Verbind je met ons

Defensie

India roept op tot actie nu de wereld de terreuraanslagen in Mumbai herdenkt

gepubliceerd

on

Deze week markeert de 12e verjaardag van een datum die voor altijd in de hoofden van de Indiase bevolking gegrift staat: de moorddadige aanslagen van 2008 in Mumbai. De gruweldaad werd vergeleken met de terroristische aanslagen van 2001 op de Twin Towers in New York, en hoewel de omvang niet helemaal hetzelfde was, werden ongeveer 166 mensen gedood toen schutters in de financiële hoofdstad van India een moordpartij begonnen.

De aanvallen werden uitgevoerd door 10 schutters waarvan werd aangenomen dat ze verbonden waren met Lashkar-e-Taiba, a  In Pakistan gevestigde terroristische organisatie. Gewapend met automatische wapens en handgranaten, richtten de terroristen zich op burgers op tal van locaties in het zuidelijke deel van Mumbai, waaronder het treinstation Chhatrapati Shivaji, het populaire Leopold Café, twee ziekenhuizen en een theater.

Pakistan wordt al lang bekritiseerd vanwege het cultiveren van militante proxygroepen en het land staat momenteel onder hernieuwde druk om op te treden tegen terroristen. Er is met name bezorgdheid over het feit dat, ondanks enkele veroordelingen, sommigen van degenen die verantwoordelijk zijn voor de verschrikkelijke aanslagen nog steeds de vrijheid hebben om een ​​soortgelijke gruweldaad te beramen.

Nu de verjaardag van de aanslagen in Mumbai vandaag (26 november) valt, zet de internationale druk Pakistan weer aan om meer actie te ondernemen tegen militante groepen en hun leiders.

Sommigen beweren dat er nog steeds een gebrek is aan politieke wil bij Pakistan om de kwestie aan te pakken. Als bewijs wijzen ze op het besluit van een wereldwijde waakhond met 'vuil geld' om Pakistan op zijn 'grijze lijst' te houden omdat het niet voldoet aan de internationale financieringsnormen voor terrorismebestrijding.

De onafhankelijke Financial Action Task Force heeft er bij Pakistan op aangedrongen uiterlijk in februari 2021 aan deze eisen te voldoen.

Pakistan werd in 2018 op de "grijze lijst" van de FATF geplaatst van landen met ontoereikende controle op terrorismefinanciering en zei dat Pakistan "nog steeds moet aantonen dat wetshandhavingsinstanties de meest uiteenlopende vormen van terrorismefinancieringsactiviteiten identificeren en onderzoeken."

De waakhond vroeg Islamabad ook om aan te tonen dat onderzoek naar terrorismefinanciering leidt tot effectieve, evenredige en afschrikkende sancties en heeft Pakistan opgeroepen om degenen die "terrorisme" financieren te vervolgen, en om wetten uit te vaardigen om "terrorismefinanciering" op te sporen en te stoppen.

Xiangmin Liu, president van de FATF, waarschuwde: "Pakistan moet meer doen en het moet het sneller doen."

Verder commentaar komt van Denis MacShane, een voormalige Europese minister in het VK onder leiding van Tony Blair, die tegen deze website zei: “Het is nauwelijks een geheim dat de gerenommeerde Pakistaanse inlichtingendienst van Inter-Services zwarte operaties uitvoert zoals Mossad doet voor Israël, zoals Pakistan is geweest. opgesloten in zijn koude, soms hete oorlog met zijn veel grotere buurland India. Een aantal moslimstaten met een meerderheid heeft geholpen bij islamistische terroristische acties, met name Saoedi-Arabië, waarvan de islamitische burgers hielpen bij de uitvoering van de aanslagen van 9 september op Manhattan. De in naam civiele regering van Pakistan is hulpeloos tegen het leger en de ISI. "

Er is nog steeds wijdverbreide bezorgdheid over islamistische militante groeperingen in Pakiston - met name Lashkar-e-Taiba (LeT) en zijn welzijnswapens, Jamaat-ud-Dawa (JuD) en Falah-e-Insanyat - en over hun bronnen van inkomsten.

Er zijn ook langdurige beschuldigingen dat Pakistan islamitische militante groeperingen heeft gekoesterd en gesteund voor gebruik als proxy's om macht in de regio te projecteren, met name jegens zijn aartsrivaal India.

Vorig jaar zei een landrapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken over terrorisme dat Pakistan "een veilige haven bleef bieden aan andere militante leiders".

Er is ook bezorgdheid over berichten dat een vooraanstaande Pakistaanse militant die ervan wordt verdacht de aanslagen in Mumbai in 2008 te hebben gepland, nog steeds vrij in Pakistan leeft.

India en de Verenigde Staten hebben Sajid Mir, van de in Pakistan gevestigde Lashkar-e-Taiba-groep, beide aangeklaagd voor de driedaagse aanvallen op hotels, een treinstation en een Joods centrum waar 166 mensen zijn omgekomen, waaronder zes Amerikanen.

De onmiddellijke impact van de aanslagen was voelbaar op het lopende vredesproces tussen de twee landen en de poging van India om Pakistan onder druk te zetten om de terroristen binnen zijn grenzen aan te pakken, werd krachtig gesteund door de internationale gemeenschap.

Sinds de aanslagen zijn er op verschillende momenten zorgen geweest dat de spanningen tussen de twee nucleair bewapende buren zouden kunnen escaleren. India heeft echter afgezien van het verzamelen van troepen aan de Pakistaanse grens, zoals het had gedaan na de aanval van 13 december 2001 op het Indiase parlement. In plaats daarvan heeft India zich gericht op het opbouwen van internationale publieke steun via verschillende diplomatieke kanalen en de media.

India heeft lang gezegd dat er bewijs is dat "officiële agentschappen" betrokken waren bij het beramen van de aanval - een aanklacht die Islamabad ontkent - en algemeen wordt aangenomen dat Islamabad jihadistische groeperingen zoals LeT gebruikt als volmachten tegen India. De VS behoren tot degenen die beweren dat Pakistan een veilige haven is voor terroristen.

Fraser Cameron, een voormalig hoge ambtenaar van de Europese Commissie en nu directeur van het EU-Azië Centrum in Brussel, zei: "De Indiase beweringen dat Pakistan een toevluchtsoord blijft bieden aan een aantal van degenen die betrokken zijn bij de aanslagen van 2008, maakt een Modi-Khan-bijeenkomst bijna onmogelijk. regelen."

De verjaardag van de aanslagen in Mumbai deze week zal een sterke nationale en internationale verontwaardiging oproepen tegen dergelijk geweld en heeft geleid tot hernieuwde oproepen om de inspanningen om de dreiging van terrorisme het hoofd te bieden, op te voeren.

Het gevoel van verontwaardiging over het falen van Pakistan om degenen die verantwoordelijk zijn voor de aanslagen volledig ter verantwoording te roepen, wordt samengevat door Willy Fautre, de gerespecteerde directeur van de in Brussel gevestigde rechtse ngo Human Rights Without Frontiers.

Hij vertelde op deze site: “Tien jaar geleden, van 26 tot 29 november, kwamen meer dan 160 mensen om het leven bij tien terroristische aanslagen gepleegd door tien Pakistanen in Mumbai. Negen van hen kwamen om. Human Rights Without Frontiers betreurt het dat Pakistan tot 2020 heeft gewacht voordat het het brein achter de aanslag in Mumbai, Hafiz Muhammad Saeed, veroordeelde. Hij werd veroordeeld tot vijf en een half jaar gevangenisstraf. "

coronavirus

Eerste DOD COVID-19-vaccinaties gaande in de USEUCOM-regio

gepubliceerd

on

De eerste ronde van COVID-19-vaccinaties is aan de gang
voor geprioriteerd personeel van het Ministerie van Defensie (DOD) dat binnen de Bevoegdheidsgebied van het Amerikaanse European Command (USEUCOM).

Het DOD-vaccinatieprogramma begon in Europa op 28 december toen de Moderna
vaccin werd toegediend aan gezondheidswerkers die dienden bij drie Amerikaanse leger
medische behandelingsfaciliteiten in Beieren.

Drie DOD-medische faciliteiten in het Verenigd Koninkrijk begonnen ook met het geven van de
vaccin aan patiënten deze week. Aanvullende medische voorzieningen van DOD in Duitsland
en het Verenigd Koninkrijk zal beginnen met het inenten van personeel hiervoor
week. Volgende week zijn er DOD-klinieken in Italië, Spanje, België en Portugal
gepland om hun eerste zending van het vaccin te ontvangen.

Deze eerste fase van de distributie van vaccins binnen de USEUCOM-regio is een
belangrijke eerste stap naar het algemene plan van DOD dat al het personeel aanmoedigt
om gevaccineerd te worden.

"Door iedereen geïmmuniseerd te krijgen, kunnen we in wezen teruggaan naar een gevoel
van normaliteit in termen van hoe we met elkaar omgaan ', aldus Brig. Gen.
Mark Thompson, bevelvoerend generaal van Regional Health Command Europe.

Thompson zei dat de eerste fase ongeveer een maand in beslag zal nemen omdat
van de periode van 28 dagen tussen de eerste dosis en de tweede dosis van de Moderna
gevaccineerd.

Voor meer informatie, zie USEUCOM's COVID-19 vaccin distributie webpagina

Over USEUCOM

US European Command (USEUCOM) is verantwoordelijk voor Amerikaanse militaire operaties
in heel Europa, delen van Azië en het Midden-Oosten, de Noordpool en de Atlantische Oceaan
Oceaan. USEUCOM bestaat uit meer dan 64,000 militairen en burgers
personeel en werkt nauw samen met NAVO-bondgenoten en partners. De opdracht is
een van de twee door de VS opgestelde geografische commando's met het hoofdkantoor
in Stuttgart, Duitsland. Voor meer informatie over USEUCOM, klik hier.

Verder lezen

coronavirus

Distributie van USEUCOM COVID-19-vaccin

gepubliceerd

on

Medische behandelingscentra in Europa zullen vanaf deze week de eerste verzending van het COVID-19-vaccin ontvangen op 28 locaties in negen landen in het verantwoordelijkheidsgebied van USEUCOM. De eerste doses van het vaccin zullen worden toegediend in overeenstemming met het fasegestuurde distributieplan voor vaccins van het Department of Defense (DoD) om Amerikaans militair en burgerpersoneel te vaccineren in een volgorde van prioriteit.

Na de eerste distributie, en naarmate er meer vaccin beschikbaar komt, zal extra personeel toegang hebben tot het vaccin. "Hoewel de snelheid waarmee dit vaccin werd ontwikkeld ongekend is, is het grondige onderzoek dat de veiligheid en werkzaamheid aantoont overtuigend", aldus de kapitein van de Amerikaanse marine. Mark Kobelja, chirurg-generaal USEUCOM. "Ik zou al het in aanmerking komende personeel willen aanmoedigen om dit vaccin te krijgen wanneer het wordt aangeboden."

Gezondheidsautoriteiten moedigen iedereen aan om zich te houden aan de gezondheidsbeschermingsvereisten om geschikte maskers te dragen, fysieke afstand te oefenen, handen te wassen en passende bewegingsbeperking in overeenstemming met de DoD en de voorschriften van het gastland. De laatste USEUCOM-informatie over COVID-19 en het vaccinverdelingsplan kan zijn hier gevonden.

Over USEUCOM

US European Command (USEUCOM) is verantwoordelijk voor Amerikaanse militaire operaties in Europa, delen van Azië en het Midden-Oosten, de Noordpool en de Atlantische Oceaan. USEUCOM bestaat uit meer dan 64,000 militairen en civiel personeel en werkt nauw samen met NAVO-bondgenoten en partners. Het commando is een van de twee door de VS opgestelde geografische commando's met het hoofdkantoor in Stuttgart, Duitsland. Voor meer informatie over USEUCOM, klik hier.

Verder lezen

Misdrijf

Europese controle-instanties bundelen hun werkzaamheden op het gebied van cyberbeveiliging

gepubliceerd

on

Aangezien het dreigingsniveau voor cybercriminaliteit en cyberaanvallen de afgelopen jaren is gestegen, besteden controleurs in de hele Europese Unie steeds meer aandacht aan de veerkracht van kritieke informatiesystemen en digitale infrastructuren. Het Audit Compendium on cybersecurity, dat vandaag is gepubliceerd door het Contactcomité van de hoogste controle-instanties van de EU (HCI's), geeft een overzicht van hun relevante controlewerkzaamheden op dit gebied.

Cyberincidenten kunnen opzettelijk of onopzettelijk zijn en variëren van het per ongeluk vrijgeven van informatie tot aanvallen op bedrijven en kritieke infrastructuur, diefstal van persoonsgegevens of zelfs inmenging in democratische processen, waaronder verkiezingen, en algemene desinformatiecampagnes om publieke debatten te beïnvloeden. Cyberveiligheid was al cruciaal voor onze samenlevingen voordat COVID-19 toesloeg. Maar de gevolgen van de pandemie waarmee we worden geconfronteerd, zullen de cyberdreigingen nog verergeren. Veel zakelijke activiteiten en openbare diensten zijn overgegaan van fysieke kantoren naar telewerken, terwijl 'nepnieuws' en complottheorieën zich meer dan ooit hebben verspreid.

Het beschermen van kritieke informatiesystemen en digitale infrastructuren tegen cyberaanvallen is daarmee een steeds grotere strategische uitdaging geworden voor de EU en haar lidstaten. De vraag is niet langer of er cyberaanvallen zullen plaatsvinden, maar hoe en wanneer ze zullen plaatsvinden. Dit betreft ons allemaal: particulieren, bedrijven en overheden.

“De COVID-19-crisis heeft de economische en sociale structuur van onze samenlevingen op de proef gesteld. Gezien onze afhankelijkheid van informatietechnologie, zou een 'cybercrisis' wel eens de volgende pandemie kunnen worden ”, zei de voorzitter van de Europese Rekenkamer (ERK) Klaus-Heiner Lehne. “Het zoeken naar digitale autonomie en het aangaan van uitdagingen als gevolg van cyberdreigingen en externe desinformatiecampagnes zullen ongetwijfeld deel blijven uitmaken van ons dagelijks leven en zullen het komende decennium op de politieke agenda blijven staan. Het is daarom essentieel om de bekendheid van recente auditbevindingen over cyberveiligheid in de EU-lidstaten te vergroten. "

Daarom hebben Europese rekenkamers hun controlewerkzaamheden recentelijk op cyberbeveiliging gericht, met bijzondere aandacht voor gegevensbescherming, systeemgereedheid voor cyberaanvallen en de bescherming van essentiële openbare nutssystemen. Dit moet worden geplaatst in een context waarin de EU ernaar streeft de veiligste digitale omgeving ter wereld te worden. De Europese Commissie en de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid hebben zojuist een nieuwe gepresenteerd EU-strategie voor cyberbeveiliging, dat tot doel heeft de collectieve weerbaarheid van Europa tegen cyberdreigingen te versterken.

De Compendium gepubliceerd op 17 december biedt achtergrondinformatie over cyberbeveiliging, de belangrijkste strategische initiatieven en relevante rechtsgrondslagen in de EU. Het illustreert ook de belangrijkste uitdagingen waarmee de EU en haar lidstaten worden geconfronteerd, zoals bedreigingen voor de rechten van individuele EU-burgers door misbruik van persoonsgegevens, het risico voor instellingen dat zij essentiële openbare diensten niet kunnen leveren of met beperkte prestaties te maken krijgen na cyberaanvallen.

De Compendium is gebaseerd op de resultaten van audits die zijn uitgevoerd door de ERK en de HCI's van twaalf EU-lidstaten: Denemarken, Estland, Ierland, Frankrijk, Letland, Litouwen, Hongarije, Nederland, Polen, Portugal, Finland en Zweden.

Achtergrond

Deze audit Compendium is een product van samenwerking tussen de HCI's van de EU en haar lidstaten in het kader van het EU-Contactcomité. Het is bedoeld als informatiebron voor iedereen die in dit belangrijke beleidsveld geïnteresseerd is. Het is momenteel beschikbaar in het Engels in de EU Contact Commissie website, en zal later beschikbaar zijn in andere EU-talen.

Dit is de derde editie van de Audit van het Contactcomité Compendium. De eerste editie op Jeugdwerkloosheid en de integratie van jongeren op de arbeidsmarkt werd gepubliceerd in juni 2018. De tweede op Volksgezondheid in de EU is uitgegeven in december 2019.

Het Contactcomité is een autonome, onafhankelijke en niet-politieke vergadering van de hoofden van HCI's van de EU en haar lidstaten. Het biedt een forum voor het bespreken en behandelen van aangelegenheden van gemeenschappelijk belang met betrekking tot de EU. Door de dialoog en samenwerking tussen zijn leden te versterken, draagt ​​het Contactcomité bij tot een effectieve en onafhankelijke externe audit van EU-beleid en -programma's

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

Trending