Verbind je met ons

Dierenwelzijn

Dierziekten: Commissie keurt geharmoniseerde regels voor vaccinatie van dieren goed

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Op 20 februari harmoniseert de Commissie, als onderdeel van de maatregelen om de grootste vogelgriepepidemie die tot nu toe in de EU is waargenomen, aan te pakken, de regels voor vaccinatie van dieren tegen de ernstigste dierziekten. In het kader van de vogelgriep zullen specifieke regels voor vaccinatie worden ingevoerd wanneer deze worden gebruikt als maatregel om de ziekte te beheersen of te voorkomen. Hierdoor kunnen dieren en producten veilig worden vervoerd vanuit inrichtingen en zones waar is gevaccineerd.

Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Stella Kyriakides (afgebeeld) zei: “In het licht van de ernstigste uitbraak in de recente geschiedenis in de EU, staat de strijd tegen de vogelgriep bovenaan onze prioriteitenlijst. Deze uitbraken veroorzaken enorme schade aan deze landbouwsector en belemmeren de handel. De vandaag gepresenteerde regels zullen een harmonisatie mogelijk maken van het gebruik van vaccinatie om de verspreiding van de ziekte te voorkomen of te beheersen en zullen voorwaarden stellen om het verkeer van gevaccineerde dieren en hun producten mogelijk te maken.”

Deze nieuwe regels zijn in overeenstemming met de internationale normen van de Wereldorganisatie voor diergezondheid (WOAH, opgericht als OIE) en rekening houden met nieuw beschikbare wetenschappelijke kennis en de ervaring die is opgedaan bij de toepassing van de bestaande regels van de Unie.

De nieuwe regels worden vandaag gepubliceerd in het Publicatieblad en treden op 12 maart in werking. Lees meer op aviaire influenza.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending