Verbind je met ons

Economie

Internationale communicatietop in Brussel: Jung Chang, Harper Reed, Mulgan en Zémor debatteren over transparantie en institutionele communicatie

DELEN:

gepubliceerd

on

Internationale-Marketing-en-Communicatie-Summit_1_visuel_diaporama_bigCan we create a dialogue between citizens and institutions? How does it change the concept of ‘citizen-consumer’ in the informative cloud invading our life? Are there ways to rebuild a relationship of trust between politics and the people?

De Internationale communicatietop, tijdens zijn eerste Europese editie, gehouden in de stad Brussel, Biblioteque Solvay, is erin geslaagd een debat over deze kwesties op gang te brengen, waarbij wordt gezocht naar mogelijkheden tot reflectie in plaats van naar definitieve antwoorden. De ICS Pomilio Blumm-top, gemaakt door het communicatiebureau Pomilio Blumm, proposed new ideas on concepts such as the ‘citizen-consumer’ and ‘transparency’, seen as the only chance to engage european citizens in institutional communications, as pointed out by Pomilio Blumm President and ICS Chairman Franco Pomilio.

“Transparantie is gewoon de waarheid vertellen”, aldus bestsellerschrijver Jung Chang, who explained to the audience how her books are full of truth, of real life, and that’s why they fascinate so many people around the world (fifteen million copies for her last two books), because “transparency is at the core of my writing, is its soul”.

Harper Riet, web strategist of President Obama’s re-election campaign, explained that the president’s staff called him because they “wanted something different” and that social media and web can give great ways to make powerful communication such as “the crowdsourcing, that engages the people in such a way they do the hard work” or “the micro-targeting, which is really exciting” . Harper Reed also pointed out that “Facilitating community is the power behind your brand” and that if you create on the web a “good neighborhood, people will join it”.

Een van de meest gezaghebbende denkers op het gebied van sociale innovatie en de deeleconomie, voormalig hoofd beleid en directeur van de strategie-eenheid van de regering Tony Blair, Geoff Mulgan, legde uit dat “een van de grootste uitdagingen van Europa is om het publieke inzicht te vergroten in de noodzaak om prioriteit te geven aan toekomstige investeringen – in R&D, innovatie – in plaats van aan de huidige consumptie. Elders in de wereld heeft angst die toewijding vaak aangewakkerd – we moeten nu ook hoop mobiliseren, maar bovenal directe publieke betrokkenheid bij het proces van het creëren van de toekomst”. 

Eén van de meest gezaghebbende stemmen in de publieke communicatie, Pierre Zemor, sprak over de risico's van publieke communicatie "die soms een soort stijloefening zou kunnen zijn, die nutteloos zou kunnen worden om een ​​crisis het hoofd te bieden. Daarom moeten we een echte publieke communicatie vinden, echte mensen erbij betrekken en beleidsmakers helpen".

Stephen Clark, verantwoordelijk voor het communiceren van de activiteiten van de Europees parlement aan de burgers legde uit dat “we als institutionele dienst altijd uitleg moeten geven aan het Parlement. Het is een ingewikkelde plek… maar op de lange termijn is het onze taak steeds meer om deze open te stellen en burgers in contact te brengen met politici. We moeten het gesprek beginnen en dan uit de weg gaan.” Volgens Ronny Patz, EU-communicatie- en beleidsmedewerker in Transparency International‘s Liaison Office to the European Union, “to gain trusts from the citizens all the policy makers have to not just make good laws on transparency, but be up to speed with the technical and social reality”. Moderator of the event was Barbara Roffi, Hoofd van de sector Contentproductie en Audiovisuele Eenheid Europees Parlement.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending