Verbind je met ons

Onderwijs

Commissaris Vassiliou lanceert Erasmus+ in Boekarest en roept op tot actie ter ondersteuning van 'NEET's'

DELEN:

gepubliceerd

on

UniversiteitsbibliotheekThe education and employment prospects of Romania’s young people will be the focus of a visit to Bucharest next week by Androulla Vassiliou, European Commissioner for Education, Culture, Multilingualism and Youth. On 10 March, the commissioner will address an event organised by the Ministry of National Education and the European Commission on tackling the challenges faced by ‘NEETs’ (young people not in employment, education or training).

The following day, she will launch Erasmus+, the EU’s new funding programme for education, training, youth and sport, which will provide grants for 120,000 Romanians to study, train, gain work experience or volunteer abroad over the next seven years – 50% more than under previous EU programmes. The Commissioner will also visit Roma projects in the capital with Hungarian-born philanthropist George Soros, a long-time campaigner for Roma rights.

Speaking ahead of her visit, Commissioner Vassiliou said: “As in many other European countries, the youth unemployment figures in Romania are deeply worrying and represent a huge waste of human talent. Despite some recent progress, the share of low achievers in reading, maths and science and early school leavers in Romanian schools is very high and this only exacerbates the NEETs problem. Education and training systems need to promote supportive learning environments, focusing on the needs of individual pupils, and to urgently address skills mismatches.

“Our new Erasmus+ programme will help the most vulnerable young people, including those in a NEET situation. By offering opportunities for non-formal learning mobility, for example through the European Voluntary Service, Erasmus+ will strengthen young people’s self-confidence, help them find their way and most importantly reinforce their skills,” added the commissioner.

Roemenië zal in 52 bijna € 2014 miljoen ontvangen van Erasmus +, een stijging van 11% vergeleken met de financiering die het vorig jaar ontving uit de voormalige programma's Een leven lang leren en Jeugd in actie. Het financieringsniveau zal tussen nu en 2020 elk jaar toenemen. Roemenië kan ook profiteren van Jean Monnet-beurzen voor Europese integratiestudies in het hoger onderwijs en voor transnationale projecten in de sport.

Between 2007 and 2013, around 80 000 Romanian students, young people and education, training and youth staff received grants from the EU’s former Lifelong Learning and Youth in Action programmes, which have been replaced by Erasmus+

Erasmus +

advertentie

Erasmus + wordt gelanceerd op een moment dat 26 miljoen mensen in heel Europa momenteel werkloos zijn, waaronder bijna 6 miljoen jongeren. De jeugdwerkloosheid in Roemenië bedraagt ​​meer dan 23%, met 185 000 geregistreerde werklozen.

Tegelijkertijd zijn er meer dan 2 miljoen vacatures in heel Europa, en een derde van de werkgevers geeft aan dat het moeilijk is om personeel te werven met de vaardigheden die ze nodig hebben.

Erasmus + zal deze vaardigheidskloof helpen dichten door 4 miljoen mensen de gelegenheid te bieden om in het buitenland te studeren, een opleiding te volgen, werkervaring op te doen of vrijwilligerswerk te doen. Door jongeren deze kans te geven, wordt de kans groter dat ze in de toekomst in het buitenland willen of kunnen werken, waardoor hun kansen op een baan op de lange termijn toenemen.

Het budget voor Erasmus + voor de komende zeven jaar bedraagt ​​14.7 miljard euro, 40% meer dan voor de vorige programma's in 2007-2013. Elke lidstaat zal gedurende de looptijd van het programma een aanzienlijke verhoging van de financiering zien.

As well as supporting mobility opportunities for individuals, Erasmus+ will increase the quality and relevance of Europe’s education, training and youth systems through support for the training of education staff and youth workers, as well as stronger partnerships between education and employers.

De € 14.7bn begroting is rekening gehouden met de toekomstige ramingen voor de inflatie. Extra middelen zullen naar verwachting worden toegewezen voor uitwisselingen hoger onderwijs en administratieve ondersteuning met betrekking tot niet-EU-landen; het besluit over de bedragen van de extra middelen beschikbaar is te wijten aan later in 2014 worden bevestigd.

Erasmus + omvat voor het eerst steun voor sport. Het zal ongeveer 265 miljoen euro uittrekken over zeven jaar om grensoverschrijdende bedreigingen zoals matchfixing en doping te helpen aanpakken. Het zal ook transnationale projecten ondersteunen waarbij organisaties in de breedtesport betrokken zijn, waarbij bijvoorbeeld goed bestuur, gendergelijkheid, sociale inclusie, dubbele carrières en lichaamsbeweging voor iedereen worden bevorderd.

Wie heeft er baat bij Erasmus +?

  • 2 miljoen studenten hoger onderwijs zullen in het buitenland kunnen studeren of een opleiding kunnen volgen, met 450,000 beschikbare stages;
  • 650,000 beroepsstudenten en leerlingen krijgen een beurs om in het buitenland te studeren, een opleiding te volgen of te werken;
  • 800,000 leraren, opleiders, onderwijzend personeel en jeugdwerkers zullen in het buitenland lesgeven of een opleiding volgen;
  • 200,000 Master’s degree students doing a full course in another country will benefit from loan guarantees;
  • More than 25,000 students will receive grants for joint Master’s degrees, which involve studying in at least two higher education institutions abroad;
  • Meer dan 500,000 jongeren kunnen vrijwilligerswerk doen in het buitenland of deelnemen aan jongerenuitwisselingen;
  • 125,000 schools, vocational education and training institutions, higher and adult education institutions, youth organisations and enterprises will receive funding to set up 25,000 ‘strategic partnerships’ to promote the exchange of experience and links with the world of work;
  • 3,500 education institutions and enterprises will get support to create more than 300 ‘Knowledge Alliances’ and ‘Sector Skills Alliances’ to boost employability, innovation and entrepreneurship;
  • 600 transnationale partnerschappen in de sport, met inbegrip van Europese non-profit evenementen, zal ook financiering ontvangen.

NEET's (jongeren die geen werk hebben en geen onderwijs of opleiding volgen)

Volgens de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden (Eurofound) hebben ongeveer 14 miljoen jongeren tussen de 15 en 29 jaar geen baan en geen onderwijs of opleiding. De effecten van aanhoudende inactiviteit zijn onder meer het risico op armoede, sociale uitsluiting of vervreemding van de samenleving. De economische kosten van deze situatie worden geschat op 160 miljard euro per jaar of 1.3% van het bbp van de EU.

Een EU studies laat zien dat jeugdwerk jongeren kan helpen de vaardigheden en het zelfvertrouwen op te bouwen die ze nodig hebben om de sociale participatie te verbeteren, uitsluiting te voorkomen en de kansen op werk te vergroten.

Voortijdige schoolverlaters

De Europa 2020-strategie stelde als hoofddoelstelling om het aandeel voortijdige schoolverlaters tegen 10 terug te brengen tot onder de 2020%. In Roemenië bedroeg het aantal voortijdige schoolverlaters 17.4% in 2012, tegen een Europees gemiddelde van 12.8% en een nationale doelstelling van 11.3% (zie IP / 13 / 324).

The latest PISA (Programme for International Student Assessment) report by the OECD on the maths, science and reading skills of 15 year olds revealed that Romania is far below the EU’s 2020 target for reducing the percentage of low achievers to below 15%. The levels in Romania are 37.3% for reading, 40.8% for maths and 37.3% for science (see IP / 13 / 1198).

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending