Verbind je met ons

Dierenwelzijn

130.000 schapen uit Roemenië zullen naar verwachting sterven als gevolg van het Suez-knelpunt

gepubliceerd

on

Je zou kunnen denken dat de Suez-crisis voorbij is, maar niet voor de honderdduizenden levende dieren die nog steeds vastzitten in de Suez-oversteek, dieren die nu geen voedsel en water meer hebben. Er zijn in totaal meer dan 200.000 levende dieren afkomstig uit Colombia, Spanje en meer dan de helft uit Roemenië die de bestemming nog niet hebben bereikt. Ze zullen hoogstwaarschijnlijk sterven omdat voer en water snel opraken in de overvolle schepen die hen naar hun slachthuis brengen - schrijft Cristian Gherasim

De maritieme blokkade veroorzaakt door de Ever Given is misschien voorbij, maar er zijn nog steeds een groot aantal schepen die duizenden kilometers lang levende dieren verzorgen die de Suez niet eens zijn overgestoken, ondanks de verwachting dat ze voorrang zouden hebben gekregen vanwege de kwetsbare lading en de feit dat ze dagen achterlopen op schema.

Dierenwelzijns-NGO's legden uit dat, hoewel de EU-wetgeving van transporteurs eist dat ze 25 procent meer voedsel laden dan gepland voor hun reis in geval van vertragingen, dit zelden gebeurt.

Dierenrechten-ngo's zeggen dat zelfs met de buffer van 25 procent, deze schepen nu zonder veevoer zouden zijn lang voordat ze in de haven aankomen.

Zo zouden schepen die op 16 maart uit Roemenië vertrokken, op 23 maart in Jordanië aankomen, maar in plaats daarvan zouden ze nu op zijn vroegst op 1 april de haven bereiken. Dat is een vertraging van negen dagen. Zelfs als het schip de vereiste 25 procent extra diervoeder had gehad, zou het maar 1.5 dag hebben geduurd

Sommige van de 11 schepen die tot de rand zijn gevuld die Roemenië hebben verlaten met 130.000 levende dieren naar de Perzische Golfstaten, hebben geen voedsel en water meer voordat de Ever Given verdreven werd. De Roemeense autoriteiten zeiden in een persbericht dat ze zijn geïnformeerd dat voorrang zal worden gegeven aan deze schepen, maar dat is niet gebeurd, aldus ngo's.

Het is zeer waarschijnlijk dat we nooit de omvang van de ergste ramp met het dierenwelzijn op zee in de geschiedenis zullen weten, aangezien transporteurs regelmatig dode dieren overboord gooien om het bewijsmateriaal te verbergen. Sterker nog, Roemenië zou die informatie ook niet vrijgeven, omdat het er niet goed uit zou zien en de autoriteiten weten dat dit tot onderzoeken zou leiden.

Levende dieren worden langzaam levend gebakken in de verzengende hitte van die opgesloten metalen containers.

Herhaald onderzoeken toonde aan dat dieren die naar Golfstaten werden geëxporteerd stierven door de hoge temperaturen, met geweld van schepen werden gelost, in autokoffers werden geperst en geslacht door ongeschoolde slagers

Roemenië exporteert ondanks de erbarmelijke omstandigheden veel levende dieren. Het is uitgekozen door de Europese Commissie vanwege zijn slechte praktijken met betrekking tot de export van levende dieren. Vorig jaar verdronken meer dan 14,000 schapen toen een vrachtschip kapseisde voor de kust van de Zwarte Zee. Een jaar eerder riep de EU-commissaris voor voedselveiligheid op tot opschorting van de levende export vanwege de hitte. Roemenië verdubbelde toen hun export.

De export van levende dieren is niet alleen wreed, maar ook schadelijk voor de economie. Boeren die geen lokale vleesverwerkingsfaciliteiten hebben, zeggen dat ze geld verliezen door hun vee naar het buitenland te verschepen. Levende dieren worden 10 keer goedkoper verkocht dan wanneer het vlees in het land zou worden verwerkt en vervolgens geëxporteerd.

De export van levende dieren uit Roemenië blijft ook tijdens de hete zomermaanden onverminderd doorgaan, ondanks de herhaalde waarschuwingen vanuit Brussel, ondanks het feit dat landen als Australië en Nieuw-Zeeland daar een einde aan hebben gemaakt, en ondanks dat dit een economische onzin is. Experts en studies tonen aan dat bewerkt en gekoeld vlees voordeliger zou zijn, economische voordelen zou opleveren en een hoger rendement zou opleveren

Veetransporten

Help boeren om een ​​einde te maken aan de kooiteelt

gepubliceerd

on

“We steunen het burgerinitiatief 'End the Cage Age' voor landbouwhuisdieren van harte. Samen met 1.4 miljoen Europeanen vragen we de Commissie om de juiste maatregelen voor te stellen om een ​​einde te maken aan de kooihouderij”, zegt Michaela Šojdrová, lid van het EP, EVP-Fractielid van de Landbouwcommissie van het Parlement.

“Dierenwelzijn kan het beste worden gegarandeerd als boeren er de juiste prikkels voor krijgen. We ondersteunen een soepele overgang van kooien naar alternatieve systemen binnen een voldoende overgangsperiode die specifiek voor elke soort wordt overwogen, "voegde Šojdrová toe.

Aangezien de Europese Commissie heeft beloofd in 2023 nieuwe dierenwelzijnswetgeving voor te stellen, benadrukt Šojdrová dat vóór 2022 een effectbeoordeling moet worden uitgevoerd, inclusief de kosten van de vereiste transformatie op zowel de korte als de lange termijn. "Aangezien verschillende soorten, legkippen of konijnen, verschillende omstandigheden vereisen, moet het voorstel tegen 2027 deze verschillen dekken met een benadering per soort. Boeren hebben overgangsperioden nodig en een compensatie voor de hogere productiekosten," zei Šojdrová.

“Om dierenwelzijn te garanderen en onze Europese boeren niet te benadelen, hebben we effectieve controle nodig als geïmporteerde producten voldoen aan de EU-normen voor dierenwelzijn. Geïmporteerde producten moeten voldoen aan de Europese normen voor dierenwelzijn, zodat onze hoogwaardige productie niet wordt vervangen door import van lage kwaliteit”, benadrukte Šojdrová.

Verder lezen

Veetransporten

Overwinning op het gebied van dierenwelzijn: uitspraak van het HvJ-EU bevestigt het recht van de lidstaten om verplichte bedwelming vóór het slachten in te voeren  

gepubliceerd

on

Vandaag (17 december) is een historische dag voor dieren, aangezien het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU) heeft verduidelijkt dat de lidstaten de verplichte bedwelming vóór het slachten mogen opleggen. De zaak kwam voort uit het verbod van de Vlaamse regering in juli 2019 dat bedwelming ook verplicht stelde voor de productie van vlees door middel van traditionele joodse en islamitische riten.

Het vonnis oordeelde dat lidstaten op legitieme wijze verplichte omkeerbare bedwelming kunnen invoeren in het kader van art. 26.2 (c) van Verordening (EG) nr. 1099/2009 van de Raad (slachtverordening), met als doel het dierenwelzijn te verbeteren tijdens het doden in het kader van religieuze riten. Het stelt duidelijk dat de slachtverordening "de lidstaten niet belet de verplichting op te leggen om dieren te bedwelmen voordat ze worden gedood, wat ook van toepassing is in het geval van slachtingen die worden voorgeschreven door religieuze riten".

Dit arrest beschouwt de laatste ontwikkeling van omkeerbare bedwelming als een methode die met succes de schijnbaar tegenstrijdige waarden van godsdienstvrijheid en dierenwelzijn met elkaar in evenwicht brengt, en concludeert dat “de maatregelen vervat in het (Vlaams) decreet het mogelijk maken een eerlijk evenwicht te vinden tussen gehecht aan dierenwelzijn en de vrijheid van joodse en moslimgelovigen om hun religie te belijden ”.

Eurogroep voor Dieren heeft de zaak bij het Hof op de voet gevolgd en heeft in oktober een opiniepeiling waaruit blijkt dat EU-burgers niet willen dat dieren worden geslacht terwijl ze volledig bij bewustzijn zijn.

“Het is nu duidelijk dat onze samenleving dieren niet ondersteunt om onnodig te lijden op de meest kritieke momenten van hun leven. Omkeerbare bedwelming maakt het mogelijk om met succes een evenwicht te vinden tussen de ogenschijnlijk concurrerende waarden van godsdienstvrijheid en de zorg voor dierenwelzijn onder de huidige EU-wetgeving. De acceptatie van bedwelming vóór het slachten door religieuze gemeenschappen neemt toe, zowel in EU- als niet-EU-landen. Nu is het tijd voor de EU om bedwelming vóór het slachten altijd verplicht te maken bij de volgende herziening van de slachtverordening ”, aldus Reineke Hameleers, CEO van Eurogroup for Animals.

Door de jaren heen hebben experts hun bezorgdheid geuit over de ernstige gevolgen voor het dierenwelzijn van het doden zonder voorgesneden bedwelming (FVE, 2002; EFSA, 2004; BVA, 2020), zoals erkend door het Hof zelf, in een andere zaak (C-497 / 17).

De zaak gaat nu terug naar het grondwettelijk hof van Vlaanderen, dat de uitspraak van het HvJ-EU zal moeten bevestigen en uitvoeren. Bovendien biedt de op handen zijnde herziening van de slachtverordening, zoals aangekondigd door de Europese Commissie in het kader van de EU Farm to Fork-strategie, de kans om de zaak verder te verduidelijken door het bedwelmen voor het slachten altijd verplicht te stellen en te evolueren naar een Europa dat om hen geeft. voor dieren.

Naar aanleiding van de Besluit van het Europese Hof van Justitie vanmorgen om het verbod op niet-verdovende slachting in de Belgische gewesten Vlaanderen en Wallonië te handhavenOpperrabbijn Pinchas Goldschmidt, voorzitter van de Conferentie van Europese Rabbijnen (CER), heeft de volgende verklaring afgegeven:

“Deze beslissing gaat zelfs verder dan verwacht en druist in tegen recente verklaringen van de Europese instellingen dat het joodse leven moet worden gekoesterd en gerespecteerd. Het Hof heeft het recht om te oordelen dat lidstaten al dan niet afwijkingen van de wet accepteren, die altijd in de verordening hebben gestaan, maar om shechita, onze religieuze praktijk, te definiëren, is absurd.

“De beslissing van het Europese Hof van Justitie om het verbod op niet-verdovende slachting in de Belgische en Waalse regio's van België af te dwingen, zal worden gevoeld door Joodse gemeenschappen over het hele continent. De verboden hebben al een verwoestende impact gehad op de Belgische Joodse gemeenschap, doordat ze tijdens de pandemie een tekort aan aanbod veroorzaakten, en we zijn ons allemaal terdege bewust van het precedent dat dit schept en die onze rechten om onze religie te belijden in twijfel trekt.

“Historisch gezien is een verbod op religieuze slachting altijd in verband gebracht met extreemrechts en bevolkingscontrole, een trend die duidelijk is gedocumenteerd en terug te voeren is op verboden in Zwitserland in de 1800e eeuw om Joodse immigratie uit Rusland en de Pogroms te voorkomen, naar de verboden in nazi-Duitsland en pas in 2012 werden pogingen om religieuze slachting in Nederland te verbieden publiekelijk gepromoot als een methode om de verspreiding van de islam naar het land te stoppen. We worden nu geconfronteerd met een situatie waarin, zonder raadpleging van de plaatselijke Joodse gemeenschap, een verbod is ingevoerd en de gevolgen voor de Joodse gemeenschap langdurig zullen zijn.

“Europese leiders hebben ons verteld dat ze willen dat Joodse gemeenschappen in Europa leven en succesvol zijn, maar dat ze geen waarborgen bieden voor onze manier van leven. Europa moet nadenken over het soort continent dat het wil zijn. Als waarden als godsdienstvrijheid en echte diversiteit integraal zijn, dan weerspiegelt het huidige rechtssysteem dat niet en moet het dringend worden herzien. 

"We zullen blijven samenwerken met vertegenwoordigers van de Belgische Joodse gemeenschap om onze steun te bieden op elke mogelijke manier."

Opiniepeiling over het slachten 
Samenvatting van de zaak C-336/19 van het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJEU)
Amicus Curiae in zaak HvJEU
Conclusie advocaat-generaal

Verder lezen

Dierenwelzijn

Tijd om naar burgers te luisteren en technologie te vertrouwen als het om slachting gaat

gepubliceerd

on

Het gesprek over onbedwelmd slachten gaat om verschillende redenen door Europa heen: dierenwelzijn, religie, economie. De praktijk betekent het doden van dieren terwijl ze nog volledig bij bewustzijn zijn en het wordt gebruikt in sommige religieuze tradities, zoals de joodse en moslim, om respectievelijk koosjer en halal vlees te produceren. schrijft Reineke Hameleers.

Het Poolse parlement en de senaat stemmen over de Vijf voor dierenrekening, die onder meer een beperking van de mogelijkheid van ritueel slachten inhoudt. Joodse gemeenschappen en politici in heel Europa zijn dat wel bellen op de Poolse autoriteiten om het verbod op de export van koosjer vlees te schrappen (Polen is een van de grootste Europese exporteurs van koosjer vlees).

Het verzoek houdt echter geen rekening met wat EU-burgers, inclusief Polen, zojuist hebben uitgedrukt in de opiniepeiling Eurogroup for Animals is onlangs vrijgegeven. De meerderheid ondersteunt duidelijk hogere dierenwelzijnsnormen en verklaart dat: het verplicht moet zijn om dieren bewusteloos te maken voordat ze worden geslacht (89%); landen zouden aanvullende maatregelen moeten kunnen nemen die zorgen voor hogere normen voor dierenwelzijn (92%); de EU zou moeten eisen dat alle dieren worden bedwelmd voordat ze worden geslacht, zelfs om religieuze redenen (87%); de EU moet prioriteit geven aan financiering voor alternatieve praktijken voor het op humane wijze slachten van dieren die ook door religieuze groeperingen worden geaccepteerd (80%).

Hoewel de resultaten ondubbelzinnig de positie van het maatschappelijk middenveld tegen slachting zonder bedwelming aantonen, mag dit niet worden geïnterpreteerd als een bedreiging voor de godsdienstvrijheid, zoals sommigen het proberen te zien. Het vertegenwoordigt de aandacht en zorg die Europeanen hebben voor dieren, wat ook verankerd is in de EU Verdrag dieren definiëren als levende wezens.

De EU-wet zegt dat alle dieren bewusteloos moeten worden gemaakt voordat ze worden gedood, met uitzonderingen in de context van sommige religieuze praktijken. Verschillende landen zoals Slovenië, Finland, Denemarken, Zweden en twee regio's van België (Vlaanderen en Wallonië) hebben strengere regels aangenomen zonder uitzonderingen op de verplichte bedwelming van dieren vóór het slachten.

Zowel in Vlaanderen als in Wallonië keurde het parlement de wet vrijwel unaniem goed (0 stemmen tegen, slechts enkele onthoudingen). De wet was het resultaat van een lang proces van democratische besluitvorming, waaronder hoorzittingen met de religieuze gemeenschappen, en kreeg steun van alle partijen. Het is belangrijk om te begrijpen dat het verbod verwijst naar slachting zonder bedwelming en dat het geen verbod op religieuze slachting is.

Deze regels zijn bedoeld om een ​​hoger welzijn te garanderen voor dieren die worden geslacht in de context van religieuze riten. Inderdaad de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid concludeerde dat ernstige welzijnsproblemen zijn zeer waarschijnlijk na het doorsnijden van de keel, aangezien het dier - nog bij bewustzijn - angst, pijn en angst kan voelen. Ook de Hof van Justitie van de EU (HvJ-EU) erkende dat "bepaalde slachtmethoden die worden voorgeschreven door religieuze riten die worden uitgevoerd zonder voorbedwelming, niet gelijk staan ​​aan het dienen van een hoog niveau van dierenwelzijn op het moment van doden".

Tegenwoordig biedt omkeerbare bedwelming de bescherming van dieren die worden geslacht in de context van religieuze riten zonder de riten te verstoren per se. Het veroorzaakt bewusteloosheid door elektronarcose, dus de dieren leven nog als hun keel wordt doorgesneden.

De acceptatie van bedwelmende methoden neemt toe onder religieuze gemeenschappen in Maleisië, India, het Midden-Oosten, Turkije, Duitsland, Nieuw-Zeeland en de Verenigd Koninkrijk.

Gezien wat burgers in de opiniepeiling hebben uitgedrukt en de mogelijkheden die technologie biedt, zouden de Europese lidstaten aanvullende maatregelen moeten kunnen nemen die zorgen voor hogere dierenwelzijnsnormen, zoals de Belgische regio Vlaanderen die een dergelijke maatregel in 2017 introduceerde en nu wordt bedreigd om het te laten omkeren door de HvJ.

Het wordt tijd dat onze leiders hun beslissingen baseren op gedegen wetenschap, ondubbelzinnige jurisprudentie, geaccepteerde alternatieven voor onverdoofd slachten en sterke democratische, morele waarden. Het is tijd om de weg vrij te maken voor echte vooruitgang in de EU in plaats van de klok achteruit te draaien.

De meningen die in het bovenstaande artikel worden uitgedrukt, zijn alleen die van de auteur en weerspiegelen geen mening van de kant van EU-verslaggever.

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

advertentie

Trending