Verbind je met ons

België

De verontrustende stilte van België over het blokkeren van Russisch LNG uit de doeken gedaan

DELEN:

gepubliceerd

on

De luchtaanvallen van gisteravond op Oekraïne, waarbij vier onschuldige burgers omkwamen en tientallen anderen gewond raaktendienen als een grimmige herinnering aan de dringende noodzaak van een verenigd front tegen degenen die de agressor steunen, vooral als het gaat om de export van fossiele brandstoffen die de Russische oorlogskas financieren.

Maar toen we vanochtend naar het nieuws keken, was het een ontmoedigende en zwakke verklaring kwam naar voren van Tinne Van der Straeten, de Belgische minister van Energie, over de onzekerheid over het blokkeren van de toegang voor Russisch vloeibaar aardgas (LNG) tot de Belgische gasinfrastructuur met behulp van een door de EU geboden optie, waardoor België in de laakbare positie verkeert om bij te dragen aan de oorlogskas van het Kremlin .

Een hervorming van de EU-gasmarkt reglement, waarover vorig jaar overeenstemming werd bereikt, zal de EU-landen naar verwachting in staat stellen de levering van Russisch pijpleidinggas en LNG stop te zetten. Dit zou worden bereikt door hen een legale optie te bieden om te voorkomen dat Russische bedrijven capaciteit op hun gasinfrastructuur boeken. Niettemin uitte de Belgische minister van Energie zijn ruggengraatloze onzekerheid en stelde: “Het is niet helemaal duidelijk of we daarmee kunnen werken.”

De helft van het Russische LNG dat de haven van Zeebrugge binnenkomt, zou morgen verboden kunnen worden zonder overleg met de andere EU-lidstaten, omdat het naar niet-EU-markten gaat en Zeebrugge als overslagknooppunt gebruikt. Bij Fluxys LNG-terminalRussische LNG-tankers van de ijsklasse lossen hun lading, zodat deze kan worden opgehaald door conventionele LNG-schepen die naar China of India gaan.

Het is meer dan afschuwelijk dat de Belgische haven van Zeebrugge, een essentiële toegangspoort tot de wereldmarkten voor Russisch gasblijft wijd open ondanks zijn rol in het aanwakkeren van de Russische oorlog. Het argument voor vooroorlogse contracten klinkt zwak als je wordt geconfronteerd met de verwoestende gevolgen van het steunen van de dood van onschuldige Oekraïners. We moeten het grotere geheel in ogenschouw nemen door Russisch LNG vrijelijk naar Europa en de rest van de wereld te laten stromen. De Belgische regering steunt de agressor die verantwoordelijk is voor de aanhoudende verwoestingen in Oekraïne.

De EU beschikt over voldoende alternatieven voor Russisch gas, recordgasvoorradenen een dalende vraag als gevolg van de groeiende inzet van kosteneffectieve, schone hernieuwbare energiebronnen en verbeteringen op het gebied van energie-efficiëntie. Met alternatief LNG-leveringen uit de VS Vorig jaar bereikte het recordaantallen en de energieveiligheid van de EU wordt niet in gevaar gebracht door een mogelijk verbod op Russisch LNG. Er is eenvoudigweg geen excuus voor België om de Russische LNG-overslag nu niet te verbieden, en het is tijd om de motieven achter deze terughoudendheid in twijfel te trekken. Bovendien gegeven gunstige omstandigheden op de gasmarktBelgië zou in overleg met de buurlanden ook de toegang tot de gasinfrastructuur voor alle Russische LNG volledig kunnen verbieden.

Het Russische Novatek mag geen overhand hebben op de energiezekerheid van België en Europa. De EU moet de export van essentiële technologie en uitrusting voor Russische projecten resoluut verbieden, de exportcontrole afdwingen en strikte maatregelen nemen tegen bedrijven die dergelijke verboden overtreden.

advertentie

Als derde grootste importeur van Russisch LNG in de EU heeft België een aanzienlijke invloed. De recente stijging van 57% in de Belgische import van Russisch LNG in december moet worden gezien als een oproep tot actie, die onmiddellijke maatregelen noodzakelijk maakt om onze energieafhankelijkheid opnieuw te beoordelen. Elke stap om de Russische LNG-import te beperken zou overleg met de buurlanden moeten vergen, maar België kan dit niet als excuus gebruiken om de voortgang van succesvolle pogingen om de Europese financiering van Poetins oorlogskas op te drogen te blokkeren.

Niet optreden tegen de Russische LNG-export betekent direct bijdragen aan het financiële levensonderhoud van de agressor, waardoor de voortdurende vernietiging wordt bestendigd. Het Belgische gasbedrijf Fluxy's, dat de samenwerking met Novatek voortzet met de impliciete toestemming van de Belgische regering, moet zijn rol bij het faciliteren van de Russische LNG-export onmiddellijk opnieuw beoordelen.

België heeft de kans om leiderschap te tonen in het engagement van de EU op het gebied van internationale veiligheid en klimaatactie. Door een beslissend standpunt in te nemen tegen Russisch LNG kan België bijdragen aan een verenigd front dat de economie van Poetin verzwakt, het einde van de oorlog bespoedigt en een verschuiving naar schone, hernieuwbare energie bevordert.

In deze uitdagende tijden zijn gedurfde beslissingen nodig om ervoor te zorgen dat onze acties aansluiten bij onze waarden en ambities voor een wereld die vrij is van de ketenen van door fossiele brandstoffen gefinancierde conflicten.

Auteurs: Svitlana Romako, oprichter en directeur van Razom We Stand & Oleh Savytskyi, campagnemanager, Razom We Stand.

 Scheermes Wij staan is een Oekraïense organisatie die internationaal actief is en oproept tot een totaal en permanent embargo op Russische fossiele brandstoffen en een onmiddellijk einde aan alle investeringen in Russische olie- en gasbedrijven door fossiele brandstoffen wereldwijd uit te faseren.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending