Verbind je met ons

Luchtkwaliteit

# COP24 - Polen, Europa en steenkool: trollen of misverstanden?

DELEN:

gepubliceerd

on

Vanaf het begin van de COP24 hebben internationale media-aandacht de Poolse gastheren van het evenement hard bekritiseerd vanwege hun "provocerend"spotlighting van de Poolse kolenindustrie en breder"kolen verslaving”. De controverses in Katowice hebben de spanningen tussen Polen en de Europese Unie opnieuw doen oplaaien over emissiedoelstellingen, energietransities en de blijvende afhankelijkheid van het land van steenkool. Onder de oppervlakte kunnen ze echter ook vertegenwoordigers van de geïndustrialiseerde landen op het evenement helpen om beter te begrijpen hoeveel opoffering ze van hun tegenhangers uit de opkomende markten van de wereld vragen, schrijft Louis Auge.

Gelegen in de kolenmijnregio van Silezië, zou Katowice altijd een controversiële keuze zijn voor de COP24-klimaatbesprekingen. Michal Kurtyka, voorzitter van de COP24 en staatssecretaris bij het Poolse Ministerie van Energie, beschreven de beslissing om de conferentie naar Katowice te brengen als een strategische poging om een ​​stad en regio in de schijnwerpers te zetten die wordt gevraagd om weg te gaan van haar levensader.

Hoewel de kritiek van buitenaf op Polen ernstig is, verklaart een nadere blik op de binnenlandse context de blijvende gehechtheid van het land aan kolencentrales. Steenkool is goed voor 80% van de elektriciteitsopwekking in Polen en biedt werk aan 85,000 mensen, die dienen als een belangrijke pijler van een economie die alleen is beschouwd als "ontwikkelde”van de afgelopen drie maanden.

Deze factoren zijn van cruciaal belang om inzicht te krijgen in het verzet van Warschau tegen de doelstellingen en de koolstofarme plannen van de Europese Unie om de uitstoot van koolstof te verminderen. Terwijl het grootste deel van Europa verwacht om in 2025 kolenvrij te zijn, heeft Polen onlangs gedaan aangekondigd het verwacht dat steenkool in 60 in 2030% van zijn energiebehoefte zal voorzien. Zoals Kuryka zet het: "Hoe vertel je een regio van 5 miljoen mensen - in meer dan 70 steden in de regio - om gewoon verder te gaan, jouw wereld is die van het verleden?"

Polen is natuurlijk niet de enige COP24-deelnemer die voor zijn energiebehoefte afhankelijk is van steenkool. In feite zeggen de Polen alleen maar hardop wat een aantal opkomende economieën de internationale gemeenschap al jaren vertellen. Sleutelspelers in het mondiale klimaatdebat, waaronder India en China, maar ook de ASEAN-landen en grote economieën in Afrika ten zuiden van de Sahara, zijn afhankelijk van steenkool en zullen dat de komende decennia blijven doen.

Terwijl steenkool in andere delen van de wereld aan het uitsterven is, neemt de honger naar steenkool in Zuidoost-Azië toe. Met als doel om tegen het begin van de jaren 2030 universele toegang tot elektriciteit te bereiken, en een verwachte 60% stijging in energieverbruik tegen 2040 zal steenkool naar verwachting 40% van de groei van de energievraag in de regio voor zijn rekening nemen.

advertentie

Niet alleen Azië is momenteel goed voor drie kwart van het wereldwijde kolenverbruik, maar driekwart van de kolencentrales, hetzij in de planningsfase of in aanbouw, bevindt zich in Azië. Zelfs in India, waar premier Narendra Modi zichzelf heeft aangeprezen als voorstander van schone energie, gaat de regering door met het bouwen van kolenmijnen en centrales. Als betaalbare en gemakkelijk toegankelijke energiebron vormen steenkool de basis van het elektriciteitsnet in een land waar tot 400 miljoen mensen hebben nog steeds geen toegang tot betrouwbare elektriciteit.

Afstappen van steenkool vormt een unieke uitdaging voor opkomende landen, waarvan de meeste nog steeds bezig zijn om hun burgers van betrouwbare elektriciteit te voorzien. "Met de Duitsers kunnen ze zeggen: 'We gaan van het besturen van een Corolla naar een BMW', terwijl we nog steeds proberen de fiets te krijgen," zei Themisile Majola, vice-minister van Energie van Zuid-Afrika. "Zij hebben het over verschillende technologieën, wij hebben het over toegang." Recente opmerkingen van Jim Yong Kim, president van de Wereldbank, hielpen deze tweedeling tussen geïndustrialiseerde en opkomende economieën te benadrukken, waarbij de ontwikkelingslanden te maken hebben met energietekorten en een hekel hebben aan druk van buitenaf om geen steenkool te exploiteren.

Als Kim ingekapseld de argumenten naar voren gebracht door ontwikkelingslanden: “Je bent naar ons in Afrika gekomen die bijna niets van de koolstof in de lucht hebben gebracht en je kunt ons vertellen dat we geen baseload-elektriciteit kunnen hebben. U bent verontwaardigd over de klimaatverandering, we hebben bijna geen verantwoordelijkheid voor het in de lucht brengen van koolstof en toch vertelt u ons dat we geen energie kunnen ontwikkelen en baseloaden omdat we geen enkele druppel fossiele brandstof kunnen gebruiken voor onze eigen energiebehoeften. En ik kan je vertellen, als ik dat hoor van onze leiders, van mensen in de industrie, in plaatsen zoals Afrika, dan is dat voor mij onweerstaanbaar.”

Wat zijn dan de verdere stappen voor die COP24-deelnemers die meer urgentie zien om de COXNUMX-uitstoot te verminderen? Een manier is om meer aandacht te besteden aan koolstofafvang en -benutting (CCU) of mediaopslag (CCS) technologieën. Deze kunnen zowel de uitstoot van kolencentrales over de hele planeet verminderen als de uitstoot van andere industriële bronnen verminderen. Eenvoudig gezegd is CCS een proces waarbij CO2 uit de atmosfeer wordt gehaald en opgeslagen, terwijl bij CCU de CO2 wordt gebruikt om andere stoffen te maken, zoals plastic, beton of biobrandstof.

Een andere weg vooruit: dichter bij huis werken. Steenkool is de wereldwijde boeman van fossiele brandstoffen geworden, maar olie en aardgas zijn dat ook grotendeels verantwoordelijk voor het niet halen van de wereldwijde emissiedoelstellingen. De aanhoudende stijging van de uitstoot van broeikasgassen, zelfs nu de opwekking van steenkool in een groot deel van Europa en Noord-Amerika afneemt, wordt toegeschreven aan een sterkere vraag naar aardgas en olie als gevolg van goedkopere gasprijzen en mensen die langere afstanden afleggen.

De activisten en groepen die Polen bekritiseren vanwege zijn houding tijdens de COP24, of die landen in Azië en Afrika onder druk zetten om over te schakelen op technologieën die ze niet noodzakelijkerwijs kunnen toepassen, willen misschien een deel van hun energie besteden aan het lobbyen bij hun buren om minder vervuilende vormen van vervoer. Westerse milieuactivisten zullen het uiteindelijk gemakkelijker vinden om hun landgenoten uit hun auto te krijgen dan Aziaten en Afrikanen te vragen energieoffers te brengen die ze zich niet kunnen veroorloven.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending