Verbind je met ons

Klimaatverandering

Copernicus: Europese staat van het klimaat 2022

DELEN:

gepubliceerd

on

Ongekende extreme hitte en wijdverspreide droogte kenmerken het Europese klimaat in 2022. De Copernicus Climate Change Service brengt vandaag zijn jaarlijkse European State of the Climate (ESOTC)-rapport uit, waarin de belangrijke klimaatgebeurtenissen van 2022 in Europa en de rest van de wereld worden beschreven. Deze gegevensgestuurde inzichten tonen stijgende temperaturen en intensivering van extreme gebeurtenissen, en geven een overzicht van het klimaat van 2022 in een langetermijncontext.

Belangrijkste bevindingen voor Europa:

 • Europa beleefde zijn op één na warmste jaar ooit gemeten
 • Europa beleefde de warmste zomer ooit gemeten
 • Een groot deel van Europa leed onder intense en langdurige hittegolven
 • Zuid-Europa kende het hoogste aantal dagen met 'zeer sterke hittestress' ooit gemeten
 • Lage regenval en hoge temperaturen leidden tot wijdverspreide droogte
 • De koolstofemissies van bosbranden in de zomer waren de hoogste in 15 jaar, waarbij sommige landen de hoogste uitstoot in 20 jaar zagen
 • De Europese Alpen zagen een recordverlies van ijs door gletsjers
 • Er was een record aantal zonuren voor Europa

Belangrijkste bevindingen voor het Noordpoolgebied:

 • Het noordpoolgebied beleefde zijn zesde warmste jaar ooit gemeten
 • De regio Spitsbergen beleefde de warmste zomer ooit gemeten - de gemiddelde zomertemperatuur in sommige gebieden bereikte meer dan 2.5°C boven het gemiddelde
 • Groenland ervoer een recordbrekende smelting van de ijskap tijdens uitzonderlijke hittegolven in september

Belangrijkste bevindingen voor hernieuwbare energiebronnen:

 • Europa ontving de hoogste hoeveelheid zonnestraling aan het oppervlak in 40 jaar, wat resulteerde in een bovengemiddelde potentiële opwekking van fotovoltaïsche zonne-energie in het grootste deel van Europa
 • De potentiële stroomopwekking uit wind op land was in het grootste deel van Europa onder het gemiddelde, vooral in de zuidelijke centrale regio's.

Wereldwijd waren de afgelopen acht jaar de warmste ooit gemeten. In 2022 zullen de wereldwijde jaargemiddelde concentraties kooldioxide (CO2) en methaan (CH4) bereikten hun hoogste niveaus ooit gemeten per satelliet. Volgens gegevens van de Copernicus Climate Change Service (C3S) beleefde Europa de heetste zomer ooit gemeten, nog verergerd door verschillende extreme gebeurtenissen, waaronder intense hittegolven, droogte en uitgebreide bosbranden. De temperaturen in heel Europa stijgen twee keer zo snel als het wereldgemiddelde; sneller dan enig ander continent.

C3S publiceert de Europees rapport over de staat van het klimaat 2022 (ESOTC 2022) om dieper inzicht te geven in het Europese klimaat, op basis van de gratis en open klimaatgegevens. Mauro Facchini, hoofd aardobservatie bij het directoraat-generaal Defensie-industrie en ruimtevaart van de Europese Commissie: "Het laatste syntheserapport van het IPCC waarschuwt dat we bijna geen tijd meer hebben en dat de opwarming van de aarde heeft geleid tot frequentere en intensere extreme weersomstandigheden, zoals het geval is in Europa. Alleen nauwkeurige informatie en gegevens over de huidige toestand van het klimaat kunnen ons helpen de doelen te bereiken die we hebben gesteld, en het Europese State of the Climate-rapport is een essentieel instrument om de Europese Unie te ondersteunen bij haar agenda voor klimaatadaptatie en de toezegging om tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken."

Europese temperaturen - records gebroken en gevolgen voor de gezondheid

advertentie

Stijgende temperatuur is een belangrijke klimaatindicator en benadrukt het veranderende klimaat in Europa. Uit de gegevens blijkt dat het gemiddelde voor Europa voor de laatste 5 jaar ongeveer 2.2°C boven het pre-industriële tijdperk (1850-1900) lag. 2022 was het op een na warmste jaar ooit gemeten, met 0.9°C boven een recent gemiddelde (op basis van de referentieperiode 1991-2020). Afgelopen zomer was de warmste ooit gemeten voor Europa, met 1.4°C boven het recente gemiddelde.

Extreme hitte tijdens de late lente en zomer leidde tot gevaarlijke omstandigheden voor de menselijke gezondheid. Door de extreme hittegolven in de zomer kende Zuid-Europa een recordaantal dagen met 'zeer sterke hittestress'. Europa ziet een stijgende lijn in het aantal zomerdagen met 'sterke' of 'zeer sterke hittestress', en in Zuid-Europa is hetzelfde te zien voor 'extreme hittestress'. Ook is er een dalende trend in het aantal dagen zonder hittestress.

Carlo Buontempo, directeur van de Copernicus Climate Change Service (C3S), merkt op: “Het ESOTC-rapport uit 2022 belicht alarmerende veranderingen in ons klimaat, waaronder de heetste zomer ooit gemeten in Europa, gekenmerkt door ongekende hittegolven op zee in de Middellandse Zee en recordbrekende temperaturen in Groenland in September. Lokaal begrip van de dynamiek van klimaatverandering in Europa is cruciaal voor onze inspanningen om ons aan te passen en om de negatieve impact van deze veranderingen op het continent te verzachten.”

De stijgende temperaturen in Europa maken deel uit van een opwaartse trend die de wereld de afgelopen decennia heeft beïnvloed. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) zal deze trends in het mondiale klimaat behandelen in haar komende State of the Global Climate 2022.

Droogte in Europa: gebrek aan regen en sneeuw

Een van de belangrijkste gebeurtenissen in Europa in 2022 was de wijdverspreide droogte. Tijdens de winter van 2021-2022 kende een groot deel van Europa minder sneeuwdagen dan gemiddeld, met in veel gebieden tot 30 dagen minder. In het voorjaar was de neerslag op een groot deel van het continent onder het gemiddelde, met in mei de laagste geregistreerde neerslag van de maand. Het gebrek aan sneeuw in de winter en de hoge zomertemperaturen resulteerden in een recordverlies van ijs van gletsjers in de Alpen, gelijk aan een verlies van meer dan 5 km3 van ijs. De lage neerslaghoeveelheden die de hele zomer aanhielden, samen met de uitzonderlijke hittegolven, veroorzaakten ook een wijdverspreide en langdurige droogte die verschillende sectoren trof, zoals de landbouw, het riviertransport en de energie.

De jaarlijkse bodemvochtafwijking was de op een na laagste in de afgelopen 50 jaar, met alleen geïsoleerde gebieden met een natter dan gemiddelde bodemvochtigheid. Bovendien was het rivierdebiet voor Europa het op een na laagste ooit geregistreerd, wat het zesde jaar op rij markeert met benedengemiddelde debieten. In termen van het getroffen gebied was 2022 het droogste jaar ooit gemeten, met 63% van de Europese rivieren met een lager dan gemiddeld debiet.

Koolstofemissies door natuurbranden in de zomer in Europa: de hoogste sinds 2007

Voor Europa als geheel waren er gedurende het grootste deel van het jaar bovengemiddelde brandgevaarsituaties. Wetenschappers van de Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) die bosbranden over de hele wereld monitoren, volgden in de zomer van 2022 een aanzienlijke toename van de koolstofemissies van natuurbranden voor sommige Europese regio's, als gevolg van de hete en droge omstandigheden. De totale geschatte emissies in de EU-landen voor de zomer van 2022 waren de hoogste sinds 2007. Frankrijk, Spanje, Duitsland en Slovenië hadden ook te maken met de hoogste zomerse natuurbrandemissies van ten minste de afgelopen 20 jaar, waarbij Zuidwest-Europa enkele van de grootste branden ooit heeft gezien in Europa.

Uitzonderlijke temperaturen in het Noordpoolgebied

Het Noordpoolgebied ervaart drastische veranderingen in het klimaat. De temperaturen boven het noordpoolgebied zijn veel sneller gestegen dan in de rest van de wereld. 2022 was het zesde warmste jaar ooit gemeten voor het Noordpoolgebied als geheel, en het vierde warmste jaar voor Arctische landgebieden. Een van de meest getroffen Arctische regio's in 2022 was Spitsbergen, dat de warmste zomer ooit beleefde, met in sommige gebieden temperaturen van meer dan 2.5 °C boven het gemiddelde.

In 2022 had Groenland ook te maken met extreme klimaatomstandigheden, waaronder uitzonderlijke hitte en regenval in september, een tijd van het jaar waarin sneeuw vaker voorkomt. De gemiddelde temperatuur voor de maand was tot 8°C hoger dan gemiddeld (de hoogste ooit gemeten), en het eiland werd getroffen door drie verschillende hittegolven. Deze combinatie veroorzaakte een recordsmelting van de ijskap, waarbij ten minste 23% van de ijskap werd getroffen op het hoogtepunt van de eerste hittegolf.

Hernieuwbare energiebronnen

Het ESOTC 2022-rapport onderzocht ook enkele aspecten van het potentieel om hernieuwbare energie in Europa op te wekken. Met betrekking tot deze omstandigheden zegt Samantha Burgess, adjunct-directeur bij C3S: “Vermindering van de uitstoot van broeikasgassen is absoluut noodzakelijk om de ergste gevolgen van klimaatverandering te verzachten. Het begrijpen van en reageren op de veranderingen en variabiliteit in hernieuwbare energiebronnen, zoals wind en zon, zijn van cruciaal belang om de energietransitie naar NetZero te ondersteunen. Nauwkeurige en tijdige gegevens verbeteren de winstgevendheid van deze energietransitie”.

In 2022 ontving Europa de hoogste hoeveelheid zonnestraling aan het oppervlak in 40 jaar. Als gevolg hiervan was de potentiële opwekking van fotovoltaïsche zonne-energie in het grootste deel van het continent bovengemiddeld. Het is vermeldenswaard dat de hoge oppervlaktezonnestraling in 2022 consistent is met een duidelijke positieve trend die over dezelfde periode van 40 jaar werd waargenomen.

Ondertussen was de jaarlijkse gemiddelde windsnelheid voor Europees land in 2022 vrijwel gelijk aan het 30-jarige gemiddelde. Het was onder het gemiddelde in het grootste deel van West-, Midden- en Noordoost-Europa, maar boven het gemiddelde in Oost- en Zuidoost-Europa. Dit betekende dat de potentiële stroomopwekking uit wind op land in het grootste deel van Europa onder het gemiddelde lag, vooral in zuidelijke centrale regio's.

Als het gaat om hernieuwbare energiebronnen in Europa en hun relatie tot het klimaat, is het belangrijk om de omstandigheden en trends in de energieproductie te begrijpen, en ook hoe het klimaat de vraag naar energie beïnvloedt. In 2022 lag de vraag naar elektriciteit in de meeste gebieden onder het gemiddelde, gekoppeld aan bovengemiddelde temperaturen tijdens de niet-zomermaanden, waardoor de behoefte aan verwarming afnam. De vraag was echter hoger dan gemiddeld in Zuid-Europa vanwege de extreme hitte in de zomer, waardoor de vraag naar airconditioning toenam.

C3S en CAMS worden uitgevoerd door het Europees Centrum voor weersvoorspellingen op middellange termijn namens de Europese Commissie met financiering van de Europese Unie.

Het Europese State of the Climate 2022-rapport zal beschikbaar zijn zodra het embargo is opgeheven hier.  

Lees hierin meer over het rapport online artikel.

Gebiedsgemiddelden voor vermelde temperatuurwaarden zijn met de volgende lengte-/breedtegrenzen:

Copernicus is een onderdeel van het ruimtevaartprogramma van de Europese Unie, met financiering door de EU, en is het vlaggenschipprogramma voor aardobservatie, dat werkt via zes thematische diensten: atmosfeer, zee, land, klimaatverandering, veiligheid en noodsituaties. Het levert vrij toegankelijke operationele gegevens en diensten die gebruikers voorzien van betrouwbare en actuele informatie met betrekking tot onze planeet en haar omgeving. Het programma wordt gecoördineerd en beheerd door de Europese Commissie en uitgevoerd in samenwerking met de lidstaten, de European Space Agency (ESA), de European Organization for the Exploitation of Meteorological Satellites (EUMETSAT), het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts ( ECMWF), onder andere EU-agentschappen en Mercator Océan.

ECMWF exploiteert twee diensten van het Copernicus-aardobservatieprogramma van de EU: de Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) en de Copernicus Climate Change Service (C3S). Ze dragen ook bij aan de Copernicus Emergency Management Service (CEMS), die wordt uitgevoerd door de EU Joint Research Council (JRC). Het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) is een onafhankelijke intergouvernementele organisatie die wordt ondersteund door 35 staten. Het is zowel een onderzoeksinstituut als een 24/7 operationele dienst, die numerieke weersvoorspellingen produceert en verspreidt onder de lidstaten. Deze gegevens zijn volledig beschikbaar voor de nationale meteorologische diensten in de lidstaten. De supercomputerfaciliteit (en het bijbehorende gegevensarchief) bij ECMWF is een van de grootste in zijn soort in Europa en de lidstaten kunnen 25% van de capaciteit voor hun eigen doeleinden gebruiken.

ECMWF heeft zijn locatie voor sommige activiteiten uitgebreid naar alle lidstaten. Naast een hoofdkantoor in het VK en een rekencentrum in Italië, zijn er in Bonn nieuwe kantoren gevestigd die zich richten op activiteiten die worden uitgevoerd in samenwerking met de EU, zoals Copernicus.

De website van Copernicus Climate Change Service kan zijn hier gevonden.
De website van Copernicus Atmosphere Monitoring Service kan hier gevonden.

Meer informatie op Copernicus.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending