Verbind je met ons

Leefomgeving

Commissie start raadpleging over het actieplan voor nulverontreiniging

gepubliceerd

on

De Commissie heeft een openbare raadpleging over een EU-actieplan 'Op weg naar een nulvervuilingsambitie voor lucht, water en bodem - bouwen aan een gezondere planeet voor gezondere mensen'. Een belangrijke pijler van de Europese Green Dealbouwt de Zero Pollution Ambition voort op initiatieven op het gebied van energie, industrie, mobiliteit, landbouw, biodiversiteit en klimaat.

Commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij Virginijus Sinkevičius zei: “Milieuvervuiling heeft niet alleen een negatieve invloed op onze gezondheid, vooral op de burgers uit de meest kwetsbare groepen, maar is ook een van de belangrijkste oorzaken van het verlies aan biodiversiteit. Het is dus duidelijk dat er urgentie is om te handelen. Met het Zero Pollution Action Plan willen we een gezonde leefomgeving creëren voor Europeanen, bijdragen aan een veerkrachtig herstel en de transitie naar een schone, circulaire en klimaatneutrale economie stimuleren. ”

De consultatie volgt op de recente publicatie van het wegenkaart dat schetst de EU-plannen om vervuiling tot nul te reduceren door vervuiling beter te voorkomen, te verhelpen, te monitoren en erover te rapporteren, en om de ambitie in alle beleidsmaatregelen en investeringsinstrumenten te integreren. Het Zero Pollution Action Plan zal de volgende belangrijke stap zijn in de implementatie van de Zero Pollution Ambition na de recente publicatie van het Chemische strategie voor duurzaamheid. De consultatie over het Zero Pollution Action Plan staat open voor feedback tot 10 februari 2021. Met de feedback zal rekening worden gehouden bij de verdere ontwikkeling en bijsturing van het initiatief. Meer informatie is beschikbaar hier.

Circulaire economie

Waarom zouden landen en regio's moeten kijken naar een circulaire aanpak om hun economie weer op te bouwen en te transformeren?

gepubliceerd

on

Tegen 2050 zal de wereld bronnen verbruiken die gelijk zijn aan drie planeet Aarde. Met een steeds groter wordend niet-duurzaam verbruik van eindige hulpbronnen, is snelle en weloverwogen actie van cruciaal belang om deze uitdaging aan te gaan. En toch stuurden we in 2019 minder dan een tiende (a slechts 8.6%) van al het materiaal dat terug in de kringloop wordt geproduceerd, om te worden hergebruikt en gerecycled. Dat is 1% minder dan 9.1% in 2018, het aantonen van vooruitgang is niet exponentieel, schrijf Cliona Howie en Laura Nolan.

Een ontwikkelingstraject voor een circulaire economie in Europa zou kunnen resulteren in een 32% reductie van primair materiaalverbruik tegen 2030 en 53% tegen 2050. Dus wat belemmert gedurfde actie om deze doelen te bereiken?

In maart 2020 lanceerde de EU een nieuw actieplan circulaire economie in reactie op het maken van Europa "schoner en competitiever", met de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen vermelding dat een “circulaire economie ons minder afhankelijk zal maken en onze veerkracht zal vergroten. Dit is niet alleen goed voor ons milieu, maar het vermindert de afhankelijkheid door toeleveringsketens te verkorten en te diversifiëren. ” In september stelde Von der Leyen voor om de doelstellingen voor emissiereductie met meer dan een derde te verhogen op weg naar de koolstofneutrale EU in 2050.

Tegelijkertijd bestrijden regionale en nationale regeringen de gevolgen van de Covid-19-pandemie om hun economie weer op te bouwen en banen te creëren en te redden. Een transitie naar de circulaire economie is de sleutel tot die wederopbouw, terwijl tegelijkertijd de doelstellingen voor netto-nulemissies worden gehaald die zijn vastgelegd in de Overeenkomst van Parijs en de recente EU Green Deal om ervoor te zorgen dat onze economie een duurzaam pad voor onze toekomst bepaalt.

Zet in op een circulaire economie om banen en financiering veilig te stellen

Een circulaire economie kan nieuwe economische kansen creëren, ervoor zorgen dat industrieën materialen besparen en extra waarde genereren uit producten en diensten. Van 2012 tot 2018 het aantal banen die verband houden met de circulaire economie in de EU groeide met 5%. Een circulaire transitie op Europese schaal zou kunnen creëren 700,000 nieuwe banen tegen 2030 en het bbp van de EU met 0.5% verhogen.

Een circulaire economie kan investeringen stimuleren, nieuwe financiering binnenhalen en versnellen herstelplannen na de pandemie. Regio's die de circulaire economie omarmen, zullen dat kunnen oogst financiering van de financieringsinstrumenten voor herstel en weerbaarheid van de Europese Unie 'Next Generation EU', waaronder het Europees Green Deal-investeringsplan, InvestEU en fondsen ter ondersteuning van het actieplan circulaire economie. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling zal de particuliere innovatiefinanciering aanvullen om nieuwe oplossingen op de markt te brengen. Politieke en economische steun van de Europese Unie en haar lidstaten om lokaal beleid te ontwikkelen ten behoeve van een circulaire economie bevordert de ontwikkeling van nationale en regionale strategieën en instrumenten voor samenwerking, zoals in Slovenië en uw Westelijke Balkan landen.

Op weg naar systeeminnovatie om de transitie te versnellen

Tegenwoordig zien we veel geweldige afzonderlijke initiatieven in steden en regio's in heel Europa. Maar "conventionele benaderingen zijn niet voldoende", merkte de Commissie afgelopen december op toen ze de Europese Green Deal publiceerde voorstellen. Commissaris voor milieu Virginijus Sinkevičius zei: "er zal een meer systemische verandering nodig zijn om verder te gaan dan alleen afvalbeheer en een echte overgang naar een circulaire economie te bereiken."

Terwijl bestaande innovatieprojecten waarde toevoegen aan de transitie naar een circulaire economie, is de uitdaging waar we voor staan ​​de moeten werken in vele disciplines en waardeketens gelijktijdig. Deze transversale benadering vereist een uitgekiende en formele coördinatie. De overgang naar een circulaire economie moet systematisch zijn en in alle delen van de samenleving worden ingebed om echt transformatief te zijn.

Er is geen sjabloon, maar er is een methodologie

Mensen kijken snel naar een probleem en vinden direct een oplossing. Oplossingen voor afzonderlijke uitdagingen zullen de huidige status stapsgewijs verbeteren, maar zullen ons niet helpen onze ambitieuze doelen te bereiken met het grote geheel in gedachten. Verder what kan in de ene stad of regio werken, misschien niet in een andere markt. "Sjablonen en plannen voor het veranderen van steden om circulair te worden, zijn een lineaire manier van denken", legt Ladeja Godina Košir, directeur Circular Change, voorzitter European Circular Economy Stakeholder Platform uit. “We moeten van elkaar leren en begrijpen wat heeft gewerkt. We moeten ook durven zien hoe uniek elke stad is om circulaire economiemodellen voor elke stad te ontwikkelen. ”

We hebben mechanismen nodig die ons kunnen helpen van anderen te leren, maar die ook kunnen inspelen op unieke omgevingen en voortdurend veranderende behoeften. Bij EIT Climate-KIC wordt het proces dat we hiervoor gebruiken, Deep Demonstration genoemd. Het is een systeemontwerptool die territoria en waardeketens omzet in levende laboratoria voor circulaire economie en innovatie, klaar voor grootschalige, actiegerichte implementatie.

Deep Demonstrations: een overdraagbare methodologie

Slovenië is een voorbeeld van de vele landen die zich inzetten voor grootschalige circulaire transitie, door samen te werken met EIT Climate-KIC om een ​​demonstratieproef te ontwikkelen en uit te voeren die de volledige transformatie van de waardeketen zal aanpakken door gebruik te maken van beleid, onderwijs, financiën, ondernemerschap en maatschappelijke betrokkenheid. Elementen van deze ervaringen zijn repliceerbaar op andere Europese testlocaties: momenteel werken we aan de ontwikkeling van een transitiebenadering voor de circulaire economie met landen als Italië, Bulgarije en Ierland, regio's als Cantabrië in Spanje en steden als Milaan en Leuven, wat bewijst dat een breed scala aan economieën kunnen transitie op grote schaal bewerkstelligen en bewerkstelligen.

Om systemische circulaire oplossingen tot stand te brengen, moeten belanghebbenden samenwerken op EU-, staats-, regionaal en lokaal niveau. EIT Climate-KIC is gebruik maken van collectief leren over complexe kwesties en uitdagingen heen, waaronder het organiseren van meerdere workshops met actoren uit de industrie, de administratie, ngo's, de publieke en private sector, en onderzoek en de academische wereld.

Niemand achterlaten

De belangrijkste begunstigden van een duurzame, koolstofarme transitie zijn de lokale gemeenschappen, de industrie en het bedrijfsleven, evenals andere belanghebbenden verschillende sectoren en waardeketens. Het is van cruciaal belang dat alle burgers eigenaar worden van deze transformatie en de bijbehorende actieplannen, zonder welke een effectieve transitie niet zal plaatsvinden. Dit omvat leden van de gemeenschap, ambtenaren, academici, ondernemers, studenten en beleidsmakers.

Deze integratie van alle actoren in zoveel delen van onze samenleving zorgt ervoor dat receptieve en vloeiende interfacekaders zijn ingebouwd in de portfoliobenadering. Maar vandaag beleids- en fiscale kaders zijn ontworpen voor een lineaire economie. Door samen te werken met het openbaar bestuur en de Europese Commissie om de dialoog met meerdere belanghebbenden te bevorderen, maakt EIT Climate-KIC gebruik van maatregelen op verschillende bestuursniveaus en sectoren: als we het hele systeem moeten veranderen, zal het niet voldoende zijn om met één ministerie samen te werken. Bij ons lopende werk hebben we veel afdelingen binnen regio's serieus en vastbesloten gezien om samen te werken. Maar wanneer besluitvormers rond de tafel komen om een ​​complex probleem als een circulaire economie uit te pakken, is het niet ongebruikelijk om te beseffen dat er niet genoeg tijd is geweest om de juiste gesprekken te voeren om programma's te coördineren dan om verschillende interdepartementale of ministeriële begrotingslijnen te bestrijken. Binnen onze Circular Economy Transition Deep Demonstrations werkt het Transition Policy Lab samen met meerdere overheidsinstanties om nieuw beleid dat circulariteit integreert in een nieuw regelgevingskader, opnieuw vorm te geven en te herformuleren.

Een cCirculaire economie kan leiden tot duurzame en inclusieve samenlevingen

Door alle verschillende gemeenschappen en belanghebbenden te betrekken, en ruimtes te bieden waar iedereen relevante vaardigheden kan leren, ontwikkelen en behouden, kunnen burgers deelnemen en deelnemen aan de overgangen - ervoor zorgen dat de diverse realiteit van de bevolking van een regio centraal blijft staan.

Als de Europese regio's in deze tijd van ongekende maatschappelijke ontwrichting deze gelegenheid aangrijpen om meer inclusieve en concurrerende circulaire economieprogramma's op te zetten, zullen de bijkomende voordelen voor zich spreken. Het betekent een verschuiving van individuele technologische oplossingen naar een bredere activiteitenportefeuille die nieuwe vaardigheden zal stimuleren en banen zal creëren, nulemissies zal bereiken en de toegang tot een verbeterde levenskwaliteit zal verbeteren. Het betekent samenwerken, op een eerlijke en transparante manier. Het betekent het identificeren en vervolgens wijzigen van het beleid dat systeeminnovatie verhindert. Door de steun van Deep Demonstrations integreert EIT Climate-KIC de lessen, helpt het deze lessen te delen en bouwt het voort op de beste praktijken en lokale aanpassing om duurzame en inclusieve samenlevingen in andere markten, regio's en steden te creëren.

De beloning zou alles versterken wat een regio heeft beoogd te bereiken: netto-nul koolstofuitstoot bereiken, regio's in staat stellen concurrerend te blijven en niemand achterlaten.

Cliona Howie werkt al meer dan 20 jaar als milieuadviseur en ondersteunt zowel de publieke als de private sector op gebieden als natuurbehoud, hulpbronnenefficiëntie, industriële ecologie en symbiose. Bij EIT Climate-KIC is ze de leider op het gebied van de ontwikkeling en transitie van circulaire economie.

Laura Nolan is een expert op het gebied van stakeholderbetrokkenheid met ervaring in het leveren van programma's op het gebied van klimaatverandering, hernieuwbare energie en duurzame ontwikkeling. Bij EIT Climate-KIC leidt ze de ontwikkeling van circulaire economieprogramma's en beheert ze Europese projecten zoals H2020 CICERONE.

Voor meer informatie contacteer [e-mail beveiligd]

Verder lezen

Klimaatverandering

Uit onderzoek blijkt dat het publiek zich geen zorgen maakt over de klimaatcrisis

gepubliceerd

on

Nieuw onderzoek in Europa en de Verenigde Staten toont aan dat grote delen van het publiek het nog steeds niet accepteren de urgentie van de klimaatcrisis, en slechts een minderheid gelooft dat deze de komende vijftien jaar ernstige gevolgen zal hebben voor hen en hun gezinnen.
De enquête, die is uitgevoerd in opdracht van d | part en het Open Society European Policy Institute, maakt deel uit van een grote nieuwe studie naar klimaatbewustzijn. Het brengt de opvattingen over het bestaan, de oorzaken en de gevolgen van klimaatverandering in Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Zweden, Polen, Tsjechië, het VK en de VS in kaart. Het onderzoekt ook de houding van het publiek ten opzichte van een reeks beleidsmaatregelen die de EU en de nationale regeringen zouden kunnen gebruiken om de schade die wordt veroorzaakt door door mensen veroorzaakte emissies te verminderen.
Het rapport constateert dat, hoewel een duidelijke meerderheid van de Europese en Amerikaanse respondenten zich ervan bewust is dat het klimaat opwarmt en dat het waarschijnlijk negatieve gevolgen zal hebben voor de mensheid, er een vertekend publiek begrip is van de wetenschappelijke consensus in zowel Europa als Amerika. Dit, zo stelt het rapport, heeft een kloof gecreëerd tussen publieke bewustwording en klimaatwetenschap, waardoor het publiek de urgentie van de crisis onderschat en de omvang van de vereiste actie niet inziet. 
Op een kleine minderheid na accepteert iedereen dat menselijke activiteiten een rol spelen bij klimaatverandering - in geen enkel onderzocht land weigert meer dan 10% dit te geloven.  
Hoewel regelrechte ontkenning zeldzaam is, bestaat er wijdverbreide verwarring over de omvang van de menselijke verantwoordelijkheid. Grote minderheden - variërend van 17% tot 44% in de onderzochte landen - geloven nog steeds dat klimaatverandering zowel door mensen als door natuurlijke processen wordt veroorzaakt. Dit is van belang omdat degenen die wel accepteren dat klimaatverandering het resultaat is van menselijk handelen, twee keer zoveel kans hebben om te geloven dat het negatieve gevolgen in hun eigen leven zal hebben.
 
Significante minderheden zijn van mening dat wetenschappers gelijk verdeeld zijn over de oorzaken van de opwarming van de aarde - waaronder tweederde van de kiezers in Tsjechië (67%) en bijna de helft in het VK (46%). In werkelijkheid is 97 procent van de klimaatwetenschappers het erover eens dat de mens de recente opwarming van de aarde heeft veroorzaakt.
 
Een grote meerderheid van Europeanen en Amerikaanse burgers in alle negen ondervraagde landen is het erover eens dat klimaatverandering een collectieve reactie vereist, of het nu gaat om het verzachten van de klimaatverandering of om ons aan de uitdagingen ervan aan te passen.  Meerderheid in Spanje (80%) Italië (73%), Polen (64%), Frankrijk (60%), het VK (58%) en de VS (57%) zijn het eens met de stelling dat "We moeten er alles aan doen om de klimaatverandering te stoppen."
Het rapport stelt ook vast dat er sprake is van polarisatie langs partijpolitieke lijnen over klimaatverandering - zowel in Europa als in de VS. Degenen aan de linkerkant zijn zich meer bewust van het bestaan, de oorzaken en de impact van klimaatverandering, en zijn meer voorstander van actie, dan mensen aan de rechterkant. Deze verschillen zijn belangrijker dan demografische variatie in de meeste landen. In de VS bijvoorbeeld, hebben degenen die zich in hun politieke oriëntatie als links identificeren, bijna drie keer zoveel kans om een ​​negatieve impact op hun eigen leven te verwachten (49%) dan degenen die zich meer als rechts identificeren (17%). Polarisatie is ook uitgesproken in Zweden, Frankrijk, Italië en het VK. Het enige land met een evenwicht over het hele spectrum is Tsjechië.
 
Meerderheden zijn bereid actie te ondernemen tegen klimaatverandering, maar de acties die zij prefereren, zijn eerder consumentgericht dan inspanningen om collectieve sociale verandering teweeg te brengen.  Een meerderheid van de respondenten in elk land zegt dat ze hun plasticverbruik (62%), hun vliegreizen (61%) of hun autoritten (55%) al hebben verminderd.  Een meerderheid zegt ook dat ze hun vleesconsumptie al hebben of van plan zijn te verminderen, overstappen naar een groene energieleverancier, op partij stemmen vanwege hun klimaatveranderingsprogramma of meer biologisch en lokaal geproduceerd voedsel kopen.
 
Het is echter veel minder waarschijnlijk dat mensen de betrokkenheid van het maatschappelijk middenveld rechtstreeks steunen, aangezien alleen kleine minderheden hebben gedoneerd aan een milieuorganisatie (15% van de enquête), zich bij een milieuorganisatie hebben aangesloten (8% in de enquête) of zich hebben aangesloten bij een milieuprotest (9% over de hele enquête). Slechts een kwart (25%) van de respondenten in de enquête zegt dat ze op een politieke partij hebben gestemd vanwege hun klimaatveranderingsbeleid.
Slechts 47 procent van de ondervraagden is van mening dat zij, als individu, een zeer grote verantwoordelijkheid dragen voor het aanpakken van klimaatverandering. Alleen in het VK (66%), Duitsland (55%), de VS (53%), Zweden (52%) en Spanje (50%) is er een meerderheid die zelf een groot verantwoordelijkheidsgevoel voelt.   In alle onderzochte landen is de kans groter dat mensen denken dat hun nationale regering een grote verantwoordelijkheid draagt ​​voor het aanpakken van klimaatverandering.   Dit varieert van 77% van de ondervraagden in Duitsland en het VK tot 69% in de VS, 69% in Zweden en 73% in Spanje.  In elk EU-land was de kans iets groter dat respondenten de EU zagen als een grote verantwoordelijkheid voor het terugdringen van klimaatverandering dan nationale regeringen. 
 
Uit de peiling blijkt ook dat mensen er de voorkeur aan geven prikkels te krijgen om in te spelen op klimaatverandering in plaats van een verbod of koolstofbelasting.  Een kleine meerderheid is bereid om wat meer belasting te betalen voor meer maatregelen tegen klimaatverandering - behalve in Frankrijk, Italië en Tsjechië - maar het percentage dat bereid is meer dan een klein bedrag te betalen (een uurloon per maand) is beperkt tot bijna een kwart - in Spanje en de VS.  Het verhogen van de belastingen op alle vluchten, of het invoeren van een heffing voor frequent flyers, oogstte enige steun in de ondervraagde landen (tussen 18 procent en 36 procent gezamenlijk). Hoewel het voorkeursbeleid om de uitstoot van vliegreizen aan te pakken, duidelijk marge was, was het verbeteren van de grondinfrastructuur voor bussen en treinen.
Heather Grabbe, directeur van Open Society European Policy Institute, zei: “Veel cBurgers in Europa en de VS realiseren zich nog steeds niet dat de wetenschappelijke consensus over de menselijke verantwoordelijkheid voor klimaatverandering overweldigend is. Hoewel regelrechte ontkenning zeldzaam is, is er een wijdverbreid onjuist geloof, gepromoot door gevestigde belangen in tegenstelling tot emissiereducties, dat wetenschappers verdeeld zijn over de vraag of mensen klimaatverandering veroorzaken - terwijl in feite 97% van de wetenschappers dat weet.
 
"Deze zachte ontkenning is van belang omdat het het publiek doet denken dat klimaatverandering hun leven de komende decennia niet veel zal beïnvloeden, en ze realiseren zich niet hoe radicaal we ons economisch systeem en onze gewoonten moeten veranderen om een ​​ecologische ineenstorting te voorkomen. uit opiniepeilingen blijkt dat hoe meer mensen ervan overtuigd zijn dat klimaatverandering het resultaat is van menselijke activiteit, hoe nauwkeuriger ze de impact ervan inschatten en hoe meer ze actie willen. "
Jan Eichhorn, onderzoeksdirecteur van d | part en hoofdauteur van de studie, zei: "Het publiek in Europa en de VS wil actie zien als reactie op klimaatverandering in alle demografische categorieën. Politici moeten leiderschap tonen bij het beantwoorden van dit verlangen in een ambitieuze manier die mensen meer inzicht geeft in de ernst van de crisis en de impact die mensen hebben - aangezien dit begrip tot nu toe niet voldoende ontwikkeld is. Vertrouwen op individuele actie is niet genoeg. Mensen zien de staat en internationale organisaties bij de EU aan het roer staan. Mensen staan ​​er in principe voor open om overtuigd te worden om uitgebreidere maatregelen te steunen, maar om dit te bereiken is dringend meer werk nodig van politieke en maatschappelijke actoren. "
 
Bevindingen:
 • Een aanzienlijke meerderheid van de Europeanen en Amerikanen gelooft dat er klimaatverandering plaatsvindt. In alle negen onderzochte landen zegt een overweldigende meerderheid van de respondenten dat het klimaat waarschijnlijk of definitief aan het veranderen is - variërend van 83 procent in de VS tot 95 procent in Duitsland.
 • Een regelrechte ontkenning van de klimaatverandering is schaars in alle onderzochte landen. De VS en Zweden hebben de grootste groep mensen die ofwel twijfelen aan klimaatverandering of ervan overtuigd zijn dat het niet gebeurt, en zelfs hier omvat het slechts iets meer dan 10 procent van de ondervraagden.
 • Echtermeer dan een derde (35%) van de ondervraagden in de negen landen schrijft klimaatverandering toe aan een evenwicht tussen natuurlijke en menselijke processen - met dit gevoel het meest uitgesproken in Frankrijk (44%), Tsjechië (39%) en de VS (38%). De pluraliteitsopvatting onder respondenten is dat het wordt veroorzaakt "voornamelijk door menselijke activiteit".
 • Een aanzienlijke groep 'zachte' toeschrijvingssceptici is van mening dat, In tegenstelling tot de wetenschappelijke consensus, wordt klimaatverandering zowel veroorzaakt door menselijke activiteiten als door natuurlijke processen: deze kiesdistricten variëren van 17 procent in Spanje tot 44 procent in Frankrijk. Toegevoegd aan de "harde" toeschrijvingssceptici, die niet geloven dat menselijke activiteit een bijdragende factor is aan klimaatverandering, vormen deze sceptici samen de meerderheid in Frankrijk, Polen, Tsjechië en de VS.
 • De meerderheid is van mening dat klimaatverandering zeer negatieve gevolgen zal hebben voor het leven op aarde in Spanje (65%), Duitsland (64%), het VK (60%), Zweden (57%), Tsjechië (56%) en Italië ( 51%).  Er is echter een aanzienlijke minderheid van 'impactsceptici' die geloven dat de negatieve gevolgen zullen worden gecompenseerd door de positieve - variërend van 17 procent in Tsjechië tot 34 procent in Frankrijk. Er is ook een groep in het midden die de opwarming van de aarde niet als ongevaarlijk beschouwt, maar denkt dat negatieve gevolgen ook zullen worden gecompenseerd door positieve. Deze "middengroep" varieert van 12 procent in Spanje tot 43 procent in Frankrijk. 
 • De meeste mensen denken niet dat hun eigen leven de komende vijftien jaar sterk zal worden beïnvloed door klimaatverandering. Alleen in Italië, Duitsland en Frankrijk denkt meer dan een kwart van de mensen dat hun leven tegen 2035 sterk zal worden verstoord door klimaatverandering als er geen aanvullende maatregelen worden genomen. Terwijl de heersende mening is dat er zal zijn sommige verandering in hun leven, gelooft een aanzienlijke minderheid dat hun leven helemaal niet zal veranderen als gevolg van ongecontroleerde klimaatverandering - met de grootste groep in Tsjechië (26%), gevolgd door Zweden (19%), de VS en Polen ( 18%), Duitsland (16%) en het VK (15%).
 • Leeftijd maakt een verschil in opvattingen over klimaatverandering, maar alleen in bepaalde landen. Over het algemeen zullen jongere mensen eerder geneigd zijn om tegen 2035 negatieve gevolgen van klimaatverandering op hun leven te verwachten als er niets wordt gedaan om de problemen aan te pakken. Deze trend is vooral sterk in Duitsland; waar negatieve gevolgen worden verwacht door 36 procent van de 18-34-jarigen (vergeleken met 30% van de 55-74-jarigen), Italië; (46% van de 18-34-jarigen vergeleken met 33% van de 55-74-jarigen), Spanje; (43% van de 18-34-jarigen vergeleken met 32% van de 55-74-jarigen) en het VK; (36% van de 18-34-jarigen vergeleken met 22% van de 55-74-jarigen).
 • Het opleggen van hogere belastingen op vluchten wordt alleen gezien als de beste optie om de uitstoot van vluchten met een minderheid te verminderen - variërend van 18 procent in Spanje tot 30 procent in de VS en 36 procent in het VK. Een algeheel verbod op binnenlandse vluchten binnen landen is zelfs nog minder populair en geniet de meeste steun in Frankrijk (14%) en Duitsland (14%). Het meest populaire beleid om de uitstoot van vliegtuigreizen te verminderen, is het verbeteren van de trein- en busnetwerken, die door een meerderheid van de respondenten in Spanje, Italië en Polen als beste beleid wordt gekozen.
 • De meerderheid in de meeste landen is bereid om hun vrienden en familie te overtuigen om zich klimaatvriendelijker te gedragen - met slechts 11 procent in Italië en 18 procent in Spanje niet bereid dit te doen. Bijna 40 procent van de mensen in Tsjechië, Frankrijk, de VS en het VK zou dit idee echter helemaal niet overwegen.
 • Er is brede steun om over te schakelen naar een groene energiebedrijf om huishoudelijke energie te leveren. Frankrijk en de VS hebben echter grote minderheden (respectievelijk 42% en 39%) die een overstap naar groene stroom niet zouden overwegen. Dit in vergelijking met slechts 14 procent in Italië en 20 procent in Spanje die geen overstap naar groene energie zouden overwegen.
 • De meerderheid in Europa is bereid om hun vleesconsumptie te verminderen, maar de cijfers lopen sterk uiteen. Slechts een kwart van de mensen in Italië en Duitsland is dat wel geen bereid om hun vleesconsumptie te verminderen, vergeleken met 58 procent van de mensen in Tsjechië, 50 procent in de VS en ongeveer 40 procent in Spanje, het VK, Zweden en Polen.

Verder lezen

Leefomgeving

Duidelijke verbetering van de luchtkwaliteit in Europa in het afgelopen decennium, minder sterfgevallen als gevolg van vervuiling

gepubliceerd

on

Een betere luchtkwaliteit heeft het afgelopen decennium in Europa tot een aanzienlijke vermindering van vroegtijdige sterfgevallen geleid. Uit de laatste officiële gegevens van het Europees Milieuagentschap (EEA) blijkt echter dat bijna alle Europeanen nog steeds last hebben van luchtvervuiling, wat leidt tot ongeveer 400,000 vroegtijdige sterfgevallen op het hele continent.

De EER 'Luchtkwaliteit in Europa - rapport 2020'laat zien dat zes lidstaten de grenswaarde van de Europese Unie voor fijn stof (PM2.5) in 2018 hebben overschreden: Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Italië, Polen en Roemenië. Slechts vier landen in Europa - Estland, Finland, IJsland en Ierland - hadden fijnstofconcentraties die onder de strengere richtwaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lagen. In het EMA-rapport wordt opgemerkt dat er een kloof blijft bestaan ​​tussen de wettelijke luchtkwaliteitslimieten van de EU en de WHO-richtlijnen, een probleem dat de Europese Commissie wil aanpakken met een herziening van de EU-normen in het kader van het Zero Pollution Action Plan.

De nieuwe EEA-analyse is gebaseerd op de laatste officiële luchtkwaliteitsgegevens van meer dan 4 000 meetstations in heel Europa in 2018.

Blootstelling aan fijn stof veroorzaakte in 417,000 ongeveer 41 vroegtijdige sterfgevallen in 2018 Europese landen, volgens de beoordeling van het EEA. Ongeveer 379,000 van die sterfgevallen vielen in de EU-28, waar respectievelijk 54,000 en 19,000 vroegtijdige sterfgevallen werden toegeschreven aan stikstofdioxide (NO2) en ozon op leefniveau (O3). (De drie cijfers zijn afzonderlijke schattingen en de cijfers mogen niet bij elkaar worden opgeteld om dubbeltellingen te voorkomen.)

EU-, nationaal en lokaal beleid en emissiereducties in sleutelsectoren hebben de luchtkwaliteit in heel Europa verbeterd, blijkt uit het EEA-rapport. Sinds 2000 zijn de emissies van belangrijke luchtverontreinigende stoffen, waaronder stikstofoxiden (NOx), door vervoer aanzienlijk gedaald, ondanks de groeiende vraag naar mobiliteit en de daarmee samenhangende toename van de uitstoot van broeikasgassen in de sector. De uitstoot van verontreinigende stoffen door de energievoorziening is ook sterk afgenomen, terwijl de vooruitgang bij het verminderen van de uitstoot door gebouwen en landbouw traag is.

Dankzij een betere luchtkwaliteit stierven in 60,000 ongeveer 2018 mensen minder vroegtijdig door fijnstofverontreiniging ten opzichte van 2009. Voor stikstofdioxide is de afname zelfs nog groter, aangezien het aantal vroegtijdige sterfgevallen het afgelopen decennium met ongeveer 54% is afgenomen. De voortdurende implementatie van milieu- en klimaatbeleid in heel Europa is een sleutelfactor achter de verbeteringen.

“Het is goed nieuws dat de luchtkwaliteit verbetert dankzij het milieu- en klimaatbeleid dat we hebben geïmplementeerd. Maar we kunnen de keerzijde niet negeren: het aantal voortijdige sterfgevallen in Europa als gevolg van luchtverontreiniging is nog steeds veel te hoog. Met de Europese Green Deal hebben we onszelf de ambitie gesteld om alle soorten vervuiling tot nul terug te brengen. Als we willen slagen en de gezondheid van mensen en het milieu volledig willen beschermen, moeten we de luchtvervuiling verder terugdringen en onze luchtkwaliteitsnormen beter afstemmen op de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie. We zullen hiernaar kijken in ons aanstaande actieplan ”, aldus Virginijus Sinkevičius, commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij.

“De gegevens van het EMA bewijzen dat investeren in een betere luchtkwaliteit een investering is voor een betere gezondheid en productiviteit voor alle Europeanen. Beleidsmaatregelen en acties die in overeenstemming zijn met de Europese ambitie om vervuiling tegen te gaan, leiden tot een langer en gezonder leven en veerkrachtigere samenlevingen ”, aldus Hans Bruyninckx, uitvoerend directeur van het EEA.

De Europese Commissie heeft onlangs een routekaart gepubliceerd voor het EU-actieplan Towards a Ambitie zonder vervuiling, dat deel uitmaakt van de Europese Green Deal.

Luchtkwaliteit en COVID-19

Het EMA-rapport bevat ook een overzicht van de verbanden tussen de COVID-19-pandemie en luchtkwaliteit. Een meer gedetailleerde beoordeling van voorlopige EER-gegevens voor 2020 en ondersteunende modellering door de Copernicus Atmospheric Monitoring Service (CAMS) bevestigt eerdere beoordelingen die tot 60% reducties van bepaalde luchtverontreinigende stoffen aantonen in veel Europese landen waar lockdown-maatregelen werden geïmplementeerd in het voorjaar van 2020 Het EMA heeft nog geen schattingen van de mogelijke positieve gevolgen voor de gezondheid van de schonere lucht in 2020.

Het rapport merkt ook op dat langdurige blootstelling aan luchtverontreinigende stoffen cardiovasculaire en luchtwegaandoeningen veroorzaakt, die beide zijn geïdentificeerd als risicofactoren voor overlijden bij COVID-19-patiënten. De causaliteit tussen luchtverontreiniging en de ernst van de COVID-19-infecties is echter niet duidelijk en verder epidemiologisch onderzoek is nodig.

Achtergrond

De briefing van het EMA, EMA's gezondheidsrisicobeoordelingen van luchtverontreiniging, geeft een overzicht van hoe het EMA zijn schattingen van de gezondheidseffecten van slechte luchtkwaliteit berekent.

De gezondheidseffecten van blootstelling aan luchtverontreiniging zijn divers, variërend van longontsteking tot vroegtijdige sterfte. De Wereldgezondheidsorganisatie evalueert het toenemende wetenschappelijke bewijs dat luchtverontreiniging in verband brengt met verschillende gezondheidseffecten om nieuwe richtlijnen voor te stellen.

In de gezondheidsrisicobeoordeling van het EMA wordt sterfte geselecteerd als het gezondheidsresultaat dat wordt gekwantificeerd, aangezien dit het resultaat is waarvoor het wetenschappelijk bewijs het meest robuust is. Het sterftecijfer als gevolg van langdurige blootstelling aan luchtverontreiniging wordt geschat met behulp van twee verschillende maatstaven: "vroegtijdige sterfgevallen" en "verloren levensjaren". Deze schattingen geven een maatstaf voor de algemene impact van luchtverontreiniging in een bepaalde populatie en de cijfers kunnen bijvoorbeeld niet worden toegewezen aan specifieke individuen die op een specifieke geografische locatie wonen.

De gezondheidseffecten worden afzonderlijk geschat voor de drie polluenten (PM2.5, NO2 en O3). Deze cijfers kunnen niet bij elkaar worden opgeteld om de totale gezondheidseffecten te bepalen, aangezien dit kan leiden tot dubbeltellingen van mensen die worden blootgesteld aan hoge niveaus van meer dan één verontreinigende stof.

 

Verder lezen
advertentie

Facebook

Twitter

Trending