Verbind je met ons

Demografie

Eerste gezamenlijke actie van de EU om nationale onderzoeksprogramma's op het gebied van demografische veranderingen te harmoniseren

DELEN:

gepubliceerd

on

demografie1Demografische veranderingen zijn een van de grote maatschappelijke uitdagingen waarmee de Europese staten momenteel worden geconfronteerd. Vanwege het grote belang van dit onderwerp hebben 14 Europese staten en Canada zich aangesloten bij het Joint Programming Initiative 'Meer jaren, betere levens – de mogelijkheden en uitdagingen van demografische veranderingen'.

Het algemene doel van dit initiatief is een betere coördinatie van nationale en EU-programma's op het gebied van demografische verandering. Deze lancering van de Strategische Onderzoeksagenda (SRA) is een belangrijke mijlpaal in het bevorderen van onderzoek naar demografische veranderingen in Europa. Bovendien is het een eerste stap op weg naar de uitvoering van gezamenlijke activiteiten en het op elkaar afstemmen van nationale onderzoeksprogramma's.

Er bestaan ​​geen eenvoudige 'Europese' oplossingen voor de uitdagingen van de demografische veranderingen, aangezien de lidstaten en hun regio's sterk variëren wat betreft geschiedenis, cultuur, economische omstandigheden en welvaartsmodellen. Het doel van onze strategie is ervoor te zorgen dat beleidsmakers en praktijkmensen, op alle niveaus, over het wetenschappelijke bewijs beschikken dat nodig is om strategieën in gang te zetten die ervoor zorgen dat alle burgers van Europa een zo bevredigend en productief mogelijk leven leiden.

De Algemene Vergadering van de JPI is van mening dat het onderzoek dat wordt voorgesteld in de Strategische Onderzoeksagenda zal helpen ervoor te zorgen dat demografische verandering een kans wordt in plaats van een last voor Europa en zijn burgers, en dat de potentiële sociale en economische risico's tot een minimum worden beperkt.

De Strategische Onderzoeksagenda definieert prioriteiten voor onderzoek en beleidsvorming op vier domeinen met demografische impact op de samenleving: kwaliteit van leven en gezondheid, economische en sociale productie, bestuur en instellingen, en duurzaamheid van de welvaart in de EU. Vertegenwoordigers op hoog niveau van de Stuurgroep (Trojka), de Wetenschappelijke Adviesraad (SAB) en de Maatschappelijke Adviesraad (SOAB) van de JPI-MYBL zullen de belangrijkste onderzoeksprioriteiten van de SRA introduceren die als hoofdgebieden zijn geïdentificeerd van actie in het toekomstige nationale en Europese onderzoeksbeleid (zie bijgevoegde agenda van het evenement).

Professor Paolo M. Rossini, internationaal bekende neuroloog, directeur van het Neurologie-instituut van de Cattolica del Sacro Cuore Universiteit en voorzitter van de JPI zei: “Voor de eerste keer wil Europa in de nationale onderzoeksprogramma’s van een belangrijk aantal leden staten, een verenigende aanpak die hopelijk een geharmoniseerde en innovatieve onderzoeksstrategie oplevert die gericht is op het aanpakken van de uitdagingen die verband houden met de demografische veranderingen.

“Ons plan is om een ​​nieuw type interdisciplinaire wetenschap te ontwikkelen en te bevorderen dat dit belangrijke onderwerp aanpakt vanuit verschillende wetenschappelijke invalshoeken, waaronder gezondheid, welzijn, verstedelijking, mobiliteit, sociale wetenschappen, arbeid en productie, en levenslang onderwijs.”

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending