Verbind je met ons

Milieu

Copernicus: september 2023 – ongekende temperatuurafwijkingen, 2023 op koers om het warmste jaar ooit te worden

DELEN:

gepubliceerd

on

Mondiaal gemiddelde afwijkingen van de oppervlakteluchttemperatuur ten opzichte van 1991–2020 voor elk jaar in september van 1940 tot 2023. Gegevens: ERA5. Krediet: C3S/ECMWF. 

De Copernicus Dienst voor Klimaatverandering (C3S), uitgevoerd door het Europees Centrum voor Weersverwachtingen op Middellange Termijn namens de Europese Commissie met financiering van de EU, publiceert routinematig maandelijkse klimaatbulletins waarin verslag wordt gedaan van de veranderingen die zijn waargenomen in de mondiale oppervlaktetemperatuur van de lucht, de zee-ijsbedekking en hydrologische variabelen. Alle gerapporteerde bevindingen zijn gebaseerd op door de computer gegenereerde analyses met behulp van miljarden metingen van satellieten, schepen, vliegtuigen en weerstations over de hele wereld. 

September 2023 – Hoogtepunten van de oppervlakteluchttemperatuur en de zeeoppervlaktetemperatuur: 

 • September 2023 was wereldwijd de warmste september ooit gemeten, met een gemiddelde oppervlaktetemperatuur van 16.38°C, 0.93°C boven het gemiddelde van 1991-2020 voor september en 0.5°C boven de temperatuur van de voorgaande warmste september in 2020.  
 • De mondiale temperatuur van september 2023 was de meest afwijkende warme maand van welk jaar dan ook in de ERA5-dataset (terug tot 1940).  
 • De maand als geheel was ongeveer 1.75°C warmer dan het septembergemiddelde voor de periode 1850-1900, de pre-industriële referentieperiode.  
 • De mondiale temperatuur voor januari-september 2023 was 0.52°C hoger dan gemiddeld, en 0.05°C hoger dan in de overeenkomstige periode in het warmste kalenderjaar (2016).  
 • Voor januari tot en met september 2023 is de mondiale gemiddelde temperatuur voor 2023 tot nu toe 1.40°C hoger dan het pre-industriële gemiddelde (1850-1900). 
 • Voor Europa was september 2023 de warmste september ooit gemeten, met 2.51°C hoger dan het gemiddelde van 1991-2020, en 1.1°C hoger dan 2020, de voorgaande warmste september.  
 • De gemiddelde zeeoppervlaktetemperatuur voor september tussen 60°Z en 60°N bedroeg 20.92°C, de hoogste ooit gemeten voor september en de op één na hoogste van alle maanden, na augustus 2023. 
 • De El Niño-omstandigheden bleven zich ontwikkelen boven de equatoriale oostelijke Stille Oceaan. 

Volgens Samantha Burgess, adjunct-directeur van de Copernicus Climate Change Service (C3S): “De ongekende temperaturen voor de tijd van het jaar, waargenomen in september – na een recordzomer – hebben op buitengewone wijze records verbroken. Deze extreme maand heeft 2023 de twijfelachtige eer van de eerste plaats bezorgd – op weg om het warmste jaar te worden en ongeveer 1.4°C boven de pre-industriële gemiddelde temperatuur te liggen. Twee maanden na COP28 is het gevoel van urgentie voor ambitieuze klimaatactie nog nooit zo cruciaal geweest.” 

September 2023 – Hoogtepunten van het zee-ijs 

· De omvang van het Antarctische zee-ijs bleef op een recordlaagte voor de tijd van het jaar.  

· Zowel de dagelijkse als de maandelijkse omvang bereikten in september hun laagste jaarlijkse maxima in het satellietrecord, waarbij de maandelijkse omvang 9% onder het gemiddelde lag.  

advertentie

· De dagelijkse omvang van het ijs in de Noordelijke IJszee bereikte zijn 6th laagste jaarlijkse minimum terwijl de maandelijkse omvang van het zee-ijs op de 5e plaats staatth laagste, namelijk 18% onder het gemiddelde.  

September 2023 – Hoogtepunten van hydrologische variabelen: 

 • In september 2023 waren de omstandigheden langs veel delen van de westkust van Europa natter dan gemiddeld, waaronder het westelijke Iberisch schiereiland, Ierland, Noord-Brittannië en Scandinavië.  
 • Het was ook natter dan gemiddeld in Griekenland na extreme regenval in verband met de storm Daniel; deze gebeurtenis was ook verantwoordelijk voor de verwoestende overstromingen in Libië.   
 • Zuid-Brazilië en Zuid-Chili hadden ook te maken met extreme neerslaggebeurtenissen. 
 • Tot de droger dan gemiddelde regio's behoorden delen van Europa, het zuidoosten van de VS, Mexico, Centraal-Azië en Australië, waar de droogste september ooit werd geregistreerd. 

Meer informatie over klimaatvariabelen in september en klimaatupdates van voorgaande maanden, evenals afbeeldingen met hoge resolutie en de video kunnen worden gedownload hier (deze link is toegankelijk zodra het embargo is opgeheven).  

Antwoorden op veelgestelde vragen over temperatuurbewaking zijn te vinden hier. 

De hier gepresenteerde bevindingen over de mondiale zeeoppervlaktetemperaturen (SST's) zijn gebaseerd op SST-gegevens van ERA5, gemiddeld over het domein van 60°Z–60°N. Merk op dat ERA5 SST's schattingen zijn van de oceaantemperatuur op ongeveer 10 meter diepte (bekend als funderingstemperatuur). De resultaten kunnen verschillen van andere SST-producten die temperatuurschattingen geven op verschillende diepten, zoals 20 cm diepte voor NOAA's OISST. 

Informatie over de C3S-dataset en hoe deze wordt samengesteld: 

Temperatuur- en hydrologische kaarten en gegevens zijn afkomstig uit de ERA5-dataset van ECMWF Copernicus Climate Change Service. 

Zee-ijskaarten en -gegevens zijn afkomstig van een combinatie van informatie uit ERA5, evenals uit de EUMETSAT OSI SAF Sea Ice Index v2.1, Sea Ice Concentration CDR/ICDR v2 en fast-track-gegevens die op verzoek van OSI SAF worden verstrekt. 

De hier genoemde regionale gebiedsgemiddelden zijn de volgende lengte-/breedtegrenzen: 

Globe, 180W-180E, 90S-90N, over land- en oceaanoppervlakken. 

Europa, 25W-40E, 34N-72N, alleen over landoppervlakken.  

Meer informatie over de gegevens kunt u vinden hier.  

Informatie over nationale gegevens en impact: 

Informatie over nationale gegevens en effecten is gebaseerd op nationale en regionale rapporten. Zie voor details de respectieve temperatuur en hydrologische C3S klimaatbulletin Voor de maand. 

C3S heeft de aanbeveling van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) gevolgd om de meest recente periode van 30 jaar te gebruiken voor het berekenen van klimatologische gemiddelden en is voor haar C1991S Klimaatbulletins over januari 2020 overgestapt op de referentieperiode 3-2021. Voor de transparantie zijn cijfers en grafieken voor zowel de nieuwe als de voorgaande periode (1981-2010) verstrekt. 

Meer informatie over de gehanteerde referentieperiode is te vinden hier.  

Over Copernicus en ECMWF 

Copernicus is een onderdeel van het ruimteprogramma van de Europese Unie, met financiering door de EU, en is het vlaggenschipprogramma voor aardobservatie, dat werkt via zes thematische diensten: Atmosphere, Marine, Land, Climate Change, Security and Emergency. Het levert vrij toegankelijke operationele gegevens en diensten die gebruikers betrouwbare en actuele informatie over onze planeet en haar omgeving bieden. Het programma wordt gecoördineerd en beheerd door de Europese Commissie en uitgevoerd in samenwerking met de lidstaten, de European Space Agency (ESA), de European Organization for the Exploitation of Meteorological Satellites (EUMETSAT), het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts ( ECMWF), EU-agentschappen en Mercator Océan, onder andere.  

ECMWF exploiteert twee diensten uit het Copernicus-aardobservatieprogramma van de EU: de Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) en de Copernicus Climate Change Service (C3S). Ze dragen ook bij aan de Copernicus Emergency Management Service (CEMS), die wordt uitgevoerd door het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (JRC) van de EU. Het Europees Centrum voor Weersverwachtingen op Middellange Termijn (ECMWF) is een onafhankelijke intergouvernementele organisatie die wordt ondersteund door 35 staten. Het is zowel een onderzoeksinstituut als een 24/7 operationele dienst, die numerieke weersvoorspellingen produceert en verspreidt onder de lidstaten. Deze gegevens zijn volledig beschikbaar voor de nationale meteorologische diensten in de lidstaten. De supercomputerfaciliteit (en het bijbehorende gegevensarchief) bij ECMWF is een van de grootste in zijn soort in Europa en de lidstaten kunnen 25% van de capaciteit voor hun eigen doeleinden gebruiken.  

ECMWF heeft voor sommige activiteiten haar locatie over haar lidstaten uitgebreid. Naast een hoofdkantoor in Groot-Brittannië en een computercentrum in Italië, bevinden zich in Bonn, Duitsland, kantoren met een focus op activiteiten die in samenwerking met de EU worden uitgevoerd, zoals Copernicus.  

De website van Copernicus Atmosphere Monitoring Service kan hier te vinden.  

De website van Copernicus Climate Change Service kan zijn hier te vinden.  

Meer informatie op Copernicus.  

De ECMWF-website kan zijn hier gevonden.

Twitter:  
@CopernicusECMWF  
@CopernicusEU  
@ECMWF  

#EUSpace  

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending