Verbind je met ons

Economie

Burgers, belanghebbenden en beleidsmakers debatteren over de toekomst van de sociale rechten in de EU

DELEN:

gepubliceerd

on

afbeelding uploadenMonday 30 September will mark the opening of a second round of live, interactive online debates – this time on social rights – between citizens, businesses, organisations, and policy makers in the framework of Maand van de interne markt (Zie IP / 13 / 847). This is an opportunity for citizens and stakeholders to make proposals for the future of the EU, and to debate these proposals online, in real time, with other citizens, stakeholders, officials and leaders, and experts from all over Europe. The Commission is again taking to the web in order to involve citizens and civil society groups in its policy agenda. The online forum offers stakeholders a unique and immediate line of communication to Brussels policymakers. Throughout Single Market Month, the forum is hosting successive debates on four themes: jobs, social rights, banks, and e-commerce – in all 24 EU languages.

Internal Market and Services Commissioner Michel Barnier said: “We had a fascinating first online debate earlier this week on job opportunities in the Single Market. I heard clearly the message from many young people that they are worried about being dragged into a succession of unpaid traineeships with no prospects of a permanent and paid job after. It is a problem that we must tackle. We need to protect workers in the Single Market, and that is also the topic for discussion in the second week of Single Market Month. Many such protections exist, such as minimum standards for health and safety but I know people are worried that existing rules are being abused, leading for example to perceived welfare tourism or social dumping. I take these concerns very seriously indeed and look forward to debating them with citizens next week.”

De debatten vinden plaats van maandag tot en met woensdag (30 september - 2 oktober) over 35 ideeën in 17 EU-landen, variërend van de vrijheid om gezondheidszorg te ontvangen in elke lidstaat tot een initiatief dat de informatiestromen tussen de socialezekerheidsinstellingen van de lidstaten zou vergemakkelijken . Dit debat over sociale rechten vindt plaats in een tijd waarin de grenzen tussen de particuliere en de publieke sector steeds vager worden wat betreft het verlenen van essentiële sociale diensten, terwijl een mobielere beroepsbevolking ertoe leidt dat sommigen verwarring kunnen ervaren over hun pensioenen, gezondheidszorg en uitkeringen als ze over de grenzen in de EU gaan. Tijdens de komende debatdagen zullen mensen, organisaties en bedrijven in het veld de kans krijgen om te benadrukken welke obstakels er nog zijn, en om hun suggesties voor acties op Europees niveau naar voren te brengen.

Achtergrond

Single Market Month vindt online plaats hier gedurende vier opeenvolgende weken, waarbij elke week een ander beleidsthema wordt uitgediept:

  • 23-25 ​​september, over banen: hoe vind je werk, start je een bedrijf of krijg je kwalificaties erkend in Europa?
  • 30 september-2 oktober, over sociale rechten: Welke sociale beschermingsrechten bestaan ​​er in de interne markt van de EU, op het gebied van pensioenen, gezondheidszorg, openbare diensten...?
  • 7-9 oktober, over banken: wat kan er nog meer worden gedaan om deposito's te beschermen, een nieuwe financiële crisis te voorkomen en ervoor te zorgen dat banken in de reële economie investeren om groei te stimuleren?
  • 14-16 oktober, over e-commerce: hoe gemakkelijk is het om als klant online producten te verkopen of ze te kopen en over de grens te laten bezorgen? Hoe beschermd zijn de gegevens die mensen delen op sociale netwerksites?

Single Market Month provides a unique opportunity for Europe’s “netizens” to comment on, challenge, and refine new policy ideas put forward online from the ground. It offers participants a number of ways to interact with policy makers. They can:

  • Stemmen en reageren op de beleidsinzendingen van individuen, organisaties en bedrijven;
  • vragen stellen aan en debatteren met commissarissen, leden van het Europees Parlement, EU-experts en nationale persoonlijkheden via live videochats, en;
  • vijf deelnemers worden uitgenodigd voor een slotdebat met commissaris Michel Barnier op Euronews op 23 oktober in het Europees Parlement in Straatsburg.

Ideeën kunnen vanaf nu nog steeds worden ingediend op het online platform. Er zijn al bijna 400 ideeën ingediend door belanghebbenden en individuen. Deze ideeën werden op 23 september opengesteld voor debat voor de ideeën over banen, en worden op 30 september geopend voor de ideeën over sociale rechten, 7 oktober voor de ideeën over banken en 14 oktober voor de ideeën over e-commerce.

advertentie

Onafhankelijke moderatoren zullen de resultaten van deze debatten samenvatten – de ideeën waarvan de deelnemers denken dat ze Europa kunnen veranderen. Ze zullen ook worden verwerkt in een eindverslag dat zal worden gepubliceerd en dat kan worden meegenomen in het werk van de EU van morgen.

Voor meer informatie, klik hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending