Verbind je met ons

EU

Tien jaar om de #Oceaan te redden

DELEN:

gepubliceerd

on

Today (28 January), 102 environmental organizations, led by Seas At Risk, BirdLife Europe, ClientEarth, Oceana, Surfrider Foundation Europe and WWF are launching the ‘Blue Manifesto’. The rescue plan lays out concrete actions which must be delivered by set dates in order to turn the tide on the ever-degraded and polluted ocean and coastlines. 

Om succesvol te zijn, is verandering nodig, zowel op het land als op zee. De NGO's roepen op tot:

  • Tegen 30 moet minstens 2030% van de oceaan sterk of volledig beschermd zijn
  • Verschuiving naar low-impact vissen
  • Zorgen voor een vervuilingsvrije oceaan
  • Planning van menselijke activiteiten die het herstel van bloeiende mariene ecosystemen ondersteunen

De situatie in de mariene ecosystemen over de hele wereld is schrijnend, zoals wordt benadrukt in recente rapporten van het VN-intergouvernementeel panel inzake klimaatverandering en het VN-intergouvernementeel platform voor wetenschap en beleid inzake biodiversiteit en ecosysteemdiensten (3). Er is dringend actie nodig en Europa kan een leidende rol spelen bij het aangaan van deze uitdaging. Door de aanbevelingen in het Blauw Manifest op te volgen, zal Europa op de goede weg worden gezet om de oceaan, die steeds meer wordt bedreigd en waarvan het leven op aarde afhankelijk is, te beschermen en te herstellen (4). Met de Europese Green Deal (5) heeft de Europese Commissie zich ertoe verbonden echte klimaat- en biodiversiteitsstrategieën uit te voeren die investeringen en wetgeving zullen verschuiven naar een klimaatbestendige en ecologisch diverse toekomst. Ngo's roepen nu de Europese Commissie op om ervoor te zorgen dat de oceaan een integraal onderdeel van deze strategieën wordt door de richtlijnen te volgen die worden voorgesteld in het Blauwe Manifest.

Seas At Risk Executive Director Monica Verbeek said: “The ocean covers 70% of the Earth’s surface, mitigates climate change and provides oxygen – it is the planet’s support system. To perform its vital functions the ocean needs to be healthy and populated with life. We call on the political leaders of the EU to bring the ocean at the core of the political agenda and make a healthy ocean a reality. The joint Blue Manifesto launched today is the Blue answer to the European Green Deal.”

BirdLife Europe & Central Asia Senior Marine Policy Officer Bruna Campos zei: “Het redden van de oceanen betekent het redden van zowel mariene soorten als hun leefgebieden. Het gaat om het actief herstellen van onze zeebodem en het stoppen van de aanhoudende destructieve visserij. Het is onbegrijpelijk dat vissersschepen nog steeds dolfijnen, zeevogels en zeeschildpadden mogen bijvangen. We hebben een ingrijpende verandering nodig om onze oceanen de komende tien jaar te redden. De natuur op zee verkeert in een crisis omdat we geen commitment hebben om de status quo te veranderen, en we kunnen het ons niet langer veroorloven. ”

Flaminia Tacconi, EU-visserijadvocaat van ClientEarth zei: "Duurzame visserijwetgeving met ambitieuze milieudoelstellingen moet worden geïmplementeerd en gehandhaafd om tegen 2030 gezonde oceanen te hebben. We moeten ook een sterke nalevingscultuur bevorderen door middel van transparante, betrouwbare en verantwoordelijke beslissingen in de EU."

Oceana Europe Executive Director Pascale Moehrle zei: “De EU heeft meer water dan landoppervlak en zou als economische wereldmacht het goede voorbeeld moeten geven. De zeeën van de EU worden op grote schaal gebruikt en moeten vrij snel in hun vroegere overvloedige staat worden hersteld. De EU moet dringend optreden om ervoor te zorgen dat alle visserij duurzaam is. Het is aan de besluitvormers van de EU om actie te ondernemen. Levendige oceanen betekenen gezondere wereldwijde ecosystemen.”

advertentie

Antidia Citores, spokesperson for Surfrider Foundation Europe said: “Human activities on land and at sea are severely impacting the ocean. They are affecting all waters through visible and invisible pollution resulting from plastics, contaminants, chemicals but also oil leaks and noise. They are impacting the resilience of the ocean and the health and well-being of millions of citizens. The EU must deliver with concrete measures for a clean, healthy and pollution-free ocean.”

WWF European Policy Office Head of Marine Policy Samantha Burgess zei: “Er moet dringend actie worden ondernomen om de veerkracht van onze oceaan te waarborgen in het licht van de klimaatcrisis, te beginnen met het herstel van de mariene biodiversiteit. Een netwerk van beschermde mariene gebieden die ten minste 30% van de oceaan beslaan met langetermijnbudgetten en beheersplannen, naast gepland en duurzaam beheer voor de resterende 70%, zal bloeiende mariene ecosystemen ondersteunen. De EU moet zorgen voor een effectieve beleidsuitvoering om deze visie waar te maken.”

Toonaangevende milieu-ngo's nodigen burgers, instellingen en belanghebbenden uit om deel te nemen aan de gratis activiteiten die worden georganiseerd tijdens Ocean Week van 3-9 februari, om ervaringen en oplossingen uit te wisselen over de uitdagingen waarmee het leven in onze oceaan- en kustgemeenschappen wordt geconfronteerd.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending