Verbind je met ons

Leefomgeving

Kleine eilandstaten zijn toonaangevend in de historische klimaatrechtvaardigheidszaak om de oceanen te beschermen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Vandaag (11 september) beginnen de hoorzittingen in een historische internationale klimaatrechtzaak in Hamburg, terwijl kleine eilandstaten proberen de verplichtingen van staten te verduidelijken om de catastrofale schade te voorkomen die aan onze oceanen wordt veroorzaakt door koolstofemissies.

De zaak is door de Commissie van Kleine Eilandstaten voor Klimaatverandering en Internationaal Recht (COSIS) verwezen naar het Internationaal Tribunaal voor het Recht van de Zee (ITLOS), met het verzoek aan de rechtbank om te bepalen of de door de oceaan geabsorbeerde CO2-emissies moeten worden overwogen. vervuiling, en zo ja, welke verplichtingen landen hebben om dergelijke vervuiling te voorkomen en het mariene milieu te beschermen.

De oceaan genereert 50% van de zuurstof die we nodig hebben, absorbeert 25% van alle koolstofdioxide-uitstoot en vangt 90% van de overtollige warmte op die door deze uitstoot wordt gegenereerd. Overmatige koolstofvervuiling CO2 veroorzaakt schadelijke chemische reacties zoals koraalverbleking, verzuring en zuurstofgebrek, en brengt het voortdurende vermogen van de oceaan om kooldioxide te absorberen en het leven op de planeet te beschermen in gevaar.

Op grond van het VN-Verdrag inzake het recht van de zee (UNCLOS) zijn de meeste landen verplicht maatregelen te nemen om de vervuiling van het mariene milieu te voorkomen, verminderen en controleren. Als de zaak succesvol is, zouden deze verplichtingen onder meer de vermindering van de CO2-uitstoot en de bescherming van het mariene milieu dat al door COXNUMX-vervuiling is aangetast, omvatten. 

Naarmate de zeespiegel stijgt, dreigen sommige eilanden, waaronder Tuvalu en Vanuatu, tegen het einde van de eeuw volledig onder water te staan. Er wordt geschat dat de helft van de hoofdstad van Tuvalu tegen 2050 onder water zal staan.
Juist eer. Gaston Alfonso Browne, premier van Antigua en Barbuda zei: "Ondanks onze verwaarloosbare uitstoot van broeikasgassen hebben de leden van COSIS geleden en lijden nog steeds onder de overweldigende last van de negatieve gevolgen van de klimaatverandering.

“Zonder snelle en ambitieuze actie kan de klimaatverandering mijn kinderen en kleinkinderen ervan weerhouden om op het eiland van hun voorouders te leven, het eiland dat wij ons thuis noemen. We kunnen niet zwijgen als we geconfronteerd worden met dergelijk onrecht.

“We zijn voor dit Tribunaal verschenen in de overtuiging dat het internationaal recht een centrale rol moet spelen bij het aanpakken van de catastrofe waarvan we getuige zijn dat deze zich voor onze ogen ontvouwt.”

advertentie

De Hon. Kausea Natano, premier van Tuvalu, zei: “De zeespiegel stijgt snel en dreigt ons land onder de oceaan te laten zinken. Extreme weersomstandigheden, die elk jaar in aantal en intensiteit toenemen, doden onze mensen en vernietigen onze infrastructuur. Hele mariene en kustecosystemen sterven uit in wateren die warmer en zuurder worden.

“De wetenschap is duidelijk en onbetwist: deze gevolgen zijn het gevolg van de klimaatverandering die wordt veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgassen.

“We komen hier om dringende hulp te zoeken, in de sterke overtuiging dat het internationaal recht een essentieel mechanisme is voor het corrigeren van het duidelijke onrecht dat ons volk lijdt als gevolg van de klimaatverandering. Wij hebben er vertrouwen in dat internationale hoven en tribunalen dit onrecht niet ongecontroleerd zullen laten voortduren.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending