Verbind je met ons

Economie

Het gemeenschappelijk afwikkelingsmechanisme is de hoeksteen van de bankenunie, zegt het EESC

DELEN:

gepubliceerd

on

ComPress_colorsC+Het Europees Economisch en Sociaal Comité kijkt uit naar de oprichting van het Gemeenschappelijk Afwikkelingsmechanisme (SRM), dat het beschouwt als een mijlpaal in de totstandkoming van de bankenunie. Het zal de regels voor het herstel en de afwikkeling van banken in de hele EU consistent maken.

Het EESC beschouwt de bankenunie als de belangrijkste maatregel om het vertrouwen van het bedrijfsleven en de bevolking te herstellen, en als een manier om Europa weer op het pad van de groei te brengen. Het zou ook helpen de fragmentatie van de interne markt, waar het bedrijfsleven in heel Europa nog steeds last van heeft, te verminderen.

De commissie zei dat het op hetzelfde gezagsniveau behandelen van zowel het toezicht als de afwikkeling van banken een stap in de goede richting was. De eerste zullen worden afgehandeld door het Gemeenschappelijk Toezichtsmechanisme, de tweede door het Gemeenschappelijk Afwikkelingsmechanisme. De voorwaarde voor een effectief SRM is dat het snel kan worden gemobiliseerd, aldus het EESC.

Wat betreft het gemeenschappelijk bankenafwikkelingsfonds, dat tot doel heeft de financiële stabiliteit en de doeltreffendheid van de bankenafwikkeling te waarborgen, benadrukte het EESC de noodzaak om duidelijkheid te scheppen over de rechtsgrondslag van het fonds. “De juridische basis van het fonds moet zo snel mogelijk worden verduidelijkt en alle uitdagingen die gepaard gaan met het opzetten van het fonds, zoals het risico op moreel risico, moeten van tevoren worden aangepakt”, aldus de woordvoerder. Daniël Mareels (Werkgeversgroep, België).

Volgens de commissie is het essentieel dat het resolutiefonds over voldoende financiële middelen beschikt om efficiënt en effectief te kunnen functioneren. Voor de leden van de Afwikkelingsraad moet een onafhankelijke en democratische controle op hun besluit worden gewaarborgd.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending