Verbind je met ons

Milieu

Climate Action: Het helpen van de Pacific strijd tegen de klimaatverandering

DELEN:

gepubliceerd

on

150px-Pacific_Islands_Forum_Logo.svgClimate Action Commissioner Connie Hedegaard will represent the European Union in the annual Pacific Islands Forum (PIF) meeting in Majuro, Marshall Islands, on 3-5 September. This year’s meeting focuses on the Pacific region’s response to climate change. She will also visit Manila for talks with Philippines government representatives and the Asian Development Bank on 6 September.

Commissioner Hedegaard said: “It is my ambition to make the European Union and the Pacific region partners in advancing the global climate change agenda. The Pacific region can count on Europe’s climate cooperation and ambition. We count on the Pacific region to help us bringing all other major economies on board of an ambitious future climate regime to be finalized in 2015. There is no time to lose if we want to avoid that devastating climate-driven disasters become the new normal”

Pacific Islands Forum (PIF)

The PIF, founded in 1971, is the Pacific region’s major political and economic policy institution. Its formal mission is to strengthen regional co-operation and integration, and it also acts as an inter-governmental body. PIF comprises 16 member states: 14 Pacific Island Countries, plus Australia and New Zealand.

This year’s Pacific Islands Forum (PIF) meeting has the title ‘Marshalling the Pacific Response to the Climate Challenge.’

As host nation, the Marshall Islands wants the meeting to launch a ‘Majuro Declaration for Climate Leadership’ aimed at giving new momentum to the region’s fight against climate change. Pacific leaders have identified climate change as the single greatest threat to the region. Low-lying Pacific islands are particularly vulnerable to sea level rise caused by climate change. In addition, this spring the Marshall Islands declared a state of disaster in its northern islands due to the effects of drought blamed on climate change.

Naast deelname aan de formele bijeenkomst van de PIF zal commissaris Hedegaard ook bilateraal vergaderen met verschillende eilandleiders in de Stille Oceaan. Deze bijeenkomsten zullen zich richten op de gevolgen van de klimaatverandering in de regio, maar ook op de vooruitgang in de internationale onderhandelingen richting het finaliseren van een nieuwe internationale klimaatovereenkomst in 2015 en het intensiveren van de mondiale klimaatactie vóór 2020.

advertentie

Filippijnen

De Filippijnen zijn stichtend lid van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN). In de internationale klimaatonderhandelingen behoort het tot de groep van Like Minded Developing Countries.

In Manila Commissioner Hedegaard’s programme will include meetings with President Benigno Aquino, with representatives of the Philippines Climate Change Commission, and with the management of the Asian Development Bank. She will also have a lunch meeting with representatives of Philippine civil society.

The Philippines is especially vulnerable to more severe and frequent extreme weather – the World Bank has warned how climate change is becoming a brake on development and an obstacle to eradicating poverty around the globe. Its recent report Getting a grip on climate change in the Philippines points out that the country is the third most vulnerable nation on Earth to weather-related extreme events and sea level rise.

EU-steun voor de Stille Oceaan

De EU en haar lidstaten zijn de grootste donor ter wereld en de tweede in de Stille Oceaan, na Australië. De ontwikkelingssamenwerking van de EU met de door de Commissie beheerde ACS-landen (Afrikaanse, Caribische en Pacifische groep van staten) en de LGO (landen en gebieden overzee) wordt voor de periode 750-2008 geraamd op 2013 miljoen euro. De EU-hulp financiert zowel bilaterale hulpprogramma's als regionale programma's die worden beheerd door regionale organisaties in de Stille Oceaan.

De EU en de regio in de Stille Oceaan hebben al lang een partnerschap en gedeelde belangen als het gaat om klimaatverandering, bescherming van de oceanen en andere mondiale kwesties. Samenwerking op het gebied van klimaatverandering vormt de kern van het partnerschap tussen de EU en de Stille Oceaan. Sinds de EU en de PIF in 2008 een gezamenlijke verklaring over klimaatverandering hebben aangenomen, is de samenwerking tussen de EU en de Stille Oceaan op het gebied van klimaatverandering aanzienlijk toegenomen, zowel politiek als financieel. Het vernieuwde ontwikkelingspartnerschap tussen de EU en de Stille Oceaan, dat vorig jaar door de Commissie en de hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid werd opgesteld, biedt het kader voor het bevorderen van de samenwerking en coördinatie in de strijd tegen de klimaatverandering.

In addition to resources for development and climate change initially allocated to the Pacific ACP countries for the period 2008-2013, the EU has made available a financial package of €110 million in further climate change related resources committed by the Commission since 2008. All small island developing states in the Pacific are benefiting from financial and technical support from the EU’s Global Climate Change Alliance (GCCA) initiative, either directly through country programmes or indirectly through its Pacific regional programmes.

EU-steun voor Azië

De EU steunt klimaatactie van Aziatische landen, waaronder de Filippijnen, via verschillende kanalen. Daartoe behoort onder meer de Azië-investeringsfaciliteit van de Europese Commissie, die al zo'n €3 miljard aan klimaatvriendelijke projecten in de pijplijn heeft en die de komende zeven jaar aanzienlijk zal worden uitgebreid; bijdragen aan de Aziatische Ontwikkelingsbank; steun voor de ASEAN, waarbij de EU zal voortbouwen op de ervaring tot nu toe bij de ontwikkeling van haar nieuwe regionale programma voor 2014-2020; en het SWITCH-Asia-programma ter ondersteuning van duurzame productie en consumptie in de regio.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending