Verbind je met ons

Zakelijk

Albrecht over hervorming van gegevensbescherming: 'Mensen zullen beter geïnformeerd zijn'

DELEN:

gepubliceerd

on

beeldJan Philippe Albrecht (afgebeeld) vertelt ons waarom hij denkt dat nieuwe regels voor gegevensbescherming een enorme impuls voor de EU zouden zijn

Het Parlement en de Raad gaan informele besprekingen aan om tot een compromis te komen over een hervorming van de gegevensbeschermingsregels. Hoewel de EP-leden hun standpunt al in maart 2014 hebben ingenomen, zijn de lidstaten het nu pas eens over een aanpak. We spraken met de Duitse Groenen/EFA MEP Jan Philipp Albrecht, wie namens het Parlement de onderhandelingen gaat leiden, wat het voordeel is van de nieuwe regels voor consumenten en bedrijven en welke zaken nog moeten worden opgelost.

De huidige regelgeving inzake gegevensbescherming dateert uit 1995 en er zijn nieuwe regels nodig om gelijke tred te houden met de digitalisering van diensten, handel, communicatie en ons dagelijks leven in het algemeen. Er worden steeds meer van onze persoonlijke gegevens verzameld en we hebben weinig controle over hoe deze worden gebruikt.

“Data is cross-border by nature,” said Albrecht, explaining why we need this reform. “We have to have common rules and have a unified legal system to create a single level playing field for all the companies and trust for the consumers in the European single market.” The reform would also benefit ordinary people as they would be “better informed and make decisions more consciously”.

Albrecht stressed that several important issues still needed to be worked out with the Council, such as the need for consumers to give consent for the use of their data, the duties of data controllers and what fines should be imposed on companies that break the rules. The Council asks for up to 2% of companies’ annual turnover, however Parliament is calling for 5%.

Meer informatie

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending