Verbind je met ons

Economie

EU en EBU staan ​​klaar om samen te werken aan de versterking van publieke media in Europa

DELEN:

gepubliceerd

on

TimThumbDe Europese Commissie en de European Broadcasting Union (EBU) kwamen overeen hun samenwerking uit te breiden bij het versterken van de publieke media in de landen van het Europese nabuurschap.

Commissaris voor Uitbreiding en Europees Nabuurschapsbeleid Štefan Füle had vandaag een ontmoeting met EBU-voorzitter Jean-Paul Philippot en directeur-generaal Ingrid Deltenre in Brussel om de samenwerking te evalueren in het kader van een Memorandum of Understanding dat in juli vorig jaar werd ondertekend en dat zich richtte op de landen die tot de EU willen toetreden.

Commissaris Füle zei dat de EBU een belangrijke bondgenoot is gebleken bij het bevorderen van de vrijheid van meningsuiting en de rol van onafhankelijke publieke media in moderne Europese democratieën. Hij bedankte de president en directeur-generaal van de EBU voor zijn succesvolle werk in de toetredingslanden, en voor de uitstekende samenwerking van de EBU bij het opstellen van voortgangsrapporten voor de kandidaat-lidstaten en de Speak Up 2-conferentie die in juni 2013 werd gehouden.

“We streven er nu naar onze samenwerking uit te breiden door de steun voor het actieplan in de toetredingslanden uit te breiden en door middel van een Memorandum of Understanding om de publieke media in de buurlanden van de EU te versterken”, aldus de commissaris.

President Phillippot sprak zijn vreugde uit over het feit dat de Europese Commissie het werk van de EBU erkent bij het ondersteunen van hervormingen, training en capaciteitsopbouw voor de publieke omroep in en rond Europa. “Onafhankelijke en duurzame publieke media bevorderen de vrijheid van meningsuiting en waarden die essentieel zijn voor goed geïnformeerde democratieën. We kijken ernaar uit om ons werk in partnerschap met de Commissie uit te breiden, niet alleen in de toetredingslanden, maar ook in andere buurlanden van de EU”, zei hij.

De kwestie van de vrijheid van meningsuiting in de media en de rol van de publieke omroep is een belangrijk beleidsterrein voor de Europese Commissie, zowel in de uitbreidingslanden als in het bredere Europese nabuurschap.

De Europese Unie en de European Broadcasting Union (EBU) delen dezelfde principes en dezelfde beleidsdoelen van vrije en onafhankelijke media en publieke omroepen in partnerlanden. Vrije pers en media vormen een van de pijlers van een diepe en duurzame democratie. Onafhankelijke en duurzame publieke media spelen een belangrijke rol in de transformatie en ontwikkeling van een democratische samenleving.

advertentie

De Europese Commissie besteedt bijzondere aandacht aan de hervormingsinspanningen van publieke omroepen in de buurlanden. Publieke media zijn onmisbaar als speciale platforms voor het tonen van de sociale en culturele diversiteit die in de samenleving bestaat en voor het bevorderen van inclusiviteit en tolerantie. De EBU beschikt over de nodige expertise en ervaring voor de uitdagende taak om de publieke omroepen te helpen met de hervorming.

In de uitbreidingsregio heeft het Partnerschapsprogramma van de EBU een actieplan geïmplementeerd, medegefinancierd door de Europese Commissie, om de EBU-leden in de landen van de westelijke Balkan te versterken die zich voorbereiden op hun toetreding tot de EU. Tot de activiteiten tot nu toe behoorden onder meer regionale conferenties (over publieke media en de burger, en over Roma-minderheden); workshops over overheidsnieuws; en adviesbureaus over strategieën voor het digitale tijdperk. Tegelijkertijd heeft het Partnerschapsprogramma door de EBU gefinancierde hulp georganiseerd voor zijn leden in Armenië, Georgië, Moldavië en Oekraïne in het oosten, en in de landen van het zuidelijke Middellandse Zeegebied, waaronder Algerije, Libië en Tunesië.

De EU is ook actief in de mediasector van het zuidelijke Middellandse Zeegebied, vooral op bilateraal niveau. Vorig jaar lanceerde de Europese Commissie het tweede deel van een succesvol Euro-mediterraan programma voor mediaontwikkeling. Er zal een nieuw programma worden gelanceerd ter ondersteuning van de hervorming van de audiovisuele sector en in het bijzonder van de publieke omroepen in de landen waar door de staat gecontroleerde media een gemeenschappelijk kenmerk zijn.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending