Verbind je met ons

Dierenwelzijn

Gebruik van antibiotica bij dieren neemt af

DELEN:

gepubliceerd

on

Het gebruik van antibiotica is afgenomen en is nu lager bij voedselproducerende dieren dan bij mensen, zegt de PDF icon laatste rapport gepubliceerd door de European Food Safety Authority (EFSA), het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).

Met een One Health-benadering presenteert het rapport van de drie EU-agentschappen gegevens over het antibioticagebruik en de ontwikkeling van antimicrobiële resistentie (AMR) in Europa voor 2016-2018.

De forse daling van het antibioticagebruik bij voedselproducerende dieren suggereert dat de maatregelen die op landniveau zijn genomen om het gebruik te verminderen effectief blijken te zijn. Het gebruik van een klasse antibiotica genaamd polymyxines, waaronder colistine, is tussen 2016 en 2018 bijna gehalveerd bij voedselproducerende dieren. Dit is een positieve ontwikkeling, aangezien polymyxines ook in ziekenhuizen worden gebruikt voor de behandeling van patiënten die besmet zijn met multiresistente bacteriën.

advertentie

Het beeld in de EU is divers – de situatie verschilt aanzienlijk per land en per antibioticaklasse. Zo worden aminopenicillines, cefalosporines van de 3e en 4e generatie en chinolonen (fluoroquinolonen en andere chinolonen) meer bij mensen gebruikt dan bij voedselproducerende dieren, terwijl polymyxines (colistine) en tetracyclines meer bij voedselproducerende dieren worden gebruikt dan bij mensen .

Het verband tussen gebruik van antibiotica en bacteriële resistentie

Uit het rapport blijkt dat het gebruik van carbapenems, cefalosporines en chinolonen van de 3e en 4e generatie bij mensen in verband wordt gebracht met resistentie tegen deze antibiotica in Escherichia coli infecties bij mensen. Soortgelijke associaties werden gevonden voor voedselproducerende dieren.

Het rapport identificeert ook verbanden tussen antimicrobiële consumptie bij dieren en AMR bij bacteriën van voedselproducerende dieren, wat op zijn beurt in verband wordt gebracht met AMR bij bacteriën van mensen. Een voorbeeld hiervan is Campylobacter spp. bacteriën, die worden aangetroffen in voedselproducerende dieren en bij mensen voedselinfecties veroorzaken. Experts vonden een verband tussen resistentie in deze bacteriën bij dieren en resistentie in dezelfde bacteriën bij mensen.

AMR bestrijden door samenwerking

AMR is een belangrijk mondiaal probleem voor de volksgezondheid dat een ernstige economische last vormt. De One Health-benadering die is geïmplementeerd door de samenwerking van EFSA, EMA en ECDC en de resultaten die in dit rapport worden gepresenteerd, vragen om voortdurende inspanningen om AMR op nationaal, EU- en mondiaal niveau in de gezondheidszorgsectoren aan te pakken.

Meer informatie

Dierenwelzijn

'End the Cage Age' - Een historische dag voor dierenwelzijn

gepubliceerd

on

Věra Jourová, Vice-President voor Waarden en Transparantie

Vandaag (30 juni) heeft de Europese Commissie een wetgevend antwoord voorgesteld op het Europese burgerinitiatief 'End the Cage Age' (EBI), gesteund door meer dan een miljoen Europeanen uit 18 verschillende staten.

De Commissie zal tegen 2023 een wetgevingsvoorstel aannemen om kooien voor een aantal landbouwhuisdieren te verbieden. Het voorstel zal het gebruik van kooisystemen voor alle in het initiatief genoemde dieren geleidelijk afschaffen en uiteindelijk verbieden. Het omvat dieren die al onder de wetgeving vallen: legkippen, zeugen en kalveren; en andere genoemde dieren waaronder: konijnen, jonge hennen, leghennen, vleeskuikenouderdieren, kwartels, eenden en ganzen. Voor deze dieren heeft de Commissie de EFSA (Europese Autoriteit voor voedselveiligheid) al gevraagd om het bestaande wetenschappelijke bewijsmateriaal aan te vullen om de voorwaarden voor het verbod op kooien vast te stellen.

Als onderdeel van haar "van boer tot bord"-strategie heeft de Commissie al toegezegd om een ​​herziening voor te stellen van de wetgeving inzake dierenwelzijn, met inbegrip van vervoer en opfokken, die momenteel een geschiktheidscontrole ondergaat, die tegen de zomer van 2022 moet zijn afgerond.

Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Stella Kyriakides zei: “Vandaag is een historische dag voor dierenwelzijn. Dieren zijn wezens met gevoel en we hebben een morele, maatschappelijke verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de omstandigheden op de boerderij voor dieren dit weerspiegelen. Ik ben vastbesloten ervoor te zorgen dat de EU voorop blijft lopen op het gebied van dierenwelzijn op het wereldtoneel en dat we de maatschappelijke verwachtingen waarmaken.”

Parallel aan de wetgeving zal de Commissie streven naar specifieke ondersteunende maatregelen op belangrijke aanverwante beleidsterreinen. Het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid zal met name financiële steun en stimulansen bieden – zoals het nieuwe instrument voor ecoregelingen – om boeren te helpen upgraden naar diervriendelijkere voorzieningen in overeenstemming met de nieuwe normen. Het zal ook mogelijk zijn om het Fonds voor een rechtvaardige transitie en de Recovery and Resilience Facility te gebruiken om boeren te ondersteunen bij de aanpassing aan kooivrije systemen.

Verder lezen

Veetransporten

Help boeren om een ​​einde te maken aan de kooiteelt

gepubliceerd

on

“We steunen het burgerinitiatief 'End the Cage Age' voor landbouwhuisdieren van harte. Samen met 1.4 miljoen Europeanen vragen we de Commissie om de juiste maatregelen voor te stellen om een ​​einde te maken aan de kooihouderij”, zegt Michaela Šojdrová, lid van het EP, EVP-Fractielid van de Landbouwcommissie van het Parlement.

“Dierenwelzijn kan het beste worden gegarandeerd als boeren er de juiste prikkels voor krijgen. We ondersteunen een soepele overgang van kooien naar alternatieve systemen binnen een voldoende overgangsperiode die specifiek voor elke soort wordt overwogen, "voegde Šojdrová toe.

Aangezien de Europese Commissie heeft beloofd in 2023 nieuwe dierenwelzijnswetgeving voor te stellen, benadrukt Šojdrová dat vóór 2022 een effectbeoordeling moet worden uitgevoerd, inclusief de kosten van de vereiste transformatie op zowel de korte als de lange termijn. "Aangezien verschillende soorten, legkippen of konijnen, verschillende omstandigheden vereisen, moet het voorstel tegen 2027 deze verschillen dekken met een benadering per soort. Boeren hebben overgangsperioden nodig en een compensatie voor de hogere productiekosten," zei Šojdrová.

advertentie

“Om dierenwelzijn te garanderen en onze Europese boeren niet te benadelen, hebben we effectieve controle nodig als geïmporteerde producten voldoen aan de EU-normen voor dierenwelzijn. Geïmporteerde producten moeten voldoen aan de Europese normen voor dierenwelzijn, zodat onze hoogwaardige productie niet wordt vervangen door import van lage kwaliteit”, benadrukte Šojdrová.

Verder lezen

Dierenwelzijn

130.000 schapen uit Roemenië zullen naar verwachting sterven als gevolg van het Suez-knelpunt

gepubliceerd

on

Je zou kunnen denken dat de Suez-crisis voorbij is, maar niet voor de honderdduizenden levende dieren die nog steeds vastzitten in de Suez-oversteek, dieren die nu geen voedsel en water meer hebben. Er zijn in totaal meer dan 200.000 levende dieren afkomstig uit Colombia, Spanje en meer dan de helft uit Roemenië die de bestemming nog niet hebben bereikt. Ze zullen hoogstwaarschijnlijk sterven omdat voer en water snel opraken in de overvolle schepen die hen naar hun slachthuis brengen - schrijft Cristian Gherasim

De maritieme blokkade veroorzaakt door de Ever Given is misschien voorbij, maar er zijn nog steeds een groot aantal schepen die duizenden kilometers lang levende dieren verzorgen die de Suez niet eens zijn overgestoken, ondanks de verwachting dat ze voorrang zouden hebben gekregen vanwege de kwetsbare lading en de feit dat ze dagen achterlopen op schema.

Dierenwelzijns-NGO's legden uit dat, hoewel de EU-wetgeving van transporteurs eist dat ze 25 procent meer voedsel laden dan gepland voor hun reis in geval van vertragingen, dit zelden gebeurt.

advertentie

Dierenrechten-ngo's zeggen dat zelfs met de buffer van 25 procent, deze schepen nu zonder veevoer zouden zijn lang voordat ze in de haven aankomen.

Zo zouden schepen die op 16 maart uit Roemenië vertrokken, op 23 maart in Jordanië aankomen, maar in plaats daarvan zouden ze nu op zijn vroegst op 1 april de haven bereiken. Dat is een vertraging van negen dagen. Zelfs als het schip de vereiste 25 procent extra diervoeder had gehad, zou het maar 1.5 dag hebben geduurd

Sommige van de 11 schepen die tot de rand zijn gevuld die Roemenië hebben verlaten met 130.000 levende dieren naar de Perzische Golfstaten, hebben geen voedsel en water meer voordat de Ever Given verdreven werd. De Roemeense autoriteiten zeiden in een persbericht dat ze zijn geïnformeerd dat voorrang zal worden gegeven aan deze schepen, maar dat is niet gebeurd, aldus ngo's.

Het is zeer waarschijnlijk dat we nooit de omvang van de ergste ramp met het dierenwelzijn op zee in de geschiedenis zullen weten, aangezien transporteurs regelmatig dode dieren overboord gooien om het bewijsmateriaal te verbergen. Sterker nog, Roemenië zou die informatie ook niet vrijgeven, omdat het er niet goed uit zou zien en de autoriteiten weten dat dit tot onderzoeken zou leiden.

Levende dieren worden langzaam levend gebakken in de verzengende hitte van die opgesloten metalen containers.

Herhaald onderzoeken toonde aan dat dieren die naar Golfstaten werden geëxporteerd stierven door de hoge temperaturen, met geweld van schepen werden gelost, in autokoffers werden geperst en geslacht door ongeschoolde slagers

Roemenië exporteert ondanks de erbarmelijke omstandigheden veel levende dieren. Het is uitgekozen door de Europese Commissie vanwege zijn slechte praktijken met betrekking tot de export van levende dieren. Vorig jaar verdronken meer dan 14,000 schapen toen een vrachtschip kapseisde voor de kust van de Zwarte Zee. Een jaar eerder riep de EU-commissaris voor voedselveiligheid op tot opschorting van de levende export vanwege de hitte. Roemenië verdubbelde toen hun export.

De export van levende dieren is niet alleen wreed, maar ook schadelijk voor de economie. Boeren die geen lokale vleesverwerkingsfaciliteiten hebben, zeggen dat ze geld verliezen door hun vee naar het buitenland te verschepen. Levende dieren worden 10 keer goedkoper verkocht dan wanneer het vlees in het land zou worden verwerkt en vervolgens geëxporteerd.

De export van levende dieren uit Roemenië blijft ook tijdens de hete zomermaanden onverminderd doorgaan, ondanks de herhaalde waarschuwingen vanuit Brussel, ondanks het feit dat landen als Australië en Nieuw-Zeeland daar een einde aan hebben gemaakt, en ondanks dat dit een economische onzin is. Experts en studies tonen aan dat bewerkt en gekoeld vlees voordeliger zou zijn, economische voordelen zou opleveren en een hoger rendement zou opleveren

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending