Verbind je met ons

Elektriciteit interconnectiviteit

Ontwikkeling van HEB of elektriciteitsprijsstijgingen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Tussen 2021 en 2030 zullen de kosten van energieopwekking stijgen met 61%, als Polen daadwerkelijk het scenario volgt van het energiebeleid van de regering van Polen tot 2040 (PEP2040). Een alternatief scenario ontwikkeld door Instrat zou de kosten met 31-50 procent kunnen verlagen in vergelijking met PEP2040. Het vergroten van de ambitie voor RES-ontwikkeling in Polen is in het belang van elk huishouden en bedrijf. Anders zal dit leiden tot een drastische stijging van de elektriciteitsprijzen, zegt Adrianna Wrona, co-auteur van het rapport.

In december 2020 kwamen de EU-lidstaten overeen om de nationale doelstellingen voor het aandeel van hernieuwbare energie in de economie te verhogen en deze af te stemmen op de geactualiseerde doelstelling om de uitstoot tegen 55 met 2030 procent te verminderen (ten opzichte van 1990). Vooruitlopend op de "Fit for 55"-onderhandelingen lijkt Polen zichzelf op ramkoers te zetten door in PEP2040 een RES-doelstelling voor te stellen - bijna de helft van het verwachte EU-gemiddelde.

Nieuwe modellering door de Instrat Foundation laat zien dat we een windvermogen op land van 44 GW kunnen bereiken, windvermogen op zee van 31 GW en voor PV op daken en op de grond ongeveer 79 GW, rekening houdend met strikte criteria voor de locatie en het tarief van de ontwikkeling van nieuwe planten. Het vandaag gepubliceerde rapport bewijst dat het mogelijk is om in 70 een aandeel van meer dan 2030 procent van de hernieuwbare energie in de elektriciteitsproductie te behalen, terwijl PEP2040 een onrealistische waarde van 32 procent aangeeft.

Uitgaande van de implementatie van het door Instrat voorgestelde RES-ontwikkelingsscenario, zou Polen in 65 een reductie van 2 procent van de CO2030-emissies in de energiesector bereiken in vergelijking met 2015 - Het potentieel van RES in ons land is voldoende om de EU-klimaatdoelstellingen voor 2030 te halen en bijna de elektriciteitsmix volledig koolstofarm maken tegen 2040. Helaas is dit wat we zien - in de vorm van het blokkeren van de ontwikkeling van windenergie op land, destabilisatie van de wet, plotselinge veranderingen in ondersteuningsmechanismen. Het nationale RES-streefcijfer moet aanzienlijk worden verhoogd en de nationale wetgeving moet de verwezenlijking ervan ondersteunen - zegt Paweł Czyżak, co-auteur van de analyse.

De door Instrat voorgestelde stroomstructuur maakt het mogelijk om het stroomsysteem tijdens de jaarlijkse piekbelasting in evenwicht te houden zonder productie uit wind en zon en zonder grensoverschrijdende verbindingen. In het PEP2040-scenario is dit echter alleen mogelijk met tijdige uitvoering van het kernenergieprogramma, dat nu al fors is vertraagd. - Opeenvolgende sluitingen en storingen van binnenlandse elektriciteitscentrales tonen aan dat de stabiliteit van de elektriciteitsvoorziening in Polen binnenkort wellicht geen garantie meer is. Om de nationale energiezekerheid te garanderen, moeten we inzetten op technologieën die onmiddellijk kunnen worden gebouwd - bijvoorbeeld windmolens, fotovoltaïsche installaties, batterijen - somt Paweł Czyżak op.

Het ontkennen van de rol van hernieuwbare energiebronnen in de elektriciteitsproductie roept niet alleen twijfels op over de energiezekerheid, maar zal ook leiden tot een bedreiging voor het concurrentievermogen van de Poolse economie en ons afhankelijk maken van de invoer van energie. Dus wat moet er gebeuren? - Het is onder andere noodzakelijk om de ontwikkeling van windparken op land te deblokkeren, windparken op zee op tijd in te voeren, wijzigingen in het prosumer-energieverrekeningssysteem uit te stellen, een systeem van stimuleringsmaatregelen voor de ontwikkeling van energieopslag te creëren, een waterstofstrategie vast te stellen , de financiering voor de modernisering van het elektriciteitsnet verhogen en vooral een ambitieuze doelstelling voor hernieuwbare energie afkondigen in navolging van de EU-resoluties - besluit Adrianna Wrona.

Contact:

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending