Verbind je met ons

Landbouw

Bedrijfsleven, de burgers en het milieu te kunnen profiteren van de vrije toegang tot de EU-satellietgegevens

DELEN:

gepubliceerd

on

Sentinel1_ESA4X3The European Commission will provide free, full and open access to a wealth of important environmental data gathered by Copernicus, Europe’s Earth observation system.

The new open data dissemination regime, which will come into effect next month, will support the vital task of monitoring the environment and will also help Europe’s enterprises, creating new jobs and business opportunities. Sectors positively stimulated by Copernicus are likely to be services for environmental data production and dissemination, as well as space manufacturing.

Indirect zullen allerlei andere economische segmenten de voordelen zien van nauwkeurige aardobservatie, zoals transport, olie en gas, verzekeringen en landbouw. Studies tonen aan dat Copernicus – waaronder zes speciale satellietmissies, de zogenaamde Sentinels, die tussen 2014 en 2021 worden gelanceerd – tegen 30 een financieel voordeel van zo'n 50,000 miljard euro zou kunnen opleveren en ongeveer 2030 banen zou kunnen creëren. verspreidingsregeling zal burgers, bedrijven, onderzoekers en beleidsmakers helpen een milieudimensie in al hun activiteiten en besluitvormingsprocedures te integreren.

European Commission Vice President Antonio Tajani, commissioner for industry and entrepreneurship, said: “This open data strategy is essential in unleashing the full potential of the Copernicus programme and developing the Earth observation markets. Its services will deliver information to a chain of information re-processors and end-users on a sustained basis. The ‘Copernicus economy’ will grow by attracting investment in the innovative applications market which is striving to meet increasing user demands for new services. Copernicus services are already essential to monitor the areas hit by natural catastrophes. A few days ago, Copernicus offered to the civil protection images of the most damage areas hit by the Typhoon Haiyan in the Philippines, contributing to organise rescues.”

Environment Commissioner Janez Potočnik said: “Copernicus is an essential part of the shared environmental information infrastructure that will significantly contribute to better implementation of environmental policies, one priority of the 7th Environmental Action Programme. Environmental policy making depends on up-to date, accurate and comparable data on the current and future state of the Earth. Free, full and open access to Copernicus earth observation data represents a key contribution to good environmental governance in Europe.”

Meer over Copernicus

Copernicus produceert de eerste schade-evaluatie na de tyfoon

advertentie

Benefits for citizens’ security, agriculture, aquaculture and businesses

In a world facing an increased risk of natural and other disasters Copernicus aims to gather observations and implement information services that will monitor the state of the environment on land, at sea and in the atmosphere and will also improve citizens’ security. Copernicus will provide consistent data across borders, making it easy to evaluate change and the impact of environmental policies. As an example, Copernicus data and information will allow us to monitor the following elements of the atmosphere:

• Broeikasgassen die klimaatverandering beïnvloeden;

• reactieve gassen die de kwaliteit van de lucht die we inademen beïnvloeden;

• de ozonlaag en niveaus van UV-straling van de zon die de grond bereikt, en;

• aerosolen die de temperatuur en luchtkwaliteit beïnvloeden.

Although some environmental observational data are already available – mainly through R&D satellite missions and in situ sensors on the ground, at sea and in the air – the monitoring system will become more complete and operational when the Sentinel missions are in place, with the first Sentinel scheduled for launch in spring of 2014. Sentinel-1 will circle the Earth in Low Earth Orbit (at an altitude of around 700 km) and will be the only truly operational imaging radar satellite of this kind in the world. Subsequent Sentinel satellites will be launched in a rolling programme until 2021, each one providing different types of observations to serve the needs of the various Copernicus information services and the wide variety of interested data users.

Om deze schat aan informatie maximaal te benutten, zullen onderzoekers, burgers en bedrijven via speciale internetportalen toegang krijgen tot gegevens en informatie van Copernicus. Deze gratis toegang ondersteunt de ontwikkeling van nuttige toepassingen voor een aantal verschillende industriesegmenten (bijv. landbouw, verzekeringen, transport en energie). Andere voorbeelden zijn precisielandbouw of het gebruik van data voor risicomodellering in de verzekeringsbranche. Het zal een cruciale rol vervullen door te voorzien in de maatschappelijke, politieke en economische behoefte aan duurzame levering van nauwkeurige milieugegevens.

De internationale dimensie

Het open verspreidingsregime van Copernicus heeft ook een internationale dimensie. Het is belangrijk dat een programma, dat bijvoorbeeld kan worden gebruikt om informatie te verstrekken over een mogelijk toekomstig voedseltekort in bepaalde regio's van onze planeet, deze informatie kan delen met de overheidsinstanties die verantwoordelijk zijn voor de betrokken bevolking. Het delen van dit soort informatie is een belangrijk aspect van Europa's 'soft power'-activiteiten. Evenzo is het delen van informatie over klimaatverandering een bijdrage aan een debat over de toekomst van veel landen, en dit zou op een vrije en wereldwijde basis zonder discriminatie moeten gebeuren.

Een evenwichtige benadering tussen openheid en bescherming van specifieke belangen

De verordening, die medio november in het Publicatieblad zal worden gepubliceerd, voorziet in een reeks criteria voor de bescherming van de veiligheidsbelangen van de Unie en haar lidstaten. Met die bescherming kan de open verspreidingsregeling van Copernicus volledig profiteren van de downstream-industrie en gebruikers. De Commissie zal de effecten van de open verspreidingsregeling nauwlettend volgen en indien nodig aanpassen.

Voor meer informatie, klik hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending