Verbind je met ons

Gegevensbescherming

Online privacy: de AVG-strijd

gepubliceerd

on


Twee jaar na de implementatie van de AVG heeft 45% van de Europese internetgebruikers nog steeds geen vertrouwen in hun internetprivacy. Hoewel de overgrote meerderheid van de bedrijven nog steeds geen boete krijgt omdat ze de gegevens van hun klanten niet beschermen, wordt het beoogde doel van de AVG overtroffen door de dwaze complexiteit om te weigeren onze gegevens te delen, heel vaak gepresenteerd als een pop-up waarmee u controleer wat je wilt delen, veel websites bieden je nog steeds niet eens de mogelijkheid om te weigeren.

advertentie

Data

Nieuwe regels voor open data en hergebruik van overheidsinformatie beginnen te gelden

gepubliceerd

on

17 juli markeerde de deadline voor de lidstaten om de herziene Richtlijn open data en hergebruik van overheidsinformatie in nationaal recht. De bijgewerkte regels zullen de ontwikkeling van innovatieve oplossingen zoals mobiliteitsapps stimuleren, de transparantie vergroten door de toegang tot door de overheid gefinancierde onderzoeksgegevens te openen en nieuwe technologieën ondersteunen, waaronder kunstmatige intelligentie. Een Europa geschikt voor het digitale tijdperk Executive Vice President Margrethe Vestage zei: “Met onze datastrategie definiëren we een Europese aanpak om de voordelen van data te benutten. De nieuwe richtlijn is van cruciaal belang om de enorme en waardevolle bronnen die door overheidsinstanties worden geproduceerd, beschikbaar te maken voor hergebruik. Middelen die al door de belastingbetaler zijn betaald. Dus de samenleving en de economie kunnen profiteren van meer transparantie in de publieke sector en innovatieve producten.”

Thierry Breton, commissaris voor interne markt, zei: "Deze regels inzake open data en hergebruik van overheidsinformatie zullen ons in staat stellen de belemmeringen te overwinnen die het volledige hergebruik van overheidsgegevens in de weg staan, met name voor kmo's. De totale directe economische waarde van deze gegevens zal naar verwachting verviervoudigen van € 52 miljard in 2018 voor de EU-lidstaten en het VK tot € 194 miljard in 2030. Meer zakelijke kansen zullen alle EU-burgers ten goede komen dankzij nieuwe diensten.”

De publieke sector produceert, verzamelt en verspreidt gegevens op tal van gebieden, bijvoorbeeld geografische, juridische, meteorologische, politieke en educatieve gegevens. De nieuwe regels, aangenomen in juni 2019, zorgen ervoor dat meer van deze overheidsinformatie gemakkelijk beschikbaar is voor hergebruik, waardoor waarde wordt gegenereerd voor de economie en de samenleving. Ze vloeien voort uit een herziening van de voormalige richtlijn betreffende het hergebruik van overheidsinformatie (PSI-richtlijn). De nieuwe regels zullen het wetgevingskader aanpassen aan de recente ontwikkelingen op het gebied van digitale technologieën en digitale innovatie verder stimuleren. Meer informatie is beschikbaar online..  

advertentie

Verder lezen

Brexit

EU verleent gegevenstoereikendheid aan het VK voor een periode van vier jaar

gepubliceerd

on

Vandaag (28 juni) heeft de EU twee adequaatheidsbesluiten voor het Verenigd Koninkrijk aangenomen, slechts twee dagen voordat een voorwaardelijke interimregeling die is overeengekomen in de handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK op 30 juni 2021 afliep. De nieuwe adequaatheidsovereenkomsten zijn onmiddellijk van kracht, schrijft Catherine Feore. 

In het besluit wordt erkend dat de regels van het VK - die in feite van de EU zijn - voldoende waren om aan het beschermingsniveau van de EU te voldoen. De beslissingen zijn vereisten op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Wetshandhavingsrichtlijn, waardoor gegevens vrijelijk van de EU naar het VK kunnen stromen. 

De Britse premier Boris Johnson vroeg vooraanstaande Brexit-aanhangers, waaronder Iain Duncan Smith MP, om een ​​taskforce te vormen om "de nieuwe kansen van het verlaten van de EU te grijpen". Een van de door de taskforce geïdentificeerde gebieden was de AVG, die zij beschouwt als een belemmering voor innovatie en groei. 

advertentie

In de laatste rapport, identificeert de taskforce specifiek de artikelen 5 en 22 van de AVG als: 

nadelig voor het bedrijfsleven. Artikel 5 van de AVG vereist dat gegevens "verzameld worden voor gespecificeerde, expliciete en legitieme doeleinden" en "adequaat, relevant en beperkt tot wat nodig is". De taskforce is van mening dat dit de ontwikkeling van AI-technologieën beperkt. 

Artikel 22 van de AVG bepaalt dat individuen "[niet] onderworpen moeten zijn aan een beslissing die uitsluitend is gebaseerd op geautomatiseerde verwerking, inclusief profilering, die rechtsgevolgen voor hem of haar heeft, of hem of haar op vergelijkbare wijze aanzienlijk treft", betoogt de Britse kant dat met inbegrip van menselijke beoordeling, kan leiden tot beslissingen die verkeerd, niet verklaarbaar of bevooroordeeld zijn en waarin staat dat geautomatiseerde besluitvorming niet uitsluitend op uitdrukkelijke toestemming mag worden gebaseerd, maar kan worden gebruikt wanneer er een legitiem of openbaar belang in het spel is.

Waarden en transparantie Vice-president Věra Jourová zei: “Het VK heeft de EU verlaten, maar vandaag is het wettelijke regime voor de bescherming van persoonsgegevens zoals het was. Daarom nemen we vandaag deze adequaatheidsbesluiten aan.” Jourová erkende de bezorgdheid van het Parlement over de mogelijkheid van meningsverschillen tussen het VK, maar zei dat er belangrijke waarborgen waren.  

Commissaris voor Justitie Didier Reynders zei: “Na maanden van zorgvuldige beoordelingen kunnen we EU-burgers vandaag de zekerheid geven dat hun persoonlijke gegevens zullen worden beschermd wanneer ze naar het VK worden overgedragen. Dit is een essentieel onderdeel van onze nieuwe relatie met het VK. Het is belangrijk voor een vlotte handel en een effectieve bestrijding van misdaad.”

Voor het eerst bevatten de adequaatheidsbesluiten een 'sunset-clausule', die de duur ervan strikt beperkt. Dit betekent dat de besluiten na vier jaar automatisch vervallen. Na die periode kunnen de bevindingen inzake adequaatheid echter alleen worden vernieuwd als het VK blijft zorgen voor een passend niveau van gegevensbescherming.

De Commissie heeft bevestigd dat zij gedurende deze vier jaar de juridische situatie in het VK zal blijven volgen en op elk moment kan ingrijpen als het VK afwijkt van het huidige beschermingsniveau. 

Julian David, CEO van TechUK, een handelsorganisatie voor de Britse digitale sector, zei: “Sinds de dag na het referendum van 2016 is het waarborgen van een adequaatheidsbesluit tussen de EU en het VK een topprioriteit geweest voor techUK en de bredere technologie-industrie. Het besluit dat het Britse gegevensbeschermingsregime een gelijkwaardig beschermingsniveau biedt als de EU AVG, is een blijk van vertrouwen in de hoge normen voor gegevensbescherming van het VK en is van vitaal belang voor de handel tussen het VK en de EU, aangezien het vrije verkeer van gegevens essentieel is voor iedereen bedrijfssectoren.”

Het VK hoopt dat ontwikkelingen op dit gebied kunnen worden ontwikkeld via de G7-overeenkomst voor digitale en technologische sectorcoördinatie.

Rafi Azim-Khan, Head of Data Privacy bij internationaal advocatenkantoor Pillsbury, zei: “Je zou waarschijnlijk de hele offshore windvloot van het VK van stroom kunnen voorzien met een zucht van verlichting van Britse bedrijven. Het VK heeft nu een bevinding van de geschiktheid van de gegevenswet van de EU veiliggesteld. Dit is een groot probleem voor alle bedrijven die in het VK actief zijn, omdat het complicaties vermijdt die de gegevensstromen van de EU naar het VK hadden kunnen verstoren, op dezelfde manier waarop overdrachten buiten de EU naar de VS, het Verre Oosten en andere landen zijn getroffen.

“Er moet aan worden herinnerd dat de EU-regels de oorzaak zijn geweest van veranderingen in de gegevenswetgeving over de hele wereld. De AVG wordt vaak gezien als de gouden standaard van gegevensprivacywetten en heeft een groot rimpeleffect gehad, zoals het beïnvloeden van nieuwe wetten, zoals in Brazilië en Californië. De EU lijkt bereid om een ​​harde lijn te trekken over wijzigingen in de AVG. Het is waarschijnlijk dat het VK vrijwel in de pas blijft lopen met Europa, misschien met wat knutselen om de inspanningen van 'Global Britain' te helpen passen."

Verder lezen

Busines

EU kan in 2 € 2030 biljoen beter af zijn als grensoverschrijdende gegevensoverdrachten worden beveiligd

gepubliceerd

on

DigitalEurope, de toonaangevende handelsvereniging die digitaal transformerende industrieën in Europa vertegenwoordigt en die een lange lijst van zakelijke leden heeft, waaronder Facebook, roept op tot een herziening van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Een nieuwe studie in opdracht van de lobby toont aan dat beleidsbeslissingen over internationale gegevensoverdrachten tegen 2030 aanzienlijke effecten zullen hebben op groei en banen in de hele Europese economie, wat een impact zal hebben op de doelstellingen van Europa voor het digitale decennium.

Al met al zou Europa tegen het einde van het digitale decennium € 2 biljoen beter af kunnen zijn als we de huidige trends omkeren en de kracht van internationale gegevensoverdrachten benutten. Dit is ongeveer de omvang van de hele Italiaanse economie in een bepaald jaar. De meerderheid van de pijn in ons negatieve scenario zou door onszelf worden veroorzaakt (ongeveer 60%). De effecten van het eigen beleid van de EU op het gebied van gegevensoverdracht, onder de AVG en als onderdeel van de gegevensstrategie, wegen zwaarder dan de beperkende maatregelen van onze belangrijkste handelspartners. Alle sectoren en omvang van de economie worden in alle lidstaten beïnvloed. Gegevensafhankelijke sectoren maken ongeveer de helft van het bbp van de EU uit. Wat de export betreft, zal de industrie waarschijnlijk het hardst worden getroffen door beperkingen op datastromen. Dit is een sector waar het MKB een kwart van alle export uitmaakt. "Europa staat op een kruispunt. Het kan nu ofwel het juiste kader scheppen voor het digitale decennium en de internationale gegevensstromen vergemakkelijken die essentieel zijn voor zijn economisch succes, of het kan langzaam de huidige trend volgen en overgaan naar gegevensprotectionisme. Uit ons onderzoek blijkt dat we tegen 2 ongeveer € 2030 biljoen aan groei zouden kunnen mislopen, even groot als de Italiaanse economie. De groei van de digitale economie en het succes van Europese bedrijven is afhankelijk van het vermogen om gegevens over te dragen. Dit is vooral zo als we vaststellen dat naar verwachting al in 2024 85 procent van de wereldwijde groei van het BBP van buiten de EU zal komen. We dringen er bij beleidsmakers op aan om de AVG-mechanismen voor gegevensoverdracht te gebruiken zoals deze bedoeld waren, namelijk om internationale gegevens te vergemakkelijken – niet te belemmeren – en om te werken aan een op regels gebaseerde overeenkomst over gegevensstromen bij de WTO." Cecilia Bonefeld-Dahl
Directeur-generaal van DIGITALEUROPE
Lees het volledige rapport hier Beleidsaanbevelingen
De EU moet: De levensvatbaarheid van AVG-overdrachtsmechanismen handhaven, bijvoorbeeld: standaard contractuele clausules, adequaatheidsbesluiten Bescherm internationale gegevensoverdrachten in de gegevensstrategie Geef prioriteit aan het sluiten van een deal over datastromen als onderdeel van de WTO eCommerce-onderhandelingen
Belangrijkste bevindingen
In ons negatieve scenario, dat ons huidige pad weerspiegelt, Europa zou kunnen missen: € 1.3 biljoen extra groei in 2030, het equivalent van de omvang van de Spaanse economie; € 116 miljard export per jaar, het equivalent van de export van Zweden buiten de EU, of die van de tien kleinste landen van de EU samen; en 3 miljoen banen. In ons optimistische scenario de EU staat te winnen: €720 miljard extra groei tegen 2030 of 0.6 procent BBP per jaar; € 60 miljard export per jaar, waarvan meer dan de helft afkomstig uit de industrie; en Banen 700,000, waarvan vele zeer bekwaam zijn. Het verschil tussen deze twee scenario's is: € 2 biljoen in termen van bbp voor de EU-economie tegen het einde van het digitale decennium. De sector die het meest te verliezen heeft, is de maakindustrie, met een verlies van €60 miljard aan export. Naar verhouding zullen media, cultuur, financiën, ICT en de meeste zakelijke diensten, zoals consultancy, het meeste verliezen - ongeveer 10 procent van hun export. Echter, deze zelfde sectoren zijn degene die het meeste winnen moeten we erin slagen om onze huidige richting te veranderen. A meerderheid (ongeveer 60 procent) van de exportverliezen van de EU in het negatieve scenario komen van een toename van zijn eigen beperkingen in plaats van door acties van derde landen. Vereisten voor gegevenslokalisatie kunnen ook sectoren schaden die niet sterk deelnemen aan de internationale handel, zoals de gezondheidszorg. Tot een kwart van de input in de zorgverlening bestaat uit data-afhankelijke producten en diensten. In de belangrijkste getroffen sectoren is het MKB goed voor ongeveer een derde (productie) en tweederde (diensten zoals financiën of cultuur) van de omzet. Exports door data-afhankelijke productie-kmo's in de EU zijn ongeveer 280 miljard euro waard. In het negatieve scenario zou de export van kmo's uit de EU met 14 miljard euro dalen, terwijl ze in het groeiscenario met 8 zouden stijgen De gegevensoverdrachten zullen tegen 3 ten minste 2030 biljoen euro waard zijn voor de EU-economie. Dit is een conservatieve schatting omdat de focus van het model ligt op internationale handel. Beperkingen op interne gegevensstromen, bijvoorbeeld internationaal binnen hetzelfde bedrijf, betekenen dat dit cijfer waarschijnlijk veel hoger ligt.
Meer informatie over het onderzoek
De studie kijkt naar twee realistische scenario's, die nauw aansluiten bij de huidige beleidsdebatten. Het eerste, 'negatieve' scenario (in de hele studie het 'uitdagingsscenario' genoemd) houdt rekening met de huidige restrictieve interpretaties van de Schrems II uitspraak van het Hof van Justitie van de EU, waarbij mechanismen voor gegevensoverdracht onder de AVG grotendeels onbruikbaar worden gemaakt. Het houdt ook rekening met een EU-gegevensstrategie die beperkingen oplegt aan de doorgifte van niet-persoonsgebonden gegevens naar het buitenland. Verder weg beschouwt het een situatie waarin grote handelspartners de beperkingen op de gegevensstroom aanscherpen, onder meer door gegevenslokalisatie. De studie identificeert sectoren in de EU die sterk afhankelijk zijn van gegevens, en berekent de impact van beperkingen op grensoverschrijdende overdrachten op de economie van de EU tot 2030. Deze digitaliserende sectoren, in verschillende sectoren en bedrijfsgroottes, waaronder een groot deel van de Kmo's vormen de helft van het BBP van de EU.
Lees het volledige rapport hier

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending