Verbind je met ons

Conflicten

Netanyahu prijst westerse mogendheden voor het niet ondertekenen deal met Iran in Genève

DELEN:

gepubliceerd

on

iran-4-way_2728155b(Met de klok mee vanaf linksboven) De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif 

Op 10 november prees de premier van Israël, Benjamin Netanyahu, de westerse mogendheden die in Genève met Iran onderhandelden over zijn nucleaire programma omdat ze het ondertekenen van wat hij noemde "een slechte deal" hebben vermeden.

De marathonbesprekingen in de Zwitserse stad hebben niet tot een akkoord geleid, aangezien hoofd buitenlands beleid van de EU, Catherine Ashton, aankondigde dat de besprekingen op 20 november zouden worden hervat. "Er is veel concrete vooruitgang geboekt, maar er zijn nog een aantal problemen", zei ze tijdens een persconferentie samen met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif, eraan toevoegend: "Ons doel is om tot een conclusie te komen en dat is waar we op terugkomen om te proberen om Doen."

Zarif verklaarde: "Ik denk dat het normaal was dat er verschillen zouden zijn toen we met de details begonnen te werken." Volgens diplomatieke bronnen waren het niet alleen verdeeldheid tussen Iran en de grote mogendheden (de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland – VS, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland, de zogenaamde P5+1) die een deal, maar scheuren binnen de onderhandelingsgroep. Frankrijk protesteerde krachtig dat de voorgestelde deal te weinig zou doen om de uraniumverrijking van Iran te beteugelen of om de ontwikkeling van een kernreactor die plutonium kan produceren te stoppen.

"De bijeenkomst in Genève stelde ons in staat om verder te gaan, maar we konden niet afronden omdat er nog enkele vragen moeten worden beantwoord", zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, tegen journalisten na het einde van de bijeenkomst. Hij ging er niet verder op in, maar het leek erop dat Frankrijk strengere eisen wilde stellen aan een reactor die plutonium zal maken als die voltooid is, en aan delen van het Iraanse uraniumverrijkingsprogramma. Tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering van zondag, die werd gehouden in kibboets Sde Boker, in de Negev, ter gelegenheid van 40 jaar na de dood van David Ben-Gurion, de eerste premier van Israël, zei Netanyahu dat een goede overeenkomst zou leiden tot een ontmanteling van de nucleaire capaciteiten van Iran. , en een slechte zou zijn om Iran zijn nucleaire capaciteiten te laten behouden en "de lucht uit de sancties te halen". Hij herhaalde wat hij vrijdag zei na een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in Jeruzalem, dat de deal die in de besprekingen in Genève werd overwogen, "slecht en gevaarlijk" was.

"In het weekend sprak ik met president Barack Obama, met de Russische president Vladimir Poetin, met de Franse president François Hollande, met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier David Cameron", zei Netanyahu. “Ik vertelde hen dat, op basis van informatie die Israël heeft ontvangen, de deal die vorm krijgt slecht en gevaarlijk is. Niet alleen voor ons, maar ook voor hen. Ik stelde voor dat ze afwachten en goed nadenken, en het is goed dat ze besloten hebben dat te doen. We zullen er alles aan doen om deze machten en deze leiders te overtuigen om een ​​slechte deal te voorkomen.”

Hij zei dat de voorgestelde overeenkomst de Iraniërs niet oproept om "één centrifuge" te ontmantelen. "Ik vroeg de leiders, wat is de haast", zei Netanyahu. “Ik stelde voor dat ze wachten, dat ze de dingen heel goed overwegen. We nemen een historisch proces, een historisch besluit. Ik heb verzocht om te wachten.”

advertentie

Hij zei dat hij "geen waanvoorstellingen" had dat er nog een deal zou komen, maar beloofde er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat het geen gevaarlijke deal zou worden. Onder de huidige voorwaarden, zei hij, "zou geen enkele centrifuge worden ontmanteld."

De Israëlische journalist Alex Fishman gaf dagelijks commentaar Yediot Aharonot dat “de techniek van geleidelijke overeenkomsten, die geen duidelijke overeenstemming bevatten over de ontmanteling van de nucleaire capaciteiten van Iran aan het einde van het proces, Teheran in staat stelt de wereld op een dwaalspoor te blijven leiden: de geleidelijke vermindering van sancties en een terugkeer naar de familie van naties , zonder zich er vooraf toe te verbinden het nucleaire project op te geven.”

Iran heeft momenteel meer dan 10,000 centrifuges die tonnen materiaal van brandstofkwaliteit hebben gemaakt dat verder kan worden verrijkt om kernkoppen te bewapenen. Het heeft ook bijna 440 pond (200 kilogram) hoger verrijkt uranium in een vorm die veel sneller in wapens kan worden omgezet. Experts zeggen dat 550 pond (250 kilogram) van die 20% verrijkt uranium nodig is om een ​​enkele kernkop te produceren.

Tijdens zijn bezoek aan Israël op 8 november zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry dat de Verenigde Staten Iran vroegen, als onderdeel van een interim-akkoord, om in te stemmen met een "volledige bevriezing van waar ze nu zijn", wat impliceert dat de plutoniumproductie van Iran programma zou ook op de een of andere manier worden beïnvloed. Hij maakte duidelijk dat de limieten op de Arak-reactor deel zouden moeten uitmaken van een initiële overeenkomst. Volgens een compromis waar sommige Amerikaanse functionarissen de voorkeur aan geven, zou Iran ermee kunnen instemmen om gedurende de zes maanden dat het interim-akkoord zou kunnen duren, af te zien van het exploiteren of tanken van de faciliteit, terwijl de bouw van de installatie wordt voortgezet. Als de reactor in Arak eenmaal operationeel is, al volgend jaar al, kan het heel moeilijk zijn om hem door een militaire aanval uit te schakelen zonder de verspreiding van nucleair materiaal te riskeren.

Dat risico zou een van de opties van het Westen om op Iran te reageren, kunnen elimineren en zijn invloed in de besprekingen kunnen verminderen. De Arak-reactor is een controversieel onderhandelingspunt geweest omdat het Iran een andere weg naar een bom zou geven, waarbij plutonium zou worden gebruikt in plaats van verrijkt uranium. Bovendien hebben de Iraanse verklaringen waarom het Arak bouwt de meeste westerse landen en nucleaire experts sceptisch gemaakt. Het land heeft nu geen brandstof meer nodig voor civiel gebruik, en het ontwerp van de reactor maakt het zeer efficiënt voor het produceren van kernwapens.

“Elke keer dat het Iraanse leiderschap besluit een nucleaire ‘breakout’-capaciteit te realiseren, zal het ten minste zeven ton laag uranium en zo’n 180 kilogram middelhoog uranium in zijn bezit hebben, wat voldoende is om vijf tot zes kernkoppen te bouwen. krachtig als de bom die op Hiroshima is gevallen'', zegt de Israëlische journalist Ron Ben-Yshai, een topcommentator op het gebied van nationale veiligheidskwesties. “Met deze hoeveelheid uranium, samen met de operationele centrifuges en de kennis die het heeft opgedaan over het assembleren van een atoombom, zal Iran op elk moment kunnen besluiten een kernwapen te ontwikkelen en het doel binnen een paar weken te bereiken. ," hij voegt toe.

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending