Verbind je met ons

Circulaire economie

Waarom zouden landen en regio's moeten kijken naar een circulaire aanpak om hun economie weer op te bouwen en te transformeren?

gepubliceerd

on

Tegen 2050 zal de wereld bronnen verbruiken die gelijk zijn aan drie planeet Aarde. Met een steeds groter wordend niet-duurzaam verbruik van eindige hulpbronnen, is snelle en weloverwogen actie van cruciaal belang om deze uitdaging aan te gaan. En toch stuurden we in 2019 minder dan een tiende (a slechts 8.6%) van al het materiaal dat terug in de kringloop wordt geproduceerd, om te worden hergebruikt en gerecycled. Dat is 1% minder dan 9.1% in 2018, het aantonen van vooruitgang is niet exponentieel, schrijf Cliona Howie en Laura Nolan.

Een ontwikkelingstraject voor een circulaire economie in Europa zou kunnen resulteren in een 32% reductie van primair materiaalverbruik tegen 2030 en 53% tegen 2050. Dus wat belemmert gedurfde actie om deze doelen te bereiken?

In maart 2020 lanceerde de EU een nieuw actieplan circulaire economie in reactie op het maken van Europa "schoner en competitiever", met de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen vermelding dat een “circulaire economie ons minder afhankelijk zal maken en onze veerkracht zal vergroten. Dit is niet alleen goed voor ons milieu, maar het vermindert de afhankelijkheid door toeleveringsketens te verkorten en te diversifiëren. ” In september stelde Von der Leyen voor om de doelstellingen voor emissiereductie met meer dan een derde te verhogen op weg naar de koolstofneutrale EU in 2050.

Tegelijkertijd bestrijden regionale en nationale regeringen de gevolgen van de Covid-19-pandemie om hun economie weer op te bouwen en banen te creëren en te redden. Een transitie naar de circulaire economie is de sleutel tot die wederopbouw, terwijl tegelijkertijd de doelstellingen voor netto-nulemissies worden gehaald die zijn vastgelegd in de Overeenkomst van Parijs en de recente EU Green Deal om ervoor te zorgen dat onze economie een duurzaam pad voor onze toekomst bepaalt.

Zet in op een circulaire economie om banen en financiering veilig te stellen

Een circulaire economie kan nieuwe economische kansen creëren, ervoor zorgen dat industrieën materialen besparen en extra waarde genereren uit producten en diensten. Van 2012 tot 2018 het aantal banen die verband houden met de circulaire economie in de EU groeide met 5%. Een circulaire transitie op Europese schaal zou kunnen creëren 700,000 nieuwe banen tegen 2030 en het bbp van de EU met 0.5% verhogen.

Een circulaire economie kan investeringen stimuleren, nieuwe financiering binnenhalen en versnellen herstelplannen na de pandemie. Regio's die de circulaire economie omarmen, zullen dat kunnen oogst financiering van de financieringsinstrumenten voor herstel en weerbaarheid van de Europese Unie 'Next Generation EU', waaronder het Europees Green Deal-investeringsplan, InvestEU en fondsen ter ondersteuning van het actieplan circulaire economie. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling zal de particuliere innovatiefinanciering aanvullen om nieuwe oplossingen op de markt te brengen. Politieke en economische steun van de Europese Unie en haar lidstaten om lokaal beleid te ontwikkelen ten behoeve van een circulaire economie bevordert de ontwikkeling van nationale en regionale strategieën en instrumenten voor samenwerking, zoals in Slovenië en uw Westelijke Balkan landen.

Op weg naar systeeminnovatie om de transitie te versnellen

Tegenwoordig zien we veel geweldige afzonderlijke initiatieven in steden en regio's in heel Europa. Maar "conventionele benaderingen zijn niet voldoende", merkte de Commissie afgelopen december op toen ze de Europese Green Deal publiceerde voorstellen. Commissaris voor milieu Virginijus Sinkevičius zei: "er zal een meer systemische verandering nodig zijn om verder te gaan dan alleen afvalbeheer en een echte overgang naar een circulaire economie te bereiken."

Terwijl bestaande innovatieprojecten waarde toevoegen aan de transitie naar een circulaire economie, is de uitdaging waar we voor staan ​​de moeten werken in vele disciplines en waardeketens gelijktijdig. Deze transversale benadering vereist een uitgekiende en formele coördinatie. De overgang naar een circulaire economie moet systematisch zijn en in alle delen van de samenleving worden ingebed om echt transformatief te zijn.

Er is geen sjabloon, maar er is een methodologie

Mensen kijken snel naar een probleem en vinden direct een oplossing. Oplossingen voor afzonderlijke uitdagingen zullen de huidige status stapsgewijs verbeteren, maar zullen ons niet helpen onze ambitieuze doelen te bereiken met het grote geheel in gedachten. Verder what kan in de ene stad of regio werken, misschien niet in een andere markt. "Sjablonen en plannen voor het veranderen van steden om circulair te worden, zijn een lineaire manier van denken", legt Ladeja Godina Košir, directeur Circular Change, voorzitter European Circular Economy Stakeholder Platform uit. “We moeten van elkaar leren en begrijpen wat heeft gewerkt. We moeten ook durven zien hoe uniek elke stad is om circulaire economiemodellen voor elke stad te ontwikkelen. ”

We hebben mechanismen nodig die ons kunnen helpen van anderen te leren, maar die ook kunnen inspelen op unieke omgevingen en voortdurend veranderende behoeften. Bij EIT Climate-KIC wordt het proces dat we hiervoor gebruiken, Deep Demonstration genoemd. Het is een systeemontwerptool die territoria en waardeketens omzet in levende laboratoria voor circulaire economie en innovatie, klaar voor grootschalige, actiegerichte implementatie.

Deep Demonstrations: een overdraagbare methodologie

Slovenië is een voorbeeld van de vele landen die zich inzetten voor grootschalige circulaire transitie, door samen te werken met EIT Climate-KIC om een ​​demonstratieproef te ontwikkelen en uit te voeren die de volledige transformatie van de waardeketen zal aanpakken door gebruik te maken van beleid, onderwijs, financiën, ondernemerschap en maatschappelijke betrokkenheid. Elementen van deze ervaringen zijn repliceerbaar op andere Europese testlocaties: momenteel werken we aan de ontwikkeling van een transitiebenadering voor de circulaire economie met landen als Italië, Bulgarije en Ierland, regio's als Cantabrië in Spanje en steden als Milaan en Leuven, wat bewijst dat een breed scala aan economieën kunnen transitie op grote schaal bewerkstelligen en bewerkstelligen.

Om systemische circulaire oplossingen tot stand te brengen, moeten belanghebbenden samenwerken op EU-, staats-, regionaal en lokaal niveau. EIT Climate-KIC is gebruik maken van collectief leren over complexe kwesties en uitdagingen heen, waaronder het organiseren van meerdere workshops met actoren uit de industrie, de administratie, ngo's, de publieke en private sector, en onderzoek en de academische wereld.

Niemand achterlaten

De belangrijkste begunstigden van een duurzame, koolstofarme transitie zijn de lokale gemeenschappen, de industrie en het bedrijfsleven, evenals andere belanghebbenden verschillende sectoren en waardeketens. Het is van cruciaal belang dat alle burgers eigenaar worden van deze transformatie en de bijbehorende actieplannen, zonder welke een effectieve transitie niet zal plaatsvinden. Dit omvat leden van de gemeenschap, ambtenaren, academici, ondernemers, studenten en beleidsmakers.

Deze integratie van alle actoren in zoveel delen van onze samenleving zorgt ervoor dat receptieve en vloeiende interfacekaders zijn ingebouwd in de portfoliobenadering. Maar vandaag beleids- en fiscale kaders zijn ontworpen voor een lineaire economie. Door samen te werken met het openbaar bestuur en de Europese Commissie om de dialoog met meerdere belanghebbenden te bevorderen, maakt EIT Climate-KIC gebruik van maatregelen op verschillende bestuursniveaus en sectoren: als we het hele systeem moeten veranderen, zal het niet voldoende zijn om met één ministerie samen te werken. Bij ons lopende werk hebben we veel afdelingen binnen regio's serieus en vastbesloten gezien om samen te werken. Maar wanneer besluitvormers rond de tafel komen om een ​​complex probleem als een circulaire economie uit te pakken, is het niet ongebruikelijk om te beseffen dat er niet genoeg tijd is geweest om de juiste gesprekken te voeren om programma's te coördineren dan om verschillende interdepartementale of ministeriële begrotingslijnen te bestrijken. Binnen onze Circular Economy Transition Deep Demonstrations werkt het Transition Policy Lab samen met meerdere overheidsinstanties om nieuw beleid dat circulariteit integreert in een nieuw regelgevingskader, opnieuw vorm te geven en te herformuleren.

Een cCirculaire economie kan leiden tot duurzame en inclusieve samenlevingen

Door alle verschillende gemeenschappen en belanghebbenden te betrekken, en ruimtes te bieden waar iedereen relevante vaardigheden kan leren, ontwikkelen en behouden, kunnen burgers deelnemen en deelnemen aan de overgangen - ervoor zorgen dat de diverse realiteit van de bevolking van een regio centraal blijft staan.

Als de Europese regio's in deze tijd van ongekende maatschappelijke ontwrichting deze gelegenheid aangrijpen om meer inclusieve en concurrerende circulaire economieprogramma's op te zetten, zullen de bijkomende voordelen voor zich spreken. Het betekent een verschuiving van individuele technologische oplossingen naar een bredere activiteitenportefeuille die nieuwe vaardigheden zal stimuleren en banen zal creëren, nulemissies zal bereiken en de toegang tot een verbeterde levenskwaliteit zal verbeteren. Het betekent samenwerken, op een eerlijke en transparante manier. Het betekent het identificeren en vervolgens wijzigen van het beleid dat systeeminnovatie verhindert. Door de steun van Deep Demonstrations integreert EIT Climate-KIC de lessen, helpt het deze lessen te delen en bouwt het voort op de beste praktijken en lokale aanpassing om duurzame en inclusieve samenlevingen in andere markten, regio's en steden te creëren.

De beloning zou alles versterken wat een regio heeft beoogd te bereiken: netto-nul koolstofuitstoot bereiken, regio's in staat stellen concurrerend te blijven en niemand achterlaten.

Cliona Howie werkt al meer dan 20 jaar als milieuadviseur en ondersteunt zowel de publieke als de private sector op gebieden als natuurbehoud, hulpbronnenefficiëntie, industriële ecologie en symbiose. Bij EIT Climate-KIC is ze de leider op het gebied van de ontwikkeling en transitie van circulaire economie.

Laura Nolan is een expert op het gebied van stakeholderbetrokkenheid met ervaring in het leveren van programma's op het gebied van klimaatverandering, hernieuwbare energie en duurzame ontwikkeling. Bij EIT Climate-KIC leidt ze de ontwikkeling van circulaire economieprogramma's en beheert ze Europese projecten zoals H2020 CICERONE.

Voor meer informatie contacteer [e-mail beveiligd]

Circulaire economie

De impact van textielproductie en afval op het milieu

gepubliceerd

on

Kleding, schoeisel en huishoudtextiel zijn verantwoordelijk voor watervervuiling, uitstoot van broeikasgassen en storten. Lees meer in de infografiek. Fast fashion - het constant aanbieden van nieuwe stijlen tegen zeer lage prijzen - heeft geleid tot een grote toename van de hoeveelheid geproduceerde en weggegooide kleding.

Om de impact op het milieu aan te pakken, wil de EU de op weg naar een circulaire economie.

In maart 2020, de De Europese Commissie heeft een nieuw actieplan voor de circulaire economie aangenomen, die een EU-strategie voor textiel omvat, die bedoeld is om innovatie te stimuleren en hergebruik binnen de sector te stimuleren. Het Parlement gaat stemmen een initiatiefverslag over het actieplan circulaire economie begin 2021.

Circulariteitsprincipes moeten in alle fasen van een waardeketen worden geïmplementeerd om de circulaire economie tot een succes te maken. Van ontwerp tot productie, helemaal tot aan de consument.

Jan Huitema (Renew Europe, Nederland), lLees MEP over het actieplan circulaire economie.
infographic met feiten en cijfers over de milieu-impact van textiel Feiten en cijfers over de milieu-impact van textiel  

Water gebruik

Er is veel water nodig om textiel te produceren, plus land om katoen en andere vezels te verbouwen. Er wordt geschat dat de wereldwijde textiel- en kledingindustrie wordt gebruikt 79 miljard kubieke meter water in 2015, terwijl de behoeften van de hele economie van de EU bedroegen 266 miljard kubieke meter in 2017. Om een ​​enkel katoenen T-shirt te maken, Er is 2,700 liter vers water nodig volgens schattingen genoeg om gedurende 2.5 jaar in de drinkbehoefte van één persoon te voorzien.

Infographic met feiten en cijfers over de milieu-impact van textielFeiten en cijfers over de milieu-impact van textiel  

Watervervuiling

Textielproductie is naar schatting verantwoordelijk voor ongeveer 20% van de wereldwijde verontreiniging van schoon water door verven en afwerken van producten.

Synthetische stoffen wassen een geschatte 0.5 miljoen ton microvezels in de oceaan per jaar.

Het wassen van synthetische kleding is goed voor 35% van de primaire microplastics komt in het milieu terecht. Een enkele lading polyester kleding kan 700,000 microplastic vezels afvoeren die in de voedselketen terecht kunnen komen.

Infographic met feiten en cijfers over de milieu-impact van textiel     

Broeikasgasemissies

Geschat wordt dat de mode-industrie verantwoordelijk is voor 10% van de wereldwijde koolstofemissies - meer dan internationale vluchten en zeevaart gecombineerd.

Volgens het Europees Milieuagentschap, genereerden textielaankopen in de EU in 2017 ongeveer 654 kg CO2-uitstoot per persoon.

Textielafval op stortplaatsen

De manier waarop mensen zich ontdoen van ongewenste kleding is ook veranderd: spullen worden weggegooid in plaats van gedoneerd.

Sinds 1996 is de hoeveelheid kleding die in de EU per persoon wordt gekocht met 40% gestegen als gevolg van een scherpe prijsdaling, waardoor de levensduur van kleding is verkort. Europeanen gebruiken bijna 26 kilo textiel en gooien er jaarlijks ongeveer 11 kilo overheen. Gebruikte kleding kan buiten de EU worden geëxporteerd, maar wordt meestal (87%) verbrand of gestort.

Wereldwijd wordt minder dan 1% van de kleding gerecycled als kleding, deels vanwege inadequate technologie.

Textielafval in de EU aanpakken

De nieuwe strategie heeft tot doel fast fashion aan te pakken en richtlijnen te bieden om een ​​hoge mate van gescheiden inzameling van textielafval te bereiken.

Onder de afvalrichtlijn goedgekeurd door het Parlement in 2018, zullen EU-landen verplicht zijn textiel apart in te zamelen tegen 2025. De nieuwe strategie van de Commissie omvat ook maatregelen om circulaire materiaal- en productieprocessen te ondersteunen, de aanwezigheid van gevaarlijke chemicaliën aan te pakken en consumenten te helpen kiezen voor duurzaam textiel.

De EU heeft een EU Ecolabel dat producenten die ecologische criteria respecteren, kunnen toepassen op artikelen, waardoor een beperkt gebruik van schadelijke stoffen en minder water- en luchtverontreiniging wordt gegarandeerd.

De EU heeft ook enkele maatregelen genomen om de impact van textielafval op het milieu te verminderen. Horizon 2020-fondsen RESYNTEX, een project waarbij gebruik wordt gemaakt van chemische recycling, dat een bedrijfsmodel voor de circulaire economie zou kunnen opleveren voor de textielindustrie.

Een duurzamer model van textielproductie kan ook de economie stimuleren. "Europa bevindt zich in een ongekende gezondheids- en economische crisis, die de kwetsbaarheid van onze wereldwijde toeleveringsketens blootlegt", aldus hoofd-Europarlementariër Huitema. "Het stimuleren van nieuwe innovatieve bedrijfsmodellen zal op zijn beurt nieuwe economische groei creëren en de werkgelegenheid die Europa nodig heeft om te herstellen."

Meer over afval in de EU

Verder lezen

Circulaire economie

E-waste in de EU: feiten en cijfers  

gepubliceerd

on

E-waste is de snelst groeiende afvalstroom in de EU en minder dan 40% wordt gerecycled. Elektronische apparaten en elektrische apparatuur bepalen het moderne leven. Van wasmachines en stofzuigers tot smartphones en computers, het is moeilijk je een leven zonder hen voor te stellen. Maar het afval dat ze produceren, is een obstakel geworden voor de inspanningen van de EU om haar ecologische voetafdruk te verkleinen. Lees meer om erachter te komen hoe de EU e-waste aanpakt in haar streven naar een meer circulaire economie.

Wat is e-waste?

Elektronisch en elektrisch afval, of e-waste, omvat een verscheidenheid aan verschillende producten die na gebruik worden weggegooid.

Grote huishoudelijke apparaten, zoals wasmachines en elektrische fornuizen, worden het meest ingezameld, goed voor meer dan de helft van al het ingezamelde e-afval.

Dit wordt gevolgd door IT- en telecommunicatieapparatuur (laptops, printers), consumentenapparatuur en fotovoltaïsche panelen (videocamera's, fluorescentielampen) en kleine huishoudelijke apparaten (stofzuigers, broodroosters).

Alle andere categorieën, zoals elektrisch gereedschap en medische apparatuur, maken samen slechts 7.2% uit van het ingezamelde e-waste.

Infographic over elektronisch en elektrisch afval in de EU Infographic met het percentage e-waste per apparaattype in de EU  

Recyclingpercentage van e-afval in de EU

Minder dan 40% van al het e-afval in de EU wordt gerecycled, de rest is ongesorteerd. Recyclingpraktijken verschillen per EU-land. In 2017 recycleerde Kroatië 81% van al het elektronische en elektrische afval, terwijl dat in Malta 21% was.

Infographic over het recyclingpercentage van e-waste in de EU Infographic met recyclingpercentages van e-waste per EU-land  

Waarom moeten we elektronisch en elektrisch afval recyclen?

Afgedankte elektronische en elektrische apparatuur bevat potentieel schadelijke materialen die het milieu vervuilen en de risico's verhogen voor mensen die betrokken zijn bij het recyclen van e-waste. Om dit probleem tegen te gaan, is de EU geslaagd wetgeving om het gebruik van bepaalde chemicaliën, zoals lood, te voorkomen.

Veel zeldzame mineralen die nodig zijn in de moderne technologie komen uit landen die de mensenrechten niet respecteren. Om onbedoeld steun te verlenen aan gewapende conflicten en schendingen van de mensenrechten, hebben de EP-leden aangenomen regels die Europese importeurs van zeldzame aardmetalen verplichten om achtergrondcontroles uit te voeren bij hun leveranciers.

Wat doet de EU om e-waste te verminderen?

In maart 2020 presenteerde de Europese Commissie een nieuw Actieplan circulaire economie dat heeft als een van de prioriteiten de vermindering van elektronisch en elektrisch afval. Het voorstel schetst specifiek directe doelen zoals het creëren van het "recht op reparatie" en het verbeteren van herbruikbaarheid in het algemeen, de introductie van een gemeenschappelijke oplader en het opzetten van een beloningssysteem om recycling van elektronica aan te moedigen.

Standpunt van het Parlement

Het Parlement gaat stemmen een initiatiefverslag over het actieplan circulaire economie in februari 2021.

Het Nederlandse Renew Europe-lid Jan Huitema, de leidende Europarlementariër op dit gebied, zei dat het belangrijk is om het actieplan van de Commissie “holistisch” te benaderen: “Circulariteitsprincipes moeten in alle fasen van een waardeketen worden geïmplementeerd om de circulaire economie tot een succes te maken. "

Hij zei dat bijzondere aandacht moet worden besteed aan de sector van e-waste, aangezien recycling achterblijft bij de productie. "In 2017 genereerde de wereld 44.7 miljoen ton e-waste en slechts 20% werd correct gerecycled."

Huitema zegt ook dat het actieplan kan helpen bij het economisch herstel. “Het stimuleren van nieuwe innovatieve bedrijfsmodellen zal op zijn beurt de nieuwe economische groei en werkgelegenheid creëren die Europa nodig heeft om te herstellen.

Lees meer over de circulaire economie en afval

MEER WETEN? 

Verder lezen

Circulaire economie

Circulaire economie: definitie, belang en voordelen

gepubliceerd

on

De circulaire economie: ontdek wat het betekent, hoe het jou, het milieu en onze economie ten goede komt met de onderstaande infographic. De Europese Unie produceert meer dan 2.5 miljard ton afval per jaar. Het is momenteel zijn wetgeving inzake afvalbeheert om een ​​verschuiving naar een duurzamer model, bekend als de circulaire economie, te bevorderen. In maart 2020 presenteerde de Europese Commissie onder de Europese Green Deal en als onderdeel van het voorgestelde nieuwe industriële strategie, een nieuw actieplan circulaire economie dat omvat voorstellen voor duurzamer productontwerp, vermindering van afval en empowerment van consumenten (zoals het recht op reparatie). Er wordt specifieke aandacht besteed aan resource-intensieve sectoren, zoals elektronica en ICT, kunststoffen, textiel en constructie.

Maar wat houdt de circulaire economie precies in? En wat zijn de voordelen?

Wat is de circulaire economie? 

De circulaire economie is een model van productie en consumptie, wat inhoudt dat we bestaande materialen en producten zo lang mogelijk delen, leasen, hergebruiken, repareren, opknappen en recyclen. Op deze manier wordt de levenscyclus van producten verlengd.

In de praktijk betekent het dat afval tot een minimum wordt beperkt. Wanneer een product het einde van zijn levensduur bereikt, worden de materialen waar mogelijk binnen de economie gehouden. Deze kunnen keer op keer productief worden gebruikt, waardoor er meer waarde wordt gecreëerd.

Dit wijkt af van het traditionele, lineaire economische model, dat is gebaseerd op een patroon van nemen-maken-consumeren-weggooien. Dit model is gebaseerd op grote hoeveelheden goedkope, gemakkelijk toegankelijke materialen en energie.

Ook onderdeel van dit model is geplande veroudering, wanneer een product is ontworpen voor een beperkte levensduur om consumenten aan te moedigen het opnieuw te kopen. Het Europees Parlement heeft opgeroepen tot maatregelen om deze praktijk aan te pakken.

Waarom moeten we overschakelen naar een circulaire economie?

De wereldbevolking groeit en daarmee de vraag naar grondstoffen. Het aanbod van cruciale grondstoffen is echter beperkt.

Eindige levering betekent ook dat sommige EU-landen voor hun grondstoffen afhankelijk zijn van andere landen.

Daarnaast heeft het winnen en gebruiken van grondstoffen een grote impact op het milieu. Het verhoogt ook het energieverbruik en de CO2-uitstoot. Maar slimmer omgaan met grondstoffen kan lagere CO2-uitstoot.

Wat zijn de voordelen?

Maatregelen zoals afvalpreventie, ecologisch design en hergebruik kan EU-bedrijven geld besparen, maar ook vermindering van de totale jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen. Momenteel is de productie van materialen die we dagelijks gebruiken verantwoordelijk voor 45% van de CO2-uitstoot.

De overgang naar een meer circulaire economie kan voordelen opleveren zoals het verminderen van de druk op het milieu, het verbeteren van de voorzieningszekerheid van grondstoffen, het vergroten van het concurrentievermogen, het stimuleren van innovatie, het stimuleren van economische groei (een extra 0.5% van het bruto binnenlands product), het creëren van banen (700,000 banen in de EU alleen al in 2030).

Consumenten zullen ook worden voorzien van duurzamere en innovatieve producten die de kwaliteit van leven verhogen en op lange termijn geld besparen.

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

Trending