Verbind je met ons

Kernenergie

Kleine modulaire reactoren lossen de vele problemen van kernenergie niet op, zeggen NGO's

DELEN:

gepubliceerd

on

Terwijl de Europese Commissie zich voorbereidt om op 6 februari haar industriële alliantie voor kleine modulaire reactoren (SMR's) te lanceren, benadrukken maatschappelijke organisaties de hoge kosten en de trage vooruitgang, waardoor deze technologie een riskante afleiding voor het klimaat wordt.

De Europese Unie (EU) moet haar inspanningen concentreren op klimaatoplossingen die al bijdragen aan een snelle vermindering van de uitstoot, in plaats van op dure experimenten.

Davide Sabbadin, adjunct-directeur Klimaat en Energie bij de EEB, zei:

“In haar wanhopige strijd om te overleven pleit de Europese nucleaire industrie voor publieke steun voor SMR's, maar kleinschaligere kernenergie zal de slechte economische situatie van investeringen in atoomenergie niet veranderen. We weten niet eens hoe lang het zou duren om SMR's te bouwen, aangezien alle eerdere pogingen zijn geschrapt. Waarom zou de EU investeren in dure alternatieven boven bestaande klimaatoplossingen? Elke euro die aan nucleaire projecten wordt verspild, zou ertoe kunnen bijdragen dat fossiele brandstoffen sneller en goedkoper worden vervangen als er in plaats daarvan wordt geïnvesteerd in hernieuwbare energiebronnen, netwerken en energieopslag.”

Net als andere industriële allianties die door de Commissie worden bevorderd, is het doel van de nieuwe SMR-alliantie het samenbrengen van regeringen, spelers uit de sector en belanghebbenden die de ontwikkeling van de SMR-industrie willen versnellen. De lancering van dit bondgenootschap duidt echter op een gevaarlijke koerswijziging voor de EU-instellingen, ingegeven door de toenemende roep van de nucleaire industrie om publieke financiering en administratieve steun.

Ondanks de hype bieden SMR's momenteel geen antwoord op de fundamentele problemen van de sector:

  • Te duur: Relatief gezien zijn de bouwkosten voor RBE's dat wel hoger dan voor grote kerncentrales vanwege hun lage elektriciteitsproductie.
  • Onbewezen technologie: Zelfs de eenvoudigste ontwerpen die tegenwoordig in onderzeeërs worden gebruikt, zullen pas eind volgend decennium op grote schaal beschikbaar zijn, of helemaal niet. Rekening houdend met de leercurve van de nucleaire industrie, een gemiddelde van 3,000 SMR's Om financieel levensvatbaar te zijn, moet er gebouwd worden.
  • Ineffectieve klimaatoplossing: Volgens de laatste IPCC rapport gepubliceerd in maart 2023, is kernenergie een van de twee minst effectieve mitigatieopties (naast het afvangen en opslaan van koolstof).
  • Afvalprobleem: De huidige SMR-ontwerpen zouden 2-30 keer creëren meer radioactief afval die beheer en verwijdering behoeven dan conventionele kerncentrales.
  • Geostrategische belangen: Verschillende EU-landen vertrouwen op technologie en nucleaire brandstof die worden geleverd door het Russische staatsbedrijf Rosatom. Overstappen van het importeren van Russische fossiele brandstoffen naar Russische kernenergietechnologie is in het geheel niet gediend voor de energieveiligheidsbelangen van de EU. 

Nieuwe nucleaire ondernemingen vergen tijd en middelen die we eenvoudigweg niet nodig hebben om de klimaatcrisis aan te pakken. Het verleggen van de aandacht van energie-efficiëntie en sneller inzetbare hernieuwbare energiebronnen naar dure en experimentele technologieën dreigt Europa verder weg te duwen van het nakomen van zijn klimaatverplichtingen in het kader van de Overeenkomst van Parijs. 

De wetenschap is duidelijk en moet richtinggevend zijn voor het klimaatbeleid van de EU. In de 20 pagina's van de Europese Wetenschappelijke Adviesraad voor Klimaatverandering verslag gewijd aan de verschillende “hefbomen” die de EU kan gebruiken om de CO2-uitstoot in de energiesector terug te dringen, is er geen enkele verwijzing naar kernenergie of SMR. 

advertentie

Het Europees Milieubureau (EEB) is Europa's grootste netwerk van milieu-NGO's.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending