Verbind je met ons

Economie

Commissie keurt maandelijkse inbreuken pakket

DELEN:

gepubliceerd

on

Gerechtigheid-2Op donderdag 22 mei heeft de Europese Commissie haar maandelijkse inbreukenpakket goedgekeurd. Deze besluiten hebben betrekking op alle lidstaten en het grootste deel van het EU-beleid en hebben tot doel de EU-wetgeving in heel Europa te handhaven in het belang van zowel burgers als bedrijven.

Achtergrond

Artikel 258 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) geeft de Commissie de bevoegdheid om gerechtelijke stappen te ondernemen tegen een lidstaat die zijn verplichtingen uit hoofde van het EU-recht niet nakomt.

Er zijn drie opeenvolgende fasen: aanmaningsbrief, met redenen omkleed advies en verwijzing naar het Hof van Justitie.

Als een lidstaat ondanks de uitspraak nog steeds niets doet, kan de Commissie een nieuwe inbreukzaak openen op grond van artikel 260 van het VWEU. Na slechts één schriftelijke waarschuwing kan de Commissie een lidstaat terugverwijzen naar het Hof en kan zij voorstellen dat het Hof financiële sancties oplegt op basis van de duur en de ernst van de inbreuk en de omvang van de lidstaat.

Meer informatie over overtredingen
Over de algemene inbreukprocedure: MEMO / 12 / 12

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending