Verbind je met ons

Economie

Berès: 'Ik ben er niet van overtuigd dat maatregelen om crisis aan te pakken altijd de juiste zijn geweest'

DELEN:

gepubliceerd

on

beres-2614295-jpg_2251992Pervenche Berès

De vraag hoe de economische ellende van Europa moet worden opgelost, blijft de Europese Unie verdelen. De economische commissie keurde op 16 juni een rapport goed waarin de economische governance van de EU wordt geëvalueerd. Frans S&D-Europarlementariër Pervenche Berès (foto), die het rapport schreef, heeft gezegd dat er een duidelijke scheiding was tussen degenen die vinden dat de huidige regels niet werken en degenen die zeggen dat ze niet correct zijn toegepast.

De EP-leden zullen tijdens de plenaire vergadering op 24 juni over de aanbevelingen stemmen, op tijd voor de Europese Raad van 25-26 juni, waar de toekomst van het economisch bestuur van de eurozone zal worden besproken.

Hebben de hervormingen en acties in de EU na de financiële en economische crisis vruchten afgeworpen? Wat mist er?

De crisis dwong ons tot drastische maatregelen, maar ik ben er niet van overtuigd dat dat altijd de juiste zijn geweest. Ze hebben ons in staat gesteld een aantal problemen op korte termijn op te lossen, maar ze hebben niet geleid tot de voltooiing van de economische en monetaire unie.

Heeft het bezuinigingsbeleid waartoe in het kader van economisch bestuur is besloten, ertoe bijgedragen dat traditionele partijen zetels verloren aan nieuwe?

Sommigen zeggen dat deze regels moeten worden geschrapt omdat ze niet hebben gewerkt omdat ze alleen maar tot meer bezuinigingen hebben geleid. En anderen zeggen dat het niet goed gaat met Europa omdat deze regels niet worden uitgevoerd. Er is een gebrek aan vertrouwen tussen die twee kampen. Het gaat erom de middelen te vinden om mensen ervan te overtuigen dat er dingen moeten veranderen, dat sommige regels hebben geleid tot bezuinigingen, deflatie en werkloosheid en daarom moeten worden veranderd. Dat Jean-Claude Juncker aan het begin van zijn mandaat verplicht was om met een investeringsplan te komen, is voor mij een teken dat er iets mis is met de huidige regels.

Kunnen internationale schuldeisers Griekenland in gebreke stellen en de eurozone verlaten door aan te dringen op hervormingen?

Ik heb geen kristallen bol, dus ik weet niet wat de resultaten van deze onderhandelingen zullen zijn. Ik weet echter dat er veel tijd is verspild aan geneuzel. Ik hoop oprecht dat Griekenland in de eurozone blijft, maar daarvoor moeten beide partijen bereid zijn concessies te doen.

advertentie

Hoe kunnen parlementen meer worden betrokken bij de cyclus van het Europees semester?

Ik ben absoluut van mening dat het Europees Parlement en de nationale parlementen meer betrokken moeten worden bij economisch bestuur. Wanneer de volgende cyclus begint, zal het Europees Parlement zich volledig inzetten om met een analyse van de situatie in de eurozone te komen, zowel wat betreft het diagnosticeren van de problemen als het voorstellen van richtlijnen.

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending