Verbind je met ons

Zakelijk

Het Parlement stemt over #EUTechTax

DELEN:

gepubliceerd

on

Illustratieafbeelding van digitale belastingen. ©AP images/Europese Unie-EP Komt er binnenkort een digitale belasting gericht op grote technologiebedrijven? ©AP images/Europese Unie-EP 

EP-leden hebben gestemd over de introductie van een digitale belasting, de eerste in zijn soort, gericht op grote technologiebedrijven.

De Europarlementariërs stemden over twee rapporten waarin de EU wordt opgeroepen een gemeenschappelijk systeem in te voeren voor het belasten van digitale diensten van technologiegiganten, waardoor lidstaten winsten die op hun grondgebied worden gegenereerd, kunnen belasten, zelfs als een bedrijf daar niet fysiek aanwezig is.

Terwijl de wereldeconomie steeds digitaler is geworden, wat heeft geresulteerd in nieuwe manieren van zakendoen, zijn de huidige regels voor de vennootschapsbelasting vooral in de 20e eeuw ontwikkeld. Ze slagen er niet in de reikwijdte van digitale activiteiten te vatten, zeggen de rapporten, waarbij fysieke aanwezigheid geen vereiste is om digitale diensten te kunnen leveren.

Uitdagingen

Aangezien het probleem van het belasten van de digitale economie een mondiaal karakter heeft, werkt de Europese Commissie binnen de OESO actief aan het streven naar een internationale oplossing.

Totdat die oplossing echter gevonden is, wil het Parlement een gemeenschappelijk systeem voor een digitaledienstenbelasting opzetten.

De verslag geschreven door Nederlands S&D-lid Paul Tang stelt voor zich te richten op grote digitale bedrijven die wereldwijd inkomsten genereren uit het aanbod van digitale diensten, zoals zoekmachines, sociale-mediaplatforms of onlinemarktplaatsen.

advertentie

Nog een verslag door een Pools EVP-lid Dariusz Rosati zegt dat het bepalen of een bedrijf een belastbare ‘digitale aanwezigheid’ heeft in een lidstaat gebaseerd moet zijn op de inkomsten uit de levering van digitale diensten (jaarlijkse inkomsten hoger dan € 7 miljoen), het aantal gebruikers (meer dan 100,000 gebruikers in een lidstaat) staat) of het aantal zakelijke contracten voor digitale diensten (ruim 3,000).

Rosati zei dat “het de hoogste tijd is om actie te ondernemen” en dat de EU een trendsetter moet zijn, terwijl ze ook moet blijven werken aan een internationale oplossing op OESO-niveau.

Tang zei dat hij het betreurde dat de ministers van Financiën van de EU er tijdens hun mislukte bijeenkomst van vorige week niet in zijn geslaagd een digitaledienstenbelasting in te voeren. In plaats daarvan presenteerden ze een verwaterd voorstel, zei hij, dat pas in 2021 in werking zal treden.

“Het uitstellen van zo’n cruciale beslissing is oneerlijk tegenover eerlijke belastingbetalers en schadelijk voor de EU-economie als geheel”, voegde hij eraan toe.

“Wij willen ervoor zorgen dat digitale multinationals zoals Google, Facebook en Amazon hun eerlijke deel van de belastingen betalen, zoals alle gewone burgers en kleine bedrijven dat doen. We hebben gevochten om de reikwijdte en het tarief van deze digitale belasting te vergroten en zullen blijven vechten voor belastingrechtvaardigheid in Europa.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending