Verbind je met ons

EU

Mensenrechten: vluchtelingenkamp Yarmouk, activisten in Algerije en Nadiya Savchenko

DELEN:

gepubliceerd

on

54d7860136da7_1418401578_nadezhda_savchenko_zajmetsya_razrabotkoj_ukrainskih_zakonoproektov_v_sizoHet Parlement veroordeelt de terreuraanslagen van IS/Da'esh op het Palestijnse vluchtelingenkamp in Yarmouk, Syrië, de intimidatie van arbeids- en mensenrechtenactivisten in Algerije en de illegale detentie van de Oekraïense piloot en parlementslid Nadiya Savchenko (foto) in Rusland, in drie resoluties die op 30 april zijn aangenomen.
Terreuraanslagen in het vluchtelingenkamp Yarmouk in Syrië

EP-leden veroordelen de terroristische daden van IS/Da'esh en Jabhat al-Nustra tegen het Palestijnse vluchtelingenkamp in Yarmouk in Syrië, en de belegering en bombardementen ervan door het regime van Assad. Ze zijn ernstig bezorgd over de aanhoudende verslechtering van de veiligheids- en humanitaire situatie in Syrië en met name in het Yarmouk-kamp en in andere Palestijnse kampen. De neutrale status van Yarmouk en de bescherming van de burgers in het kamp, ​​met name vrouwen en kinderen, moeten worden gewaarborgd en medische voorzieningen, scholen en toevluchtsoorden moeten worden beschermd, benadrukken de EP-leden.

Ze dringen er bij alle partijen in het conflict op aan om de internationale hulporganisaties ongehinderd toegang te verlenen tot het kamp en roepen op tot een ad hoc bezoek van het Europees Parlement aan het kamp, ​​in coördinatie met de VN en onafhankelijk van enige partij bij het conflict. EU-lidstaten zouden ook "serieus moeten overwegen" om een ​​speciaal tribunaal op te richten voor de misdaden begaan in Syrië, voegen ze eraan toe.

Gevangen arbeiders- en mensenrechtenactivisten in Algerije

EP-leden vragen de Algerijnse autoriteiten om het recht op vrijheid van meningsuiting en vereniging en vreedzame vergadering in het land te verzekeren en te garanderen. Zij stellen dat het recht op een eerlijk proces en het waarborgen van een minimumgarantie voor het recht op verdediging voor alle gedetineerden in overeenstemming is met het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten. Intimidatie en intimidatie van arbeidsrechtenactivisten en mensenrechtenverdedigers, ook op gerechtelijk niveau, is daarentegen geen praktijk die in overeenstemming is met de VN-Verklaring over mensenrechtenverdedigers.

De chef buitenlands beleid van de EU en de lidstaten moeten ervoor zorgen dat er een duidelijk en principieel EU-beleid ten aanzien van Algerije is, met inbegrip van een mensenrechtendialoog, zeggen EP-leden, die er bij de Algerijnse autoriteiten en de chef buitenlands beleid van de EU op aandringen om een ​​sterk mensenrechtenhoofdstuk op te nemen in het toekomstige EU-Algerije actieplan.

Nadiya Savchenko

advertentie

EP-leden roepen op tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de Oekraïense piloot en parlementslid Nadiya Savchenko, die bijna een jaar geleden illegaal door Rusland werd ontvoerd en sindsdien in de gevangenis wordt vastgehouden. Ze vragen de Franse president en de Duitse bondskanselier om aan te dringen op haar vrijlating tijdens komende vergaderingen van de Contactgroep over de uitvoering van de akkoorden van Minsk. Europarlementariërs wijzen erop dat Rusland geen wettelijke basis of jurisdictie heeft om actie te ondernemen tegen mevrouw Savchenko, en onderstrepen dat degenen die verantwoordelijk zijn voor haar illegale detentie internationale sancties of gerechtelijke procedures kunnen krijgen voor hun daden.

De Russische autoriteiten zijn ook rechtstreeks verantwoordelijk voor de veiligheid en het welzijn van Savchenko, zeggen EP-leden, die er bij Rusland op aandringen om onpartijdige internationale artsen toegang tot haar te verlenen, met haar toestemming, aangezien ze al heel lang in hongerstaking is. EP-leden roepen ook op tot de onmiddellijke vrijlating van alle andere Oekraïense burgers, waaronder filmregisseur Oleg Sentsov en Khaizer Dzhemilev, die illegaal in Rusland worden vastgehouden.

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending