Verbind je met ons

NATO

We zijn niet sterk genoeg tegenover Poetin, hij beschouwt ons nog steeds als zwak

DELEN:

gepubliceerd

on

Het heeft Vladimir Poetin lange tijd goed gedaan om de NAVO te presenteren als een al te machtige militaire alliantie, geobsedeerd door het vernietigen van Rusland en het steeds verder doordringen in de post-Sovjet-ruimte. Maar wat zijn retoriek ook mag zijn, het echte gevaar is dat hij de NAVO feitelijk als zwak en verdeeld ziet, als een stel ruziënde democratieën die niet bereid zijn het geld te vinden om zichzelf goed te verdedigen en zelfs niet over de capaciteit beschikken om genoeg wapens te produceren om te vechten, schrijft Political Science. Redacteur Nick Powell.

Terwijl Rusland doorgaat met het doden van de bevolking van Oekraïne, kan het bijna ongepast lijken om zijn grotendeels symbolische acties tegen een land dat de veiligheid geniet van het NAVO- en EU-lidmaatschap te onderzoeken. Maar de aankondiging van het Kremlin dat de Estse premier, Kaja Kallas, een gezochte vrouw is volgens het Russische wetboek van strafrecht, illustreert iets van de denkwijze van Vladimir Poetin.

Om het maar eerlijk te zeggen: de aanklachten tegen Kallas en andere Baltische politici weerspiegelen een al lang bestaande Russische onvrede over de verwijdering van Sovjet-oorlogsmonumenten in Estland en elders. Zoals zo vaak staat het historische verhaal op het spel. Herdenken de gedenktekens de moed van het Rode Leger tegen de nazi’s of verheerlijken ze een Sovjetregime dat samenspande met Hitler om de onafhankelijkheid van de Baltische staten te vernietigen, hen tot slaaf maakte en er vervolgens niet in slaagde hen te verdedigen alvorens terug te keren om een ​​tirannie op te leggen die tientallen jaren heeft geduurd?

Gegeven alles wat Poetin heeft gezegd over Stalin en de rol van de Sovjet-Unie in de Tweede Wereldoorlog, is het onwaarschijnlijk dat hij in staat is te erkennen dat wat hij verkondigt als historische waarheden in feite op zijn best een omstreden versie van de gebeurtenissen is. Zorgwekkender is zijn onwil om te erkennen dat, of hij het nu leuk vindt of niet, de verdwijnende oorlogsmonumenten zich op het grondgebied van een andere soevereine staat bevinden. 

En niet zomaar een soevereine staat, maar een NAVO-lidstaat. Nu Finland en Estland beide lid zijn, wordt door het Kremlin geportretteerd dat de alliantie praktisch de poorten van Sint-Petersburg heeft bereikt. Niet dat Rusland echt bang is voor een invasie. 

Het is niet alleen zo dat de NAVO een strikt defensief bondgenootschap is, maar er zijn ook veel te veel signalen geweest dat de NAVO in die rol misschien niet zo effectief zou zijn als het ooit leek. In plaats van de roofzuchtige en monolithische kracht van de Russische propaganda te zijn, zijn de zwakheden ervan duidelijk zichtbaar.

De Europese leden van de NAVO zijn er collectief niet in geslaagd genoeg aan defensie uit te geven en hebben zichzelf met een schokkend tekort aan militair vermogen achtergelaten, wat het duidelijkst wordt geïllustreerd door hun onvermogen om voldoende hoeveelheden granaten en ander wapentuig te vervaardigen die aan Oekraïne zijn beloofd. Dat heeft Poetin de hoop gegeven om op zijn minst het gebied dat hij in beslag heeft genomen, te kunnen behouden.

advertentie

Het heeft ook op zijn minst ruimte gecreëerd voor twijfel over de vraag of ieder NAVO-lid zijn plicht krachtens artikel vijf van het Noord-Atlantisch Verdrag zou nakomen en een ander lid dat wordt aangevallen te hulp zou komen. In zekere zin is die twijfel er altijd geweest, maar werd overwonnen door de schijnbare zekerheid dat de Verenigde Staten elke bondgenoot te hulp zouden komen.

Donald Trump is niet de eerste of enige Amerikaanse politicus die suggereert dat dit niet langer zou moeten gelden waar maar hij is de luidste stem geworden die de discussie voert. Hij vindt het onverdraaglijk dat andere NAVO-leden erop vertrouwen dat de VS het grootste defensiebudget en het grootste deel van het bruto binnenlands product (bbp) van het land financiert. Uiteraard besteedt het land ook een groter deel van zijn defensiebudget buiten het NAVO-operatiegebied.

In feite heeft Polen nu de Amerikaanse defensie-uitgaven overtroffen, gemeten naar het aandeel van het bbp. Dus vermoedelijk zou president Trump, als hij weer in het Witte Huis komt, niet vallen onder zijn classificatie van ‘delinquente’ NAVO-leden die geen hulp waard zijn als ze worden aangevallen – en die Poetin volgens de retoriek van Trump mag aanvallen.

Estland ligt ook ruim boven de NAVO-doelstelling voor defensie-uitgaven van 2% van het bbp, maar is niettemin terecht nerveus over de suggestie dat de Verenigde Staten kunnen kiezen tussen NAVO-bondgenoten. Als Russische troepen zo’n klein land snel onder de voet zouden lopen, zouden de Amerikanen dan werkelijk het tij van de oorlog kunnen keren?

Een waarschijnlijker scenario is dat Polen, Letland en Litouwen onmiddellijk een existentiële dreiging zouden zien en Estland ter verdediging zouden komen. Net als Finland en waarschijnlijk Zweden, of het nu wel of niet tot de NAVO is toegelaten. De rest van de Noordelijke Defensiegroep zou spoedig kunnen volgen: de andere Noordse landen plus Groot-Brittannië, Nederland en Duitsland, waarschijnlijk in die volgorde.

Op dat moment kon de rest van de NAVO, inclusief de Verenigde Staten, nauwelijks buiten het conflict blijven. Dit is natuurlijk een nachtmerriescenario, maar het risico van oorlog met het hele bondgenootschap is de enige manier waarop Poetin er permanent van kan worden weerhouden een NAVO-lid aan te vallen.

We hoeven alleen maar te kijken naar wat er in Oekraïne is gebeurd. In plaats van het NAVO-lidmaatschap kreeg het land alleen een uiteindelijk waardeloze garantie voor zijn territoriale integriteit, gegeven door de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland, toen het de Sovjet-kernwapens die op zijn grondgebied waren gestationeerd, overgaf.

Het draaiboek van Poetin is nu gemakkelijk te herkennen, zoals dat altijd al zo had moeten zijn voor iedereen die de lessen van de jaren dertig niet was vergeten. Eerst kwamen de politieke eisen, dat Oekraïne zich zou afkeren van de NAVO en de Europese Unie en het recht van Rusland zou erkennen om de Russischsprekende bevolking te 'beschermen'. Vervolgens kwam er een 'legitieme' territoriale eis voor de Krim, gevolgd door een oorlog in de Donbas die pas in een volledige invasie veranderde toen de westerse vastberadenheid om er iets aan te doen op de proef was gesteld - en te wensen overliet.

Het enige mogelijke geloofwaardige antwoord op de nieuwste dreiging tegen Estland is het verdubbelen van de betrokkenheid van de NAVO bij de Baltische staten en het versnellen van de Europese militaire hulp aan Oekraïne. Het idee van een Europese Defensiecommissaris, die de opvoering van de wapenproductie moet coördineren, is ook een goed idee. We moeten natuurlijk ook hopen dat het Huis van Afgevaardigden in Washington het voorbeeld van de Senaat volgt en terugkeert naar tweeledige steun aan Oekraïne. En bid dat Donald Trump niet terugkeert als president.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending