Tsjechische staatssteunregeling van 742 miljoen euro goed ter ondersteuning van duurzaam bosbeheer

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Europese Commissie heeft, op grond van de EU-staatssteunregels, een Tsjechisch plan van € 742 miljoen (CZK 17.4 miljard) goedgekeurd ter ondersteuning van duurzaam bosbeheer. De maatregel zal bijdragen tot de verwezenlijking van de doelstellingen van de Gemeenschappelijk landbouwbeleid door de bescherming van het bosmilieu te versterken.

Volgens de regeling zal de steun de vorm aannemen van directe subsidies aan kleine, middelgrote en grote boseigenaren en andere entiteiten met vergelijkbare rechten en verplichtingen, waaronder entiteiten in staatseigendom. De rechtstreekse subsidies zullen met name het volgende ondersteunen: (i) acties die bedoeld zijn om bodemerosie op ontboste gebieden te voorkomen; (ii) de bescherming van de biodiversiteit in bossen; en (iii) de bescherming van de structuur en samenstelling van bosgrond. In aanmerking komende begunstigden ontvangen een steunbedrag dat gelijk is aan ongeveer € 0.18 (CZK 4.22) per dag per hectare bosgrond. Dit bedrag dekt maximaal 100% van de subsidiabele kosten.

De Commissie heeft de regeling met name beoordeeld op grond van de EU-staatssteunregels Artikel 107, lid 3, onder c) van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie ('VWEU'), dat de lidstaten toestaat de ontwikkeling van bepaalde economische activiteiten onder bepaalde voorwaarden en onder de Richtsnoeren voor staatssteun in de land- en bosbouwsector en in plattelandsgebieden voor 2022 ('Landbouwrichtsnoeren 2022'). Op basis hiervan heeft de Commissie de Tsjechische regeling goedgekeurd op grond van de EU-staatssteunregels.

Commissaris Didier Reynders (afgebeeld), verantwoordelijk voor het concurrentiebeleid, zei: “Vandaag hebben we een regeling van 742 miljoen euro goedgekeurd die Tsjechië in staat zal stellen duurzaam bosbeheer te ondersteunen en ervoor te zorgen dat bossen veerkrachtig zijn tegen klimaatverandering. De maatregel zal bijdragen aan het verwezenlijken van de milieu- en klimaatdoelstellingen van de EU, zonder de concurrentie onnodig te verstoren.”

Een persbericht is beschikbaar online..

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending